Miért csak autózik a fiam?
Elmúlt 2 éves, és kb. 1 éves kora óta kizárólag csak az autók érdeklik. Azokkal is csak úgy játszik, hogy tologatja, ide parkol, oda parkol, erre mennek, arra mennek. Minden más játékot pillanatok alatt megun, a neki való kirakós még ami fél napig érdekes volt, de már könnyen kirakja, így az sem. Építőkockái is vannak, de csak autópályát vagy garázst akar építeni. Ha elmegyünk játékboltba, hogy válasszon valami újat, csak autót választ, hiába próbálkozunk mással. Ha ajándékot kap és nem autó, úgy látom rajta, csalódott.
Hagyjam a dolgot és ne próbálkozzak ünnepekkor más játékkal, hanem legyen még kétezerhatszázadik autója is? Olyan jó lenne, ha másnak is tudna örülni.
Az én fiam is autómániás.
Már 6,5 éves, de mióta tud játszani, csak a járművek kötik le. Képzelheted hány autója van... Ha leülünk vele, akkor esetleg építeni is lehet (autót..).
Kisebb korában azzal elvolt napokig, hogy feküdt a földön az autó mellett és áhítattal bámulta, ahogy a kerekek forognak.
Rajzolni is csak járműveket rajzol.
Egy teljesen másik ügy miatt járt néhány alkalommal pszichológushoz, tőle megkérdeztem, hogy ez normális-e, azt mondta, igen. Hiszen fiú, persze, hogy az autók érdeklik.
Szerintem próbálkozz más játékokkal is, különben végképp leragad az autóknál, ha lehetősége sincs mással játszani.
Pl kapjon valami olyat, amit te szeretnél, és mellé egy pár száz Ft-os kisautót.
Szerintem örülj neki :)
Sokkal rosszabb lenne ha a Barbie-zásról nem tudnád leszoktatni :)
Viszont ne hagyd hogy egész nap brümmögjön, a beszédét fejleszteni kell.
Előzőnek:
Sajnálom, de ki kell javítsam válaszod, mert elég problémás, ne ültessünk el ilyesmit a kedves szülők fejében. Köszi megértésed...
Tehát
1) tilos fejleszteni a gyermekeket 7 éves kora előtt, mert sokkal többet árt, mint használ. Fejlődik magától,
ha ingergazdag a környezete (beleértve az őrá szeretettel figyelő, hozzá beszélő felnőtteket is),
és ha ingerszegények a játékai (mivel az ingergazdag játék erősen tompítja a fantázia megélését, ezáltal az ösztönös pszichés szorongásfeloldó, élményfeldolgozó képességét).
Kivételt képez a veszélyekre való tanítás, és kivétel képez, ha legalább középsúlyosan fogyatékkal élő gyermekről van szó, de akkor is csak célzott fejlesztés javasolt ,tehát CSAK abban, amiben fogyatékkal él.
2) Hát éves korig mindkét nemnél természetes, ha a másik neműekkel "összekapcsolt" játékszerekkel játszik. Tehát egy ovis/bölcsis fiútól teljesen normális, ha babázik (is), és egy lánytól, ha autókázik/focizik(is). Sőt, fejleszti az empátiáját, szélesíti érdeklődési körét , tapasztalatait.
Tehát kéretik tartózkodni a válaszadástól, ha nem vagy benne biztosabb, mint a kérdező. A kérdező nem azért tesz fel kérdéseket, hogy hozzá hasonlóan a kérdéskörében "kósza tapasztalattal" rendelkezők válaszoljanak - ennyi erővel önmagának is megválaszolhatná a kérdést a kedves kérdező, de hát nem ez a célja, érthető módon.
Nem szerencsés dolog bizonytalan tudással , tapasztalattal osztani az észt... Van, amihez értesz, légyszíves abban válaszolj. Lehet,h ahhoz meg én nem értek. És ez így van rendjén, ebben semmi rossz nincs - ki ehhez ért, ki meg ahhoz.
Elnézést az elírásomért, helyesen:
"2) HÉT éves korig "
Apropó, akkor már közvetlenül a kedves kérdezőnek is egy válasz:
előző leírásom alapján sejtheted a válaszom, de hogy konkrétan is megírjam, természetesen semmi gond avval, ha egy hét év alatti gyermeket csak egyféle játék érdekli, de mégis fontos olykor felkínálni neki másfajtát is. Tehát teljesen rendben levőnek tűnik a hozzáállásod, nyugodt lehetsz. :) Ez alapján semmi gond a fiaddal.
(Viszont 7-8 éves kortól ilyen esetben már el lehet gondolkodni, hogy hátha vmi nem stimmel, sok esetben Aspergert -autizmus spektrum zavart- diagnosztizálnak. Hét éves korig viszont teljesen normális a kizárólagos speciális érdeklődés.)
Nagyon köszönöm a kimerítő választ. :)
Természetesen nincs bajom azzal, hogy autózik folyton, csak abban voltam bizonytalan, hogy ha ő csak azt akar, akkor tényleg csak azt kapjon-e, vagy próbálkozzam. Ha kérdezik a rokonok, mit vegyenek ajándékba neki, minek örülne, sokszor az a válasz az autókra, hogy "már megint autót? Még egy autót?" És persze magamtól is megkérdezem, mikor játékot választok neki.
Lány létemre én is csak autóztam és csak fiús játékok érdekeltek (katonák, fegyverek, járművek). Egyszer kaptam barbie-t, néhány perccel később levágott hajjal, harci díszben teljes értékű katona lett. A sztereotíp lányos játékokat következetesen visszautasítottam.
Felnőttként is férfiasabb a mentalitásom, de ezen kívül nem lett más következménye.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!