Tényleg zsarolom a gyereket?
Vannak napok, amikor úgy jön haza az oviból,hogy hiszti hiszti hátán. Semmi nem jó, az összes játék szanaszét a szobában, persze ilyenkor a pakolás sem akar összejönni. Kérem szépen,hogy pakolja el, segítek neki, de ő nem, nem. Kérem erélyesebben, de semmi. És ilyenkor szoktam mondani, hogy jó ha ő nem tud pakolni, úgy hogy szívesen segítek neki, akkor én pedig nem fogok tudni neki este mesét olvasni :( Ilyenkor pedig mint a kis angyal, jön és pakol..
Ez valóban zsarolás??? 3 éves, eddig olyan szépen elpakolt mindig, de most megy az állandó dacolás
Nálunk is ez a modszer nagyjából. Ha nem pakolja el a játékait, akkor elveszem tőle, és nem játszhat vele.
Lehet, hogy zsarolás, de ez működik.
Próbáld meg mefordítani!
"Ha elpakolod a játékod olvasok neked mesét este!"
Persze a végeredmény ugyanaz de hátha így egy kicsit gyerekbarátabban hangzik!
Nem tudom van-e olyan szülő, akinek a szájából soha nem hangzik el ilyesmi...Lehet, hogy zsarolás, vagy inkább hívjuk motivációnak :-D Én is szoktam: ha nem fogadsz szót, nem lesz este rajzfilmnézés.
A lányom 2,5 éves, rá még lehet ezekkel hatni. Ha már ezekkel se lehet , akkor nem tudom mi lesz.
Nálam a zsarolás nem itt kezdődik.
Volt egy ismerősöm, akinek a gyereke csak úgy vette be a gyógyszert vagy ette meg az ebédet, ha az anyja vett neki valami játékot. Ez azért már inkább.
Te inkább alkudozol és a következményekkel ismerteted meg, hiszen ha pakoltok, akkor te már fáradt leszel a meséhez...
A kisfiam 3 éves, nálunk is kell néha "motiváció"- a pakolásban is.
Én azt szoktam mondani neki 3 kérés után, hogy
"OK, akkor nem pakolsz el. Itt maradnak a holmik, akkor nekem kell elrakni vacsora után- így sajnos nekem nem lesz időm veled logicozni, Lük-özni, mesét olvasni, mert pont elveszi azt az időt és X-kor menni kell fürödni és lefeküdni. Nagyon sajnálom, ha nem tudsz segíteni, akkor nem tudok neked ma már mesét olvasni.
Ezt én sem tartom túl nagy zsarolásnak, hiszen nem fenyegetem. Én mindig azzal kezdek, hogy "megteheted, hogy nem pakolsz/nem öltözöl stb., de akkor ez meg ez lesz a következménye, lehet választani".
Ez be szokott jönni.
Így tetszőleges sztorit lehet variálni (nem öltözöl fel, nem tudunk időben elindulni játszani vagy nem segítesz kipakolni a bevásárlókosárból az apróságokat, akkor nem tudunk időben vacsorázni stb.)
Már gyakran van olyan is, hogy nem kell végigjátszani a 3 kérés- választás-magyarázat sort, mert elég csak annyi, hogy "kérlek pakolj össze, hogy tudjunk utána együtt mesét olvasni" és megérti, mondja, hogy "igen, igen, hogy legyen idő" :)
Sok sikert.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!