Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Nyelvtanulás » Mikor, melyik szavakhoz...

Mikor, melyik szavakhoz kellenek a német nyelvben a ragozási szavak? (der, die, das)

Figyelt kérdés

Van erre külön valami alapszabály, hogy mikor melyik alakot kell használni, vagy csak be kell "magolni" hogy melyik szóhoz melyik igealak használatos?

Nem igazán értem ezt, kérlek SEGÍTSETEK!

2012. okt. 13. 21:32
 1/5 anonim ***** válasza:
Vannak szabályszerűség, de ezt kb. úgy kell elképzelni, mint a magyarhelyesírást: sok szabály, legtöbbhöz elég sok kívétel. Alapvetően azért inkább bemagolni kell.
2012. okt. 13. 22:53
 2/5 anonim ***** válasza:

Igen, be kell magolni. Azért, hogy majd utána tudd áttenni alany esetből tárgyasba és/vagy részesbe is. Ugyanis ezek ott is érvényesek. pl. Der->t.e.-->den->r.e.-->dem. Meg a személyes névmásoknál is kell alkalmazni.

Ja, és ez is fontos, de sokan nem tudják: Ha van egy összetett szó, akkor annak mindig a második felét kell nézni, mert az összetett szónak a második szó névelője adja a névelőjét. Pl. der Stadtplan. A Plan der-es, így a szó is der-es lesz, pedig s Stadt die-s. Amőgy Stadtplan=várostérkép.

Remélem, segítettem. :) És nem írtam hülyeséget, ha mégis, vki kijavíthatna. :)

2012. okt. 13. 23:04
 3/5 anonim ***** válasza:
Sajnos be kell magolni, de van néhány szabály, mai néha segít: Az e-re végződő szavaknak általában die a névelője. A chen-re végződő szavaknak mindig das a névelője. Összetett szavaknál mindig az utótag névelőjét kell figyelembe venni.
2012. okt. 13. 23:10
 4/5 anonim ***** válasza:

Én még a kérdésedet sem értem.

a der, die, das nem ragozási szavak, hanem névelők.

"melyik szóhoz melyik igealak használatos? "

Hol van itt igealak?

2012. okt. 13. 23:24
 5/5 webnyelv ***** válasza:

Nem teljesen értem a kérdést. Mi az a ragozási szó? Itt a névelőre gondolsz szerintem. És nem igalak, hanem névelő, ha jól értem.

Igen, meg kell tanulni a főnévvel együtt a névelőt is a németben. Van persze néhány szabály, ami alapján sok főnév nemét ki lehet találni, és nyelvtörténetileg is visszavezethető, hogy egyes főneveknek miért az a névelője, ami. Ezzel a szabályrendszerrel némettanulás elején nem érdemes még foglalkozni.

A szabályokról és a német főnév nemének okairól (haladóknak ajánlott):

[link]

[link]

[link]

Kezdőknek talán annyit lehet érdemes megjegyezni elsőre, hogy a napok, hónapok, évszakok, égtájak mind hímneműek.

2012. okt. 14. 11:54

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!