Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Mit kell tenni egy nagyon...

Mit kell tenni egy nagyon magas IQ-val rendelkezo gyerekkel?

Figyelt kérdés
Meg csak 5 eves, de nem szeretnem, ha el lenne kotyavetyelve, mint en. Agyon fejleszteni sem jo, tanacstalan vagyok. Nekem is magas es semmire nem mentem vele... Kicsit fenntartasokkal kezelem az allami tehetseggondozokat ami meg fizetos, ott meg a lehuzas megy...
2013. máj. 17. 08:40
1 2 3
 11/21 anonim ***** válasza:
Férjem szerint aki szintén magas iq az hogy valaki okos az nem jelent semmi ha nem szorgalmas egy átlagos gyerek szorgalomal többre megy mint egy okos szorgalom nélkül .szorgalom meg csak iskolás korban derül ki inkább én igy látom .
2013. máj. 17. 11:06
 12/21 A kérdező kommentje:
Vmiben szorgalmas vmiben nem, ami elsore nem megy ahhoz nincs kedve. Iq teszt, egy ismerosom csinalta csak ugy, 130 feletti. Gyerekeknek is van es felnotteknek is.
2013. máj. 17. 11:07
 13/21 A kérdező kommentje:
Nem kell gyozkodni en ezt tudom, ertem, de ez van es ebbol kell gazdalkodni. Van egy szorgalmas, kevesbe okos gyerekem is.. Tanacsot szerettem volna kerni, h mit erdemes tenni.
2013. máj. 17. 11:09
 14/21 anonim ***** válasza:
Megmondtuk mit tegyél .
2013. máj. 17. 11:34
 15/21 anonim ***** válasza:
65%

5 éves korban azért elég könnyű 130 körüli IQ-t mérni!

Minden napi munkám a gyerekek IQ mérése, így nem csak úgy mondtam...

2013. máj. 17. 12:30
 16/21 A kérdező kommentje:
Miert konnyu? Komolyan erdekel..
2013. máj. 17. 14:38
 17/21 anonim ***** válasza:

Azért könnyű 130 körül mérni, mivel a kicsit ügyesebb gyerekek meg tudnak olyan feladatokat is csinálni, ami mondjuk a 6-7 éveseknek való. S akkor már tényleg magas IQ-t lehet mérni.

Négy gyerekem van, s mivel ez a szakmám én is néha megmértem a gyerekek IQ-ját. 4-5 éves korban még 130 feletti volt, de iskoláskorra már 120 körüli lett mindegyiké.

Jó tanulók, de semmi különleges nincs bennük, pedig nem hagytam elkallódni őket.

2013. máj. 18. 08:01
 18/21 A kérdező kommentje:
Koszi!!!!
2013. máj. 18. 13:41
 19/21 anonim ***** válasza:

Kiemelem én is, h 7 éves kora alatt feltétlen hagyd meggyereknek, és ez minden gyermekre értendő, általában is!

Szigorúan tilos 6 éves korig a direkt fejlesztés, remélem, ilyesmire nem gondoltál. ;) Csak a biztonság kedvéért írtam.

Fontosnak tartom akár 1 éves, akár 5, akár 10, hogy ami érdeklő , abban támogasd, pl a tárgyi feltételeket biztosítsd neki, vagy fizess neki pl zenetanárt, ha éppen érdekli egy hangszer, stb., de csak addig , ott , avval és akkor, ami érdeklődésének éppen megfelel.

Valamint, ahogy fentebb is írták, kb 7 éves korig még viszonylag bizonytalan, mennyi is az annyi... potenciálisan sok minden rejlik még a legtöbb pici gyermekben... Ráadásul az EQ még alapvetőbb, főleg óvodáskorban. Tehát a szociális készségek, érzelmi érés minősége, stb. Iskolás korban meg úgy is kezd kidomborodni, ha valamiben tehetséges. 6-7 éves kortól már érdemes oktatni, azaz direkt módon tanítani, fejleszteni a gyermekeket, míg attól korábban kifejezetten ártalmas, hiszen alapvetően látens módon tanulnak, főleg 7 éves korig, így bármi direkt "szájbarágás" sokkal inkább sajnos a rövidtávú teljesítést szolgálja, hosszútávra viszont kifejezetten káros. 6-7 éves kortól már érdemes kombinálni a direkt és az indirekt fejlesztést, tanítást, és csak kb 10-11 éves kortól ideális valamelyest direkt jelleggel tanítani a gyermekeket.

2013. máj. 18. 21:19
 20/21 anonim ***** válasza:
73%

Nekem is 130 körül volt/maradt.

Nem kaptam extra fejlesztést, két pedagógus szülőm van, egyszerűen rengeteget beszéltek hozzám, kommentálták a környezetemet. 3 évesen magamtól megtanultam olvasni (ezt a mai napig nem derítették ki, hogy milyen módon), szó volt róla, hogy iskolában ugrasztanak egy évet. Végül nem tették.

Egyke vagyok, kései gyerek, ezért egy adag túlféltés volt a nevelésemben. 3 éves koromig otthon volt velem anyám, korosztályba keveset vittek/engedtek.

Szociálisan érezhetően lemaradtam, kb 20 évesen, saját erőből hoztam be a lemaradást.

Jó tanuló voltam, de lusta. Előny, hogy rém kreatív lettem, rájöttem hogyan lehet utolsó pillanatban hatalmas mennyiséget gyorsan megtanulni. De sokat trükköztem, puskáztam.

Apám a szigorúan vett IQ-t nézve nem kiemelkedően okos, de nagyon szorgalmas és hihetetlen jó érzéke van az emberekhez. Kamaszkoromban tisztult le, hogy ő csinálja jól, tanulnom kell tőle. Egy rakat önfejlesztő könyvvel felépítettem ezt a készséget.

Felnőttként annyi előnyöm van, hogy ha érdekel valami, nagyon gyorsan meg tudom tanulni, jó megfigyelő vagyok. Sok vargabetű volt a lustaságom miatt (elhúzódó felsőoktatási tanulmányok), mostanra találtam meg a helyemet. Irónikus módon a mindig utált matekos vonalra ragadtam rá.

Visszatekintve azt mondom, hogy az IQ önmagában kevés, sokkal fontosabbak a szociális készségek. Ha többet visznek korosztályba, engednek mindenféle típusú gyerek/ember közelébe, gyorsabban és több mindent elértem volna.

Komoly hiba volt a szüleim részéről, hogy a nem tökéletesen udvarias gyerekektől tiltottak. Éppen amiatt, hogy gyors a helyzetfelismerő képességem, aránylag korán "helyén kezeltem" az embereket és ha csináltam is hülyeséget, tanultam belőle. (Pl. kamaszkori titokban berúgás-rosszullét-soha többet-onnantól csak annyi alkohol fogyasztása, amit elbír a szervezetem komolyabb megborulás nélkül)

18 évesen kiszabadultam a búra alól, egyetemen első napokban nyomtak többféle drogot a kezembe. Mindenféle előzetes drogprevenció nélkül tudtam, hogy milyen hatásuk lehet a testre és miért nem éri meg kipróbálni őket. Ha valamelyik hatása érdekelt, akkor egyszerűen odaültem megnézni azt, aki bevette, aztán kérdezgettem, hogy milyen érzés.

Emellett fontos a gyerek habitusa is. Más ingereket igényel egy visszahúzódó, introvertált gyerek és mást egy makacs, önfejű, extrovertált.

Szerintem a legjobb út sok mindent felkínálni, megismertetni vele, emellett szociálisan is sok ingernek kitenni. Az értékrendeteket amúgy is átveszi példa alapján.

2013. máj. 19. 07:53
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!