Kisfiam 7 éves, és nem igazán örül semminek. Mit tehetnék, hogy változtassak rajta?
Nem is igazán az értékrendjével van baj, nem éltünk túl jól, egészen idén év elejéig, tehát nem kapott meg mindent eddig sem, és ezután sem fog, mégsem látom kitörő örömben szinte soha. Aminek nagyon örül, az egy új számítógépes játék, vagy ha végre gépezhet. Talán összesen 2 alkalommal mondtam neki azt, hogy "akkor ülhetsz újra oda gépezni, ha apa hazaért a munkából". De hamar le is tettem erről az időzítésről, amikor apa hazaért, kisfiam pedig örülve futott elé, köszönt neki, és jött is a következő: "hurrá, mehetek gépezni". Neeeeem, ne ezzel kösse össze az apja érkezését. A másik aminek örült az a strandolás, idén jutottunk el először, nagyon tetszett neki. Amúgy soha nem várja izgatottan a nyuszit, a sulit, az anyáknapi ünnepélyt, vagy bármilyen eseményt, pedig azért mindig meg szoktuk ünnepelni
"Szivem, hoztam neked csokit a boltból, amit kértél" Erre jó esetben "köszönöm, később megeszem" a válasz, de néha csak "oké", amiért szólok, hogy nem oké, hanem köszönöm.
Arra gondoltam, hogy úgyis kezdődik az iskola, leszűkítem a gépezések idejét napi egy órára (ha belefér, ha nem akkor meg ez van), hétvégén többre. (amúgy napi min. 3 órát gépezik, legalábbis így nyáron. Emellett szófogadó, közvetlen aranyos kisgyerek, de szeretném, ha jobban kinyílna neki a világ és másnak is örülne, nem csak a rohadt számítógépnek.
A születésnapján kikészítettük az ajándékokat és meggyújtottuk a tüzijátékot a tortáján, be sem akart jönni a konyhába- később azt mondta megijedt a tüzijátéktól- végülis bejött, tüzijáték elaludt, boldog szülinapot, itt vannak az ajándékaid. "Köszönöm majd később megnézem" és kiment. Mi meg álltunk ott bambán. Mondtam apának: ne hagyd már, hogy ennyire "bunkó" legyen. Visszahívta, volt lecseszés, szobába zavarás, aznap no gépezés, de végülis ez tette be a kaput. Változtatni szeretnék. Ötletek?
( amúgy később bocsánatot kért tőlünk, és késő délután megajándékoztuk, a maga módján örült neki)
Sztem ő már kiskamasz-módban van, tehát ez olyan leszrok-mindent dolog...
de ha ez eddig is így volt, vagy úgy érzed gáz, akkor beszélj az iskolában a tanárnővel, hogy ő mit lát? Szokott-e felszabadultan játszani a többiekkel, stb.
Elmehettek a családsegítőbe is van gyerekpszichológus, akik állati ügyesek, a sógornőm is hordja a fiát, és nem direktben beszélgetnek ám a gyerekkel, hanem játékosan, sztem ez segítene neki...
írod, hogy nem éltetek vmi túl jól eddig, de ez mit jelent? Csa az anyagi részére gondolsz, vagy feszültség is volt köztetek a férjeddel?
Mert ha nem volt pénz, de szeretet, összetartás igen, akkor a gyereknek elvileg meg se kottyan, de ha kibillent lelkileg, akkor még lehet, hogy családterápia is kéne...
A sport is segíthet, meg ha találtok vmi közös célt, pl. minden hónapban 1x elmentek együtt kirándulni, vagy tudomisén, ilyenek..kellenek a célok, nem csak a mókuskerék...
Hát, az utolsó válasz után rájöttem, hogy ez bizony sokkal összetettebb annál, hogy nem örül a dolgoknak úgy, mint más. A teljes valóság az, hogy az édesanyja meghalt, amikor ő még 1 éves sem volt, és egy rossz emlékeket adó "anya" volt mellette, kb 5 éves koráig. Majd jöttem én. Akit anyjának hitt, már a keresztnevén emlegeti (ritka alkalom, pl : egyik nap azt mondja mesenézés közben: "XY olyan volt mint hamupipőke mostohaanyukája), engem pedig anyának hív, kb 1 hónapja. Sokáig veszekedéseket látott, hallott, tehát sem összetartás sem pénz nem volt. Most pedig nagyfokú összetartás és élhető élet is van.
Eléggé összetett kis lélek, de nem beforduló, önfeledten indiánszökdell az utcán, és már az oviban is említették, hogy összeszedettebb és kiegyensúlyozottabb lett.
utolsó vagyok...
aha, hát itt a kutya..szegény kissrác...
hát örülök, hogy most végre egy igazi szerető családban van, és kívánom, hogy továbbra is így legyen..
de én így most végképp azt mondom, hogy vidd el pszichológushoz, ártani nem árt, neked is segít sztem, hogy hogy is kéne kezelni, mikor így reagál...mert itt akkor nem bunkóságról van szó, hanem vmi mélyebb dologról, amit fel kellene oldani benne, hogy meg tudjon bírkózni ezekkel a dolgokkal...hisz nem direkt nem örül, hanem nem képes rá...
minden jót nektek!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!