Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Ez is a Pavor nocturnus =...

Ez is a Pavor nocturnus = éjszakai felriadás lehet? Kislányom 2,5éves múlt. Sokat olvastam utána, lécci ne linket küldjetek, inkább tapasztalatot várnék. Ma reggel óta tudok erről a problémáról.

Figyelt kérdés

Sokszor így ébred, de maximum éjjel két órakor:

- visít, ordít vagy sír.

- közben nyögdécselve forog, tekereg, nyújtózik, csapkod.

- nem akar semmit, valamire reagál, de csak annyit, hogy NEM - mindenre, határozottan. Már ha válaszol. Nem tudom megfogni, megölelni, mert ellök magától, menekül tőlem, eltol, cumit sem kéri.

- korábban azt hittem melege van és azért izzad, de lehet, hogy ez sem az aggódó anyuka túlöltöztetése miatt van.

-láthatóan zaklatott, megnyugtatni szinte lehetetlen vagy sokára sikerül. Volt 5perces, volt 20 perces is. Szeme nyitva, igazából mindig úgy beszéltünk róla, hogy nem is tudom hogy alszik vagy ébren van!?

Ezek a fő tünetek. Persze megyek majd beszélni dokival, de jól esne megerősítés vagy ellenkezés mások tapasztalataiból. Köszönöm!

2013. máj. 21. 13:39
1 2
 11/19 A kérdező kommentje:
Ja...a fél évet tényleg nem Neked írtam :)
2013. máj. 22. 21:04
 12/19 anonim ***** válasza:
100%

Van a másik fajta, a "rémálom" elnevezés, azt hiszem, ezt az különbözteti meg a pavortól, hogy mindig éjfél után van és reggel emlékszik rá a gyerek. Viszont abból határozottan fel tudod ébreszteni és nem a jellegzetes pavor tünetek vannak, rövidebb ideig is tart.

Az én fiam is reagál dolgokra a roham alatt. Például kérdezem, hogy kér-e inni, ingatja a fejét, menjünk-e pisilni, bólogat, stb. Miközben meg a következő és előző másodpercben meg sem ismer, majd újra. Szóval furcsa, az biztos.

A Madarász utcai alváslaborba én magam kértem időpontot telefonon, mert a gyerekorvosunk nem vette komolyan, amiket mondtam neki, én éreztem, hogy ez nem egyszerű rossz álom. Igaz, kellett gyerekorvosi beutaló, de azért bementem és kész. Először csak beszélgetés volt a doktornővel a Madarászban, majd adott egy papírt, egy hónapig kellett írnunk a rohamokat otthon, hány órakor volt, meddig tartott, milyen intenzitású, stb. Aztán utána ott töltöttünk egy éjszakát, "bedrótozták" a fejét, ami egy számítógéphez volt csatlakoztatva és így "aludt" a gyerek. Én mellette egy széken. Felébredt éjszaka sokszor, mert amikor fordult, a sok drót összegabalyodott és nem engedte fordulni, de roham az nem volt. Így ki tudták szűrni, hogy nem epilepszia, viszont azt, hogy pavor, csak az elmondottakból tudták megállapítani. De azt határozottan.

2013. máj. 23. 13:17
 13/19 A kérdező kommentje:
Szia! Felébreszteni illetve kizökkenteni ebből nem tudom. Egyszer vége van és alszik. Én meg várhatom, hogy mikor kezdi újra :( Hát nagyon köszönöm a segítségedet és hogy mindent így leírtál és megosztottad velem/velünk! Remélem hamar elmúlik minden kisgyereknél ez az egész...!
2013. máj. 23. 14:42
 14/19 anonim ***** válasza:
Nagyon szívesen. Írtam neked privit is. Nyugodt éjszakákat mindenkinek!
2013. máj. 23. 15:26
 15/19 A kérdező kommentje:
Sziasztok! Egy kis infó, hátha valaki egyszer még elolvassa az egészet, mert érintett lesz ebben, vagy Ti, akik válaszoltatok idenéztek még. Voltam neurológián a kislányommal, a doki megnézte a videót és 10mp után mondta hogy ez pavor. Tehát ha Nálatok is ilyen problémák vannak éjszaka, akkor ez a probléma. Pszichológussal kell majd beszélnem, meg egy fül-orr-gégésznek megnéznie a gyereket, hogy az orrmandulái rendben vannak-e!? Ennyi, kitartást és nyugodt éjszakákat mindenkinek!
2013. máj. 29. 10:24
 16/19 anonim ***** válasza:
Őszintén sajnálom. Hidd el, hogy meg lehet tanulni vele együtt élni. És ez elmúlik egyszer, lehetne sokkal rosszabb is. Erre kell gondolnunk.
2013. máj. 30. 13:40
 17/19 anonim ***** válasza:
Kedves kérdező és válaszolók! Mi most hasonló cipőben járunk, esetleg leírnátok, hogy hogy alakult azóta az alvás, van-e még problémátok?
2015. márc. 5. 12:50
 18/19 anonim ***** válasza:

Sziasztok! Először hirtelen azt hittem, én írtam a kérdést....

Nekem a 21 hónapos lányommal vannak ugyanezek a tünetek. Mivel a most 16 éves fiammal is ugyanezeket éltem át egészen addig, amíg ki nem vették az összes manduláját, már nem aggódom annyira, csak nagyon kikészít ez az éjszakai üvöltözés. A szomszédokat is, gondolom... azt hiszik biztosan, hogy nyúzzuk Őt. Kitartás, ha nem is műttetitek meg, tuti kinövi a gyerek. Anno mi is jártunk a Madarászbana naggyal, annál többet, hogy megállapítják, hogy ez a diagnózis, nem jutottunk előrébb.

2015. ápr. 14. 09:06
 19/19 anonim válasza:

Sziasztok!

Nálunk kb 10 éves kora körül volt az első pavoros roham,rettenetesen megijedtünk felült az ágyban tágra nyitott üveges szemmel ordított,nézett egy pontra,láthatóan nem volt magánál!kb egy perc mulva vége lett megnyugodott és vissza feküdt magától és reggelig aludt,semmire nem emlékezett reggel.

Ezek a rohamok mindíg fél 12 -éjfél magasságában jönnek.

Voltunk EEg vizsgálaton ott mindent rendben találtak.

Van ,hogy alva jár,vagy csak felül az ágyában és beszél...

Most 12 éves....sajnos még most is előfordul,van hogy azt hisszük ,hogy túl vagyunk rajta,mert hónapokig nem jelentkezik,s jön éjszaka a semmiből újra a pavor roham. Akkor hetente egyszer kétszer jelentkezik.Üvölt csapkod,csak hát a 12éves fiú gyereknek van már ereje is....ezt gyakran a saját bőrünkön tapasztaljuk,néha azt hiszem ennek már sosem lesz vége.Bár nekünk is azt mondták ,hogy a kamasz kor végére majd kinövi,nincs rá gyógymód.

nagyon figyelek arra ,hogy időben lefeküdjön(elaludjon), de sajnos nálunk nincs összefüggés...mert akkor is jön a roham,ha 9kor már alszik,mondjuk általában fél 10kor mindíg alszik. ha jön a roham ,állandóan agyalok,hogy most mi is válthatta ki, fáradtabb,nehezebb napja volt a suliban,este jobban felpörgött...de egy másik roham mindíg megcáfolja a megállapításaimat. Tehát ha jönni akar akkor fog is....bármit teszek...nyugodt légkör, időben alvás,este már nincs kütyü nyomkodás, ne egye túl magát,stb stb stb.

2018. okt. 10. 12:16
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!