Nem ismételheti a kiscsoportot?
Adott egy kisfiú, aki nem volt még 3 mikor bekerült az oviba. Anyuka még nem dolgozott, így nem bölcsibe, hanem a kiscsoportba tették. A kisfiú oxigénhiánnyal született, társainál értelmileg lemaradottab, nem kapcsolódik be a közös játékokba, kivonja magát mindenből, figyelmét 2percnél tovább nem tartja fennt, nem tevékenykedik huzamosabb ideig, mindent megun. Hiperaktivitásra és figyelemzavarra utaló jeleket is mutat. Szülőknek szakemberek azt tanácsolták, hogy 4-5éves koráig még várjanak behozza a lemaradást, ha nem utánna nevelési tanácsadó.
A szülő kérelmezte az óvodavezetőtől, hogy a kiscsoportot szeretné ha ismételné a gyerkőc. Helyhiány miatt elutasították.
Mivel a középsőben már szabályok vannak, meg kell felelni egy bizonyos elvárásnak, feladatokat elvégezni, a szülőnek aggályai vannak, hogy a fia még jobban le fog maradni, hiszen a csoportjában már most van olyan aki versmondó versenyre ment, az ő fia még magát sem tudja kifejezni, mivel beszédfejlődése és lemaradott a többihez képest.
A településen nincs másik óvoda, se családi napközi.
Mivel nyugtassam meg az anyukát, milyen érveket tudok felhozni, hogy jó lesz annak a kisgyereknek a középsőben?
Nagyon kétségbe van esve.
Még:....a kisfiú legjobb barátja egy szintén aprócska fiúcska, akinek mozgásával vannak problémák. Mindent együtt csinálnak, mert a többi nagy nem játszik velük. Most úgy néz ki szétválasztják őket, mert ennek a kisfiúnak viszont van hely, illetve egy kislánynak is, aki értelmileg rendben, csak picike.

Mi is egy kis településen élünk. Itt is csak egy óvoda van.
Viszont ebben az esetben nem értem, hogy miért nincs hely? Ha csak ez az egy van?
Nálunk egyébként mivel annyira kevés a gyerek, nincs is külön kiscsoport és középső. Csak kis és középső csoport, ők együtt vannak és nagycsoport.
Amúgy nálunk nincs elmaradott gyerek, viszont sok anyuka mondta, köztük én is, hogy azért ez így sem egy jó megoldás. Mert másfajta hozzáállást igényel egy frissen, újonnan oviba került 3 éves és egy, már beszokott, idősebb 4 éves gyerek. De hát, ez van.:(
Biztos nehéz dolog ez így, de hát sajnos ha egyszer nincs hely, akkor nincs nagyon mit tenni.
Viszont annyi biztatást mondhatsz neki, hogy nyilván az óvónők tisztában vannak azzal, hogy mi a gond ezzel a gyerekkel, úgyhogy nyilván a hozzáállásuk és az elvárások iránta is ilyenek lesznek. Tehát nem várnak el majd tőle olyan teljesítményeket, mint a többitől.

Az én lányom is a kiscsoportot ismételte, szerintem jó döntés volt.
Talán azzal lehetne biztatni, hogy ha le van maradva, majd a nagycsoportot ismétli, ahol már iskolaelőkészítő feladatok vannak, így azt még egy évig gyakorolhatja. Más nem jut az eszembe, mert ebben az esetben tényleg jobb lenne a kiscsoport ismétlése.
Arról nincs hír, hogy akik beiratkoztak kiscsoportba azok tényleg mind odamennek? Mert van, hogy a szülő két-három helyre is beíratja a gyereket biztos ami biztos, aztán meg lemondja. Valahogy beszélni kellene az óvodavezetővel, hogy ha valaki lemondja, akkor szóljanak...

Én tojnék a szakember tanácsára, és már elvinném a nevtanba, 3 évestől már fogadják őket...Ha fejlesztésre van szükség, akkor azt minél előbb érdemes elkezdeni, nem is értem miért mondanak ilyet, hogy várjon...
a nevelési tanávsadóban ha indokolt, akkor írásba kérhetik sztem az ovit, hogy kicsi csopiban hagyják a gyreket, de erre rá kell kérdezni, mindenképp beszéljen vkvel...
Ha végképp nem sikerül ezt elintézni, akkor azzal bíztatnám, hogy a nagyobbak "felhúzzák", és ösztönzik az ő kisfiát is, és majd meglátja, ha nem megy a dolog, akkor úgyis kell majd vmitr tenniük az oviban...ne izguljon, majd meglátják, mert a nagyobbacska gyerekek sokszor ha van olyan kislány, aki anyáskodó,szoktak segíteni a kisebb, ügyetlenebb gyerekeknek, nem biztos, hogy olyan rossz lesz ez neki...
De sztem semmiképp ne várjon a fejlesztéssel, bíztasd, segítsd őt, hogy vigye a kisfiút...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!