6 évesen iskolába? Mi ez a nagy felhajtás ez ellen mostanában?
Mindenhol csak a felháborodást hallom, hogy 6 évesen iskolába kell mennie a gyereknek, és hogy milyen jó volt, hogy vissza lehetett tartani és csak 7-8 évesen ment elsőbe.
Én júniusi vagyok, 30 éve én is 6 évesen mentem elsőbe, és míg sokáig én voltam a legfiatalabb az osztályban, középiskolában már voltak nálam fiatalabbak is, több júliusi és augusztusi születésű is. Mégis itt vagyunk.
A fiam évvesztes lesz, de a lányom augusztusi. 6 évesen kb azért kéne visszatartanom, mert sok 7-8 évessel menne? Mire ő odakerül már nem, de most elég káosz lesz.
Régen nem 6 évesen mentek a gyerekek iskolába? Mégis jól vagyunk köszönjük. Vagy már más az elvárás?
Nálunk Szlovákiában 6 évesen kozelezo az iskola. Amióta az eszemet tudom (amúgy 26 éves vagyok). Van itt egy lány, akit 8 éves koráig vissza tartottak, minden féle pszichológushoz hordták, csak hogy ne kelljen iskolába adni (egyéb családi gondok -apuka bortonben volt stb). Na nekem ez volt a furcsa, hogy így visszatartják a gyereket. 6 évesek kozé kerult egy 8 éves gyerek.
Nekem van egy 2 éves lányom. Januárban tolti a 3 évet, de az idén szeptembertol megy oviba. Az óvonok szerint is annyira fejlett szellemileg, hogy már most járhatna oviba, mert elorébb tart mint sok 4 éves gyerek. Ugyhogy szerintem is gyerekfuggo a dolog, de mostanában mindent eltúloznak a szulok. Minden dologtol meg akarják védeni a gyereket, amivel sokkal rosszabbat okoznak.
Én augusztusi vagyok, 6 évesen kezdtem a sulit, semmi bajom nem volt.
Kislányom júliusi és csak abban az esetben tartanám vissza, ha azt mondanák, hogy nem való még az iskolába.
A 17-es és 18-as válaszoló megfogalmazta ebben a problémában a lényeget.
Jó lenne, ha nem szigorú törvény szerint kellene a gyerekek feje fölött döntenünk, hanem rugalmasan, az adott gyereket figyelembe véve, de sajnos ez nem így van. Én félek attól, hogy az új törvény még szigorúbb szabályozást hoz, és kevésbé rugalmas egyéni döntéseket enged meg.
A másik meg, hogy nem gondolták át, a gyakorlatban milyen problémákat okozhat a hirtelen átállás, helyhiány, osztálylétszámok változása stb.
Én pl. egy kistelepülésen tanítok, ahol mondjuk meg őszintén a gyerekek több mint fele hátrányos helyzetű, roma származású, ők nagyrészt még 8 évesen sem igazán iskolaérettek. Így aztán még nagyobb lesz a különbség az alig 6 éves és a több mint 8 éves osztálytársak között, egy sor magatartási probléma halmozódik ezzel. Ezek a "túlkoros" gyerekek a testi fölényükkel szereznek sikerélményt maguknak az iskolában, magyarul verik a kisebb osztálytársaikat, terrorizálják őket stb.
Szóval nem túl jó a helyzet, és a pedagógusok keze is meg van kötve, a törvényt be kell tartani, csak ez nem minden gyereknek lesz egyformán jó.
A tanítónéni voltam.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!