Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Óvodai konfliktus. Mi a megoldás?

Óvodai konfliktus. Mi a megoldás?

Figyelt kérdés

Fiam 5 éves és egy jó ideje rászállt egy máik kisfiú. Akkor is, amikor én ott vagyok (öltöztetem) odajön, hátbaveri, a hasába öklöz, gúnyolódik, csúfolódik piszkálódik. Ha elzavarom, akkor két méterrel hátrébb megy és onnan csúfolja tovább...a fiam nem szól vissza ilyenkor csak belépcsimpaszkodik védelemért.

Beszéltem az óvónővel. Sok mindent mondott, de a lényege az volt, hogy nem tudja mi lenne a megoldás...

Ezek után tegnap úgy küldtem be a fiamat (miután az öltözőben megint voltak jelenetek, és konkrétan már kiabáltam a másik gyerekkel), hogy itt az ideje, hogy nagyon keményen helyretedd ezt a fiút, de úgy, hogy soha többé ne jusson eszébe kikezdeni veled.

Amikor délután érte mentem a másik fiú fején egy ragtapasz bizonyította, hogy a fiam szófogadó, jófiú. Az óvónő el is ismerte, hogy a másik gyerek ütött felé először a lapáttal és a fiam csak visszaütött, úgyhogy a fiam a szerencsés, hogy nem fordítva alakult. De azért megkért, hogy beszélgessek el vele, hogy ilyet többé nem teszünk.

Én viszont megmondtam, hogy én voltam a felbújtó és nem fogom emiatt leszidni, sőt megdícsérem, hogy végre kiáll magáért...a másik gyerek ezt érdemelt. Meg is dícsértem érte otthon.

Persze nem akarom, hogy ő legyen az agresszor, de ha bántják, akkor tanuljon meg visszavágni.

Ma reggel viszont újra kisomfordált a másik fiú és bár most nem jött olyan közel, mint eddig, de így is látszott, hogy még mindig nem tanulta meg, hogy ne bántsa a fiam...

Másnak is vannak ilyen tapasztalatai? Hol mit csinálnak az ilyen gyerekekkel?

2013. máj. 9. 08:32
 1/8 anonim ***** válasza:
100%
Nem vagyok híve a verekedésnek, de te megtetted, amit tudtál, hogy békés úton megoldd. Ha az óvónő is tehetetlen, akkor azt mondom, jól tetted. A gyerekek (már amelyik ilyen), azt bántják, aki hagyja magát, nem üt vissza, akivel meg lehet tenni. Jól tette a kisfiad, hogy megvédte magát (mert nem verekedett, csak védekezett). Le lehet pontozni.
2013. máj. 9. 08:45
 2/8 anonim ***** válasza:

Szerintem is jól tette a kisfiad bár én se vagyok híve az erőszaknak és ha az én fiam lenne a kezdeményező aki bántja a többit igen szégyellném magam és minden erővel próbálnám leszoktatni róla stb.

De így ha folyamatosan támadják, és senki nincs akitől segítségre számíthatna (hiszen óvónő mossa kezeit...) akkor igenis védje meg magát, üssön vissza.

Ez van, mit tudsz csinálni?

Az én fiam csoportjában is van egy két ilyen nagyon problémás eset de az én fiam is 1. kitér előlük amikor csak lehet 2. szól az óvónőnek aki alkalmaz büntetést tehát kiküldi vagy sarokba küldi vagy asztalhoz ülteti vagy maga mellé állítja fogva a kezét a renitens egyénnek stb. tehát alkalmaz vmit nem pedig kezét széttárva mondja hogy jaj hát nem tudok mit tenni...

2013. máj. 9. 08:51
 3/8 anonim ***** válasza:
igen sajnos ilyen világot élünk...szerintem nem volt rossz megoldás,én is ezt mondtam a kislányomnak amikor egy fiú fellökte felrepedt a szemöldöke...de ezen kivül félrehívtam a másik anyát és elmondtam a váleményem...a gyerek nevelése otthon kezdödik alapon...
2013. máj. 9. 08:53
 4/8 A kérdező kommentje:

Köszönöm a megerősítést.

Most már azt mondom, hogy SAJNOS a mi óvónőink nem alkalmaznak semmilyen büntetést, az elterelés és beszélgetés hívei.

A fiú anyukája egyébként szimpatikus, nagyon kedves nő. Nem akarom letámadni, nem nézem ki belőle, hogy ez az ő hatása lenne...de persze, ha úgy adódik, nyilván nem fogok kitérni előle.

2013. máj. 9. 09:02
 5/8 anonim ***** válasza:
Szeointem meg be kéne vonni a szüleit. Azon csodálkozom, hogy az óvónő ezt még nem tette meg.
2013. máj. 9. 12:23
 6/8 anonim ***** válasza:

Felhívnám telefonon a szülőket. Azonnal! És ha lehet együtt a gyerekekkel beszélnénk meg a dolgot, amikor Ők és Te is ott vagytok. Megnézném a másik gyerek viselkedését a szülei mellett is. Lehet hogy ott egy angyal és valami más van a háttérben.. mondjuk sok agresszív filmet néz, vagy lát esetleg a szülőktől.. Nem tudhatod.

Ha viszont a szülők előtt is agresszív lesz, akkor itt az idő hogy anyuka és apuka megtanítsa neki hogyan kell viselkedni.

Tuti ezt a lehetőséget választanám, hogy a két család együtt leüljön beszélni. Sok minden ki fog derülni! Hidd el.

2013. máj. 9. 13:07
 7/8 anonim ***** válasza:
0%
A mi óvodánkban is volt ilyen. Számomra elfogadhatatlan, hogy az óvónő nem intézkedik. Az egy dolog, hogy el kell beszélgetni a gyerekkel, de ha ez nem hat, ültessék a kispadra. Az általam ismert ovikban ez így megy. Ha ez sem hat, nevelési tanácsadó. Az anyukája lehet kedves a fiúnak, de attól a te gyereked önbizalma most fejlődik a leginkább, és most sérül is. Aminek felnőttkorában lesz meg az eredmènye. Az ugyancsak 5 èves fiamnak ugyancsak volt egy ilyen csoporttársa. Én azonnal szóltam az óvónőnek, majd a következő alkalommal az óvodavezetőnek és azonnal a gyerek anyjának is. Sajnos ez sem volt elég, mert a gyerek úgy fellökte a fiamat a beton járdán, hogy súlyos agyrázkódása lett, roham mentő vitte az intenzívre. Szerintem az az első, hogy megvédjük a gyerekünket amwnnyire lehet, azonnal, és le van toj.va a másik gyerek anyukájának kedves arca. Az egyáltalán nem számít! Azt pedig hibásnak tartom, hogy a fiadat agresszióra neveled, mert ha azt tanulja, hogy ez a helyes, milyen ember lesz belőle? Arról nem is beszélve, hogy nem tudják még felmérni, kivel szemben ütnetnek, úgy, hogy a következő visszaütéstől ne sérüljenek meg ők mégjobban! De, mégis megértem, hogy védekezésre neveled a fiad, hisz ha nem, védi meg magát, akkor meg rászállhatnak... Tudom, hogy nehéz... Mindenesetre, az óvónő allalmatlan a feladatáta!! Hogy tudsz egész nap nyugodtan dolgozni ilyen óvónövel a gyereked mellett? (Költői a kérdésem)
2013. máj. 9. 13:08
 8/8 anonim ***** válasza:
Nekünk is volt ilyen problémánk ,mi úgy oldottuk meg,hogy én akkor kaptam el a másik gyereket amikor ott volt az anyukája,aki semmiről nem tudott,nem tudom utána mit csinált a gyerekkel ,de többet a fiam közelébe sem ment.
2013. máj. 9. 14:00

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!