Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Nyelvtanulás » Kicsit elakadtam a német...

Kicsit elakadtam a német múltidővel!?

Figyelt kérdés

Az a része hogy pl Ich habe schon gearbeitet ez eddig világos.De vannak olyan múltidő fajták amik számomra ismeretlenek és nem értem hogy mikor és hogyan kell használni és hogy mi a különbség köztük.

Íme a példák amiket nem értek:

ich hatte gehabt

ich werde haben

ich werde gehabt haben

Vagy pl mit jelent az hogy wir haben gewürden?

Hát ezeket nem igazán értem.Mikor használják ezeket és mi különbség?Valaki eltudná nekem ezt magyarázni?Köszönöm!

2012. okt. 13. 17:43
 1/4 anonim ***** válasza:

vicces, mert én elvileg jól tudok németül, de az utolsó kettőről fogalmam sincs.

a hatte plusz harmadik alak (hatte gehabt) az plusquan perfekt, a nagyon nagyon rég történt dolgokra használják, a werde haben, az meg jövöidő. A jövöidőt úgy képzed, hogy werden ragozott alakja a második helyen, és a mondat végén pedig a főige áll, ez most a haben. Ich werde einen Hund haben az pl. azt jelenti, hogy lesz egy kutyám.

2012. okt. 13. 18:26
 2/4 anonim ***** válasza:

ich hatte <- préteritum vagy sima múlt

ich habe gehabt <- perfekt vagy összetett mútl

Ez a kettő kb. ugyanaz, és az alap múlt idő

ich hatte gehabt

PlusQuam-Perfekt avagy rég múlt

Akkor használjuk ha egy múltbeli cselekmény egy másik múltbeli előtt történt. Használata elméletileg csak nachdem után kötelező és valóban nem nagyon szokás mindennapi beszédben használni.

ich werde haben

Futur I avagy sima jövő idő

ich werde gehabt haben

Futur II avagy befejezett jövőidő

Főjelentése, hogy a a jövő egy bizonyos időpontjából nézve már befejezettnek tekinthető ez a cselekmény, pl. Augusztusban "le leszek érettségizve" (magyarul mint láthatod nem nagyon használjuk), de ebben a jelentésében nem nagyon használatos, inkább egy ettől eléggé eltérő jelentésben: beszélői feltételezés a múlttal kapcsolatban:

Er wird schon zuhause gegangen sein. - Biztos haza ment már (gondolom én).

wir haben gewürden?

Ilyen tuti nincs. Werden ragozása "wurde, geworden", illetve würde és wäre geworden feltételes alakban.

2012. okt. 13. 19:01
 3/4 A kérdező kommentje:
Köszi a válaszokat!
2012. okt. 14. 08:48
 4/4 anonim ***** válasza:

Ich werde haben

(sima múlt idő)

2016. dec. 27. 18:39

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!

Adataid védelme fontos számunkra!

Mint a weboldalak többsége az interneten, honlapunk működéséhez és célzott hirdetések megjelenítéséhez mi és hirdetési partnereink is cookie-kat tárolunk az általad használt eszközön. Ahhoz, hogy ezt megtehessük, a hozzájárulásod szükséges. Erről az adatvédelmi tájékoztatónkban részletes információkhoz juthatsz, illetve bizonyos cookie-k használatával kapcsolatban további lehetőségeid vannak.