2 éves kisfiam nagyon nehezen akar este elaludni, tapasztaltatok hasonlót? Mi hozott megoldást?
Valószínűleg nincs szüksége ennyi alvásra. Az én egyik gyerekem születésétől fogva nem aludt nappal. Egyszerűen ebéd után nem volt álmos. Nyitott szemmel várta az ágyában, hogy mikor kelhet végre fel, de nem aludt el, hiába húztam le a redőnyt, hiába volt csend. Viszont minden éjszakát végig aludt este 8-tól reggel 6-ig. Sajnos ez az ovodában is gond volt, az óvónénik nem örültek azoknak a gyerekeknek, akik nem aludtak délután.
Ha teheted, reggel keltsd fel hamarabb, délben fektesd le korábban, mondjuk már 11-kor és akkor ébreszd fel 2 óra múlva. Délután legyen fárasztóbb programja, szaladgáljon, mozogjon, majd este ne érezze azt, hogy mindenáron le akarod fektetni, hagyd, hogy fürdés után pizsiben még játszon. De fürdesd meg már fél 7-kor. Ha a gyerek nagyon érzi, hogy el akarjuk altatni, megérzi és akkor szokott ilyen lenni. Így meg, lehet, hogy már játék közben, pizsiben elalszik.
Szerintem a napirendetek teljesen oké.
Nálunk is ilyen korban kezdődött a kijárkálás, meg hogy egyre többet kellett bent maradnunk vele.
Egyrészt engedtem neki, mert láttam, hogy nem hisztizik, hanem tényleg vágyik ránk, másrészt derengő fényt kapcsoltam a szobában (sólámpa), mert ilyenkor már rendszeresen álmodnak, erős a képzelőerejük ("szörny van az ágyam alatt").
Én kibekkeltem azt a kb. két hónapot, amíg több mese kellett, illetve lámpaoltás után tovább kellett bent maradnunk.
Mostmár (3,5 éves) csak nagyritkán van ilyen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!