Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Erre számíthatok ha 2-4 éves...

Erre számíthatok ha 2-4 éves lesz?

Figyelt kérdés
A kisfiam most 3 hónapos, rendes kis pasi, átalussza az éjszakát, nem sírós, folyton mosolyog, sokat mókázunk, oda vagyunk érte :). Tegnap voltunk látogatóban a párom bátyáéknál, akiknek van 2 nagy (9,12) és egy 4 éves kisfiúk. Útóbbit 2 éves kora óta ismerem, de tegnap már anyai szemmel figyeltem őt, és egy kicsit aggodalomba estem. Egész végig összevissza rohangált, és hangoskodott ( ez még nem akkora dolog, ilyenekre azért számítok), hisztisen követelőzött, ha valami nem úgy volt ahogy akarta teljesen kikelt magábòl, volt hogy megütötte az anyját (aki erre nevetett... :|), gyakran odajött hozzám és elkezdte piszkálni a hajam, még felugrott mellém a kanapéra nagy lendülettel, úgy hogy direkt belém térdeljen vagy könyököljön, aztán bocsánatot kért, de megcsinálta még vagy 3szor, labdával dobálta a csillárt, egyetlen olyan momentum sem volt, mikor szót fogadott volna... Sógoromék nem is nagyon erőltették a dolgot, mintha már beletörődtek volna hogy ilyen és kész. Végig röhögve ecsetelték hogy nemsokára a mi sorsunk is ez lesz. Én nem szóltam rá egyszer sem, mert egyrészt nem az én dolgom lett volna, másrészt biztos azt hallottuk volna vissza, hogy mit képzelek magamról hogy odamegyek vendégségbe és nevelem a gyerekét. Baromi kellemetlen volt... Ne értsetek félre, ha majd ilyen lenne a fiam, akkoris nyilván ugyanúgy szeretném, csak szeretném tudni, hogy tényleg erre kell hogy számítsak csakmert fiam van? Mi nagyon békés, higgadt emberek vagyunk a párommal, és szeretnénk következetesen nevelni a fiúnkat, úgy hogy közben soksok szeretetet kapjon, minél stresszmentesebb környezetben. Így van rá esély, hogy nem ilyen lesz? Vagy mi is akkora elkeseredetten megvonjuk majd a vállunkat, hogy ilyen és kész?
2013. ápr. 14. 20:21
 1/10 anonim ***** válasza:
0%
Nem, ti nem ilyennek nevelitek a gyereketeket és kész!
2013. ápr. 14. 20:25
 2/10 anonim ***** válasza:
100%
A 2-4 éves időszak eléggé zűrös, hiába neveled angyalkának, ilyenkor kifordulhatnak magukból. Viszont nem törvényszerű, nekem az egyik gyerekemnek iszonyatos volt a dackorszaka, a másiknak szinte nem is volt.
2013. ápr. 14. 20:32
 3/10 anonim ***** válasza:

Való igaz hogy ebben a korban feszegetik a határokat,hiszti plusz dackorszak stb de ha következetesen nevelitek akkor azért nem ennyire durva a helyzet!Itt egy példa előtettek,hogy ilyen NE legyen a ti gyerkőcötök!A határokat meg kell húzni!Ha a csillárd dobálja labdával akkor labdát feltenni a szekrény tetejére és egy napig nem odaadni neki,ha direkt rúgdos akkor elvenni egy kedvenc játékát stb stb!

Az én fiam 3 éves,ő is bepróbálkozott egy két ilyen hasonló finomsággal de határozottan kimerem jelenteni,hogy a nevelésünknek köszönhetően már nincsennek ilyenek!És SOHA nem ütöttük meg,nem lett lelkisérült stb!Egy gyereknek kellenek a határok mert az ad nekik biztonságérzetet!

Gratulálok a pici fiatokhoz,sok sikert a neveléséhez!!

2013. ápr. 14. 20:43
 4/10 anonim ***** válasza:
36%

ennyi idős korban egyszerűen nem figyelnek másra nem is tudnak és ez nem nevelés kérdése

most fedezik fel h ők tulkép önálló lények egyre önállóbbak mindent maguk akarnak csinálni STB...

ilyen lesz majd a te gyereked is ennyi idősen

sőt akár még "rosszabb" is lehet :-P

2013. ápr. 14. 20:45
 5/10 anonim ***** válasza:
33%

Kedves 4.!

Elég szomorkás, ha ilyen beletörődően áll a dologhoz...

Ennek nem kell így történnie, ha okosan nevelitek. Nálunk a környezetben sok példa van, és látom, hogy ahol mindent megengedtek, ott ugyanez meg. Volt rá példa, hogy az egyik gyerek, 4 éves most, én meg 22 hetes babás, teljes erőből elkezdett felém futni, hogy jól láthatóan a hasamba tenyereljen. Ezer bocsi, de ellöktem a gyereket (a sajátom épsége fontosabb), mire ő sírni kezdett. Anyuka meg vigasztalta, hogy hát ejnye-bejnye, nem szabad, mert ott baba van... Öt perc múlva újra próbálkozott, mi meg szedett-vedett indokkal távoztunk.

Szóval azt mondom, hogy következetes, ésszerű neveléssel a tiéteknek nem kell ilyennek lennie. Az ilyen helyzetekből lehet tanulni, és ahogy már mondták: határokat kell szabni.

2013. ápr. 14. 20:52
 6/10 anonim ***** válasza:
Kérdezd meg tőlük, hogy milyen volt a fiúk csecsemőkorában.
2013. ápr. 14. 21:21
 7/10 anonim ***** válasza:
Hát nem akarlak elkeseríteni, de..... Nagy általánosságban azért az jellemző, hogy nem alusszák át az éjszakát és ez többször visszatérhet (pl. fogzás, egyéb nyugtalan időszakok, amikor túl sok dolog történik velük egyszerre és ez kihat az éjszakájukra). Később jön a dackorszak, én még nem hallottam olyan gyerekről, aki ne esett volna bele, élettani dolog, csak van aki kevésbé, van aki nagyon, vérmérséklettől, mentalitástól is függ. Később vannak a betegségek, amik nagyon megviselnek mindenkit, akkor sem móka, kacagás van, főleg, ha mondjuk minden 2. hétben beteg (az én lányom is sajnos az első bölcsis évében így volt). Ő egyébként egy nagyon nyugodt gyerek, de bizony kínlódunk és kínlódtunk vele is eleget. Szóval inkább arra számíts, hogy igen, lesznek nehéz időszakok és nem mindig csak mosolyogni és mókázni fogtok. 5 éves kislány anyukája.
2013. ápr. 15. 08:14
 8/10 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat, kedvesek vagytok! Természetesen tudom hogy lesznek nehezebb időszakok is, nem is feltételeztem hogy minden móka és kacagás lesz mindig, most is vannak nehezebb napok, bár nem esek tőlük kétségbe, de vannak :). És persze számolok a dackorszakkal is, csak arra voltam effektívebben megfogalmazva kíváncsi, hogy megfelelő neveléssel befolyásolható e ez, illetve hogy elkerülhető e a fent említett példa, ami nekem elég szélsőségesnek és enyhíthetőnek tűnt (pl ha engem szájbacsapna a gyermekem mert elvettem tőle a vendégünk telefonját, amit szép szóra nem adott oda, akkor szerintem nem úgy reagálnám le hogy nevetek egy nagyot). Csak az zavart meg, hogy nyilván tennének ellene a sógoromék, de olyan mintha nem tudnának, tettlegességgel meg nyilván nem akarják szankcionálni, úgyhogy baletörődtek. Mindenkinek megy a zöld kéz, köszönöm mégegyszer :).
2013. ápr. 15. 13:18
 9/10 anonim ***** válasza:

Az én fiam 2 éves, és elég nehéz. Azt hittem eddig, hogy ami mögöttem volt az volt a nehéz, de nem....a neheze valóban most jön.

Nerhéz kordában tartani, nehéz úgybepelnkázni, hogy ne rúgjon meg, nehéz ezermilliószor elmondani, hogy nem bántjuk a másikat, nehéz vele számunkra hétköznapi dolgokat megértetni. Gyerekek. Nem tudok egy 4 évesről nyilatkozni, remélem az enyém nem fog a csilláron lógni :-) De azt tudom, hogy az én fiamnál most kezdődik a dackorzsak, és már most brutál a mindennapos harc, küzdelem, elfáradok, és gondolom mások is elfáradnak. Talán ők is elfáradtak kissé...

2013. ápr. 15. 16:31
 10/10 anonim ***** válasza:

5-nek

nem nem törödömség !

hanem kérdés h a gyerek milyen

van olyan akinek ha 1x elmondod megjegyzi és okés nem csinálja többször

a másik meg még akkor is csak azért is már csak azért is gyerek

de amit olvasom neked még csak 2 éves a gyereked kérdés 3 évesen milyen lesz ? lehet h egy ördögfióka mert h a dackorszak is máskor kezdődik minden gyereknél és másban fejeződik ki, pl nem hajlandó szobatiszta lenni ! okos értelmes csendes szófogadó gyerek de még 4 évesen is pelust hord mert az istennek sem pisil bilibe wcbe stb ...

ez is a dackorszak megnyilvánulása lehet ...

másik sok esetben a gyerek máshogy viselkedik más környezetben pl ha vendégek jönnek -- figyelmet akar ezért rosszalkodik

nagyival mindig jól elvannak de otthon az anyával nem

a bölcsiben nyugis szépen viselkedik otthon nem

vagy a otthon szépen evő gyerek a bölcsiben nem hajlandó ennyi

és vagy ezernyi dolog

és nem feltétlen a nevelés vagy nem nevelés hozza ki a gyerekből !!!!

2013. ápr. 16. 13:36

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!