22 hónapos lányom még mindig nem beszél, kb 10 szót
mond. Szerintetek gond lehet?
Vannak gyerekek akik egyik percről a másikra kezdenek el beszélni 3 évesen. Nem hiszem, hogy nagyon aggódni kellene, ha amúgy megérti amit mondasz neki, figyel rád, érdeklődik, szépen fejlődik. Védőnéninél, gyermekorvosnál rákérdezhetsz. Beszélj hozzá sokat, hajolj le hogy lássa a szádat úgy beszélj, a szavakat amiket használ azokat kérd is számon, pl. Kérsz teát? Igen. (ne bólogasson ha nem mondja), nézzetek könyveket és beszéljétek meg (ez itt autó, itt egy hinta, ott egy kutya) , amikor sétáltok akkor is mond el neki nézd ott egy busz, egy madár.
2013. ápr. 18. 10:47
Nem hinném, hogy gond van, de valahol olvastam,hogy létezik beszéd indító foglalkozás/tréning, amit 2 éves kor környékén szoktak alkalmazni.
De szerintem a 22 hónapos még nincs elkésve, majd egyszercsak elkezd beszélni és csak mondja, mondja...
2013. ápr. 18. 10:49
3/13 A kérdező kommentje:
Persze,sokat beszélünk hozzá,olvasunk neki,képeket nézegetünk stb...A védőnő szerint már 2 szót kellene összetennie ,ennyi idősen ,ezért aggódom.
Szerintem nincs gond, már csak azért se, mert már mond azért szavakat. Gond akkor lenne, ha egyáltalán nem mondana semmit. Egy ismerősöm kisfia volt úgy, hogy 2 éves volt és a bölcsiben a gondozónők szóltak a szülőnek, hogy gond lehet, mert a fiú a nevére se figyel, csak annyit mondott, hogy kö-kö". Kiderült halláskárosult.
Lányoknál általában azt mondják, hogy 2,5 éves korukig várnak, hogy beinduljon a beszéd, de 3 éves kor se ritka. Ha esetleg 2,5 éves korára se javul a beszéde, nem látsz változást, akkor kell elvinni szakértői véleményt kérni.
2013. ápr. 18. 10:54
Az én kisfiam most 23 hónapos,és kb. 10-12 szót mond. A lányom ilyenkor már verseket mondott, a középső gyerek meg még ennyit sem beszélt mikor ennyi idős volt mint most a kicsi.Szóval nagyon eltérő,még tesók között is.Nem kell aggódni. :) Hidd el.
2013. ápr. 18. 10:54
Minden gyereknek más a beszédfejlődési tempója, van aki lassan de biztosan halad, van aki sokáig hallgat, de aztán 2 hét alatt be indul. Ha nem látod, hogy a hallásával gond lenne akkor várj türelemmel, semmi gond nem lesz. Az erőltetett beszédből sokkal nagyobb gondok lehetnek. Még a csapból is a különböző terápiák folynak, de arra senki nem gondol, hogy persze, hogy működnek ezek a terápiák mert a gyereknek semmi baja. Ha nem járt volna terápiára akkor is ugyan így fejlődött volna.
2013. ápr. 18. 11:03
7/13 A kérdező kommentje:
Biztos,hogy hall,mindent megért(kivéve amit nem szeretne:-))
Ha kérünk valamit teljesíti Pl,hozd ide a babádat vagy a távirányítót akkor azonnal hozza,vagy adj anyának egy puszit stb.Tehát ilyen szinten szerintem nincsen gond.Nem tudom,hogy mennyire lehet örökletes ,de én 3 éves koromig meg sem szólaltam.
Lányom 23hós,helyzet hasonló. Szerintem már rég beszélnie kellene,egész nap beszél hozzá 4éves nővére,ill.én. Mindent megért,megértet. És mégsem. :(
2013. ápr. 19. 22:51
Hogy mit "kellene" csinálnia a gyerekednek, hogy "normális" legyen, olyan szépen el tudják mondani a védőnők.. Bár ezt Te is meg tudod tenni, ha előveszel egy szakkönyvet, csak annyi a különbség, hogy Te nem kapsz érte fizetést... :)
Nyugodj meg, TELJESEN NORMÁLIS a gyermeked. Majd beszél, ha megérett rá a drága kis agya. Ő majd másban lesz első!!! :)
2013. ápr. 20. 01:02
Az én fiam 19 és fél hós, és kb szintén 10-12 szót mond, de érti, amit kérünk tőle (többnyire), és meg is csinálja. Továbbá babanyelven halandzsázik sokat, magyaráz a maga nyelvén.
2013. ápr. 20. 01:35
Kapcsolódó kérdések: