Javítgassam a ragozási hibákat, vagy érezni fogja előbb-utóbb, mikor mit kell mondania?
Két éves 8 hónapos kisfiam már hosszú hónapok óta úgy beszél magáról, hogy "Te idehozod, Te álmos vagy, éhes vagy, kérsz...és ha anyáról vagy apáról beszél, akkor egyes szám első személyben, aok enni, idejövök melléd, satöbbi.
Eddig nem javítottam, mert azt hitttem, érezni fogja a sok-sok szituációból, hogy mi kire vonatkozik, és hogyan kell ragozni. Állandóan javítgassam ki? Mert akkor majdnem minden mondatát kijavíthatnám.
Pedig sokszor érdekes szituáció lesz ebből. Megyünk le a lépcsőházban, azt mondja a szomszéd néninek: "Mész a játszótérre." Erre a szomszéd néni: "Nem, én nem megyek a játszótérre.
Saját tapasztalatom még nincs, barátnőm kislányánál van tapasztalatom.
Ő ha nem is mindig javította ki a gyermeket, néha igen, hogy érezze a különbséget. DE nem egész nap, ez fontos, mert a gyermek beszélgetési kedvét veszítheti el, ha mindig csak kijavítják.
Így az ő példájukból neked is így javaslom. Néha-néha mond el neki, hogy helyes, csak ne vidd túlzásba.
Én szinte mindig kijavítottam a kisfiamat. Nem rászólásként, hanem csak elmondtam helyesen, hogy rögzüljön benne. 4 évesen már nagyon szépen beszél, ragoz.
Unokatesót szinte soha nem javították ki a szülei. 6 éves múlt, és nagyon zavar a beszéde. Sokabb, tégedet, ... és még sorolhatnám. A logopédusnál megtanulta kimondani a L és a R betűt, de nem tudja használni. Szó elején kimondja, de ha közben van, akkor már nem tudja. Nálunk nyaralt 2 hétig, én mindig kijavítottam. A ragozását és a betűkiejtését is.
Lányom így kérdez: Mit ennek?
En olyankor mondom neki, hogy így kell mondani: Mit esznek?
Máskor már javítja magát, ha rosszul kezdi el mondani. Szerintem nem rossz dolog, ha hében - hóban kijavítjuk és nem kozosségben kell rájonnie, hogy ezt nem így kell mondani.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!