Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Pszichés eredetű kaki-visszata...

Pszichés eredetű kaki-visszatartás esetén mit tehetek?

Figyelt kérdés
Kisfiam nemrég múlt 3 éves. A szobatisztasággal már több, mint fél éve próbálkozunk, de csak pár hete szól magától, és automatikusan a bilibe pisil, együtt örülünk, büszke is rá, a pelus legtöbbször (már éjjel is) száraz marad. Egyszer már a kaki is bele sikerült, aminek ugyanúgy örültünk. Viszont két hete van az, hogy 5 napig sincs széklet, és a védőnőm javaslatára (hogy elkerüljük a drasztikusabb beavatkozást) glicerin teva kúpot adtam, és csak ezek után sikerült végre a kaki, de csak a pelusba. Ezzel nem is lenne gond, de ez már 3x-ra fordul elő, és nem szeretném, ha ehhez hozzászokna. Biztos, hogy nem szervi és nem emésztési eredetű a probléma, mert az állagával nincs gond, hanem egyszerűen nincs ingere. Azt is láttam, hogy ha volt, inkább visszatartotta, hiába mondtam, hogy "nem muszáj a bilibe", "nem nézünk oda" (ezt pisinél is kéri), hiába magyarázzuk el - és meg is érti, hogy ha nem jön magától, kúpot kell adni, hiába adunk székletlazító dolgokat, semmi... Nyilván hosszú távon ez nem megoldás.:( Mit tehetnénk még?
2013. ápr. 7. 19:11
1 2 3
 1/21 anonim ***** válasza:
Szerintem korai volt ezt a szobatisztaságot erőltetni.Persze,ha óvodába készül megértem,mert sok helyen enélkül nem veszik fel.Ha viszont nem,én visszaadnám a pelust egy időre.Erre minden gyerek máskor érik meg,de erőltetni egyáltalán nem szabad,sem megszidni,sem megalázni emiaat.Adj neki időt,légy türelmes vele!
2013. ápr. 7. 19:25
 2/21 A kérdező kommentje:
Köszönöm a választ, de egyáltalán nem a szobatisztaságra irányult a kérdés, bár kétségtelenül összefügghet vele. Viszont egyáltalán nem erőltettük soha a kérdést, ezért is ért meg bő fél év alatt rá. Valamint - ha visszaolvasod - láthatod, hogy még mindig van pelus rajta, csak száraz marad. A kérdésem arra vonatkozik, hogy hogy tudjuk elérni a napi-kétnapi székelést külső segítség nélkül.
2013. ápr. 7. 19:29
 3/21 anonim ***** válasza:

Nekem a zabpehely jött be. Semmi más.

Reggelire 1-2 evőkanál zabpelyhet felforralsz annyi vízzel, ami éppen ellepi. Majd ha kész van, reszelsz rá almát, öntesz rá mézet, fahéjat. Esetleg feldíszíted nagyon gusztusosra más gyümölcsökkel is. Ha ízleni fog neki, rengeteget meg fog enni belőle, és 1-2 órán belül lesz látható eredmény.

Én mind a két gyermekemmel ezt etettem, s imádták. Rengeteget ettek belőle. Ez volt a sütijük. Mind a kettőnél voltak gondok. De ez megoldotta. Még mindig a reggeli kakaójukba kérik a zabpelyhet. Igaz már nem főzöm meg. De számukra elképzelhetetlen a reggeli, zabpehely vagy müzli nélkül.

2013. ápr. 7. 21:21
 4/21 anonim ***** válasza:
100%

én lehet visszaadnám a pelust, amíg kakil

ha pszichés eredetű, akkor a székletlazító kaja nem megoldás

az enyém már ovis volt, de kakilni csak pelusba tudott, sosem erőltettem, leszokott magától

félnek a wc-be kakilni, félnek elengedni a kakit, az enyémnek is láttam a szemében a félelmet, amikor először kakilt wc-be

meg érzek egy kis ellentmondást a kérdésedben:

nem szeretnéd hogyha hozzászokna hogy megint pelusba menjen, ugyanakkor azt mondod neki, hogy nem muszáj a bilibe, na szóval ezt lehet ő is érzi, és meg akar felelni, de fél, azt meg is van a baj

kakiljon pelusba, ne erőltesd a bilit, wc-t,ne is mondj semmit, ne is legyen ez téma

2013. ápr. 7. 23:36
 5/21 anonim ***** válasza:

utolsó vagyok

még vmi

mi nem próbálkoztunk fél évig, júliusban volt 3, júniusban levettem róla a pelust, és onnantól kezdve soha egyetlen egy baleset sem volt, éjszaka sem, a 2. éjjel kiment magától a fürdőbe, behozta a bilit, belepisilt, visszafeküdt, én meg a zenélő bilire ébredtem :)

szóval a fél éves próbálkozás szerintem azt jelenti, hogy még nem érett meg rá

2013. ápr. 7. 23:39
 6/21 A kérdező kommentje:
Lehet, hogy nem fogalmaztam meg túl jól. Szóval: még MINDIG van rajta pelus, amit Ő magától vesz le pisinél, amikor szól, hogy kell neki, és hozzuk/vagy már Ő hozza a bilit. Utána vissza kerül rá, mert még azért elő-előfordul becsurgás. A kaki a pelus ellenére nem akar jönni (előtte naponta volt széklete). A "nem muszáj a bilibe" mondat akkor hangzott el, amikor már eltelt 3-4 nap, és láttuk, hogy már feszíti a hasát, de egyértelműen a bilibe nem akart kakilni, és ekkor mondtuk, hogy nyugodtan kakilhat a pelusba, nem nézünk oda, blabla. Közli, hogy fáj a poci, és nem akarok kakilni... és ez ment egészen addig, amíg a glicerinnel már muszáj volt rásegíteni. Persze attól meg bőgött, meg is értette, hogy miért van rá szükség, és utána meg kijelentette, hogy "ha magától jön a kaki, akkor nem kell kúp?" Egyszerűen nem értem, először van ingere, de vissza tartja, aztán meg már inger sincs, ezért tartunk itt. Na ilyenkor mit tehetnénk még?
2013. ápr. 8. 09:07
 7/21 A kérdező kommentje:

Még egy, Kedves Utolsó, valóban megtévesztő volt a mondatom:

a "nem szeretném ha hosszá szokna" nem a pelusra vonatkozott, hanem arra, hogy csak glicerinnel tudjon kakilni.

2013. ápr. 8. 09:09
 8/21 anonim ***** válasza:
Hát ez nagy gond, mert komoly bélproblémákat szenvedhet a gyerek a visszatartás-besülés, bélcsavarodás, aranyér...stb... Szerintem ezzel nem érdemes otthon kísérletezni. De mindenképpen beszélj a gyerekkel, h miért tartja vissza. Ha elmondja-úgy értem, ha az ő kis értelmével még maga is egyáltalán felfogta, mert az is lehet, h még ő sem érti igazán- akkor tudjátok orvosolni a problémát. De én mindenképpen beszélnék az orvosával, vagy védőnővel, ő tutira tud segíteni, h hova lehet fordulni.
2013. ápr. 9. 14:27
 9/21 anonim ***** válasza:
jaj, még bocs annyit adnék tanácsként, hogy szegény gyerekek meg vannak kavarodva, h pelus, vagy bili. El kellene dönteni, hogy akkor most van-e pelus, vagy nincsen. Ha levetted róla, akkor ne is add rá, máskülönben sosem szokik le egyértelműen, mert nem is tudja, hogy milyen a baleset, amikor kellemetlenül pisis a bugyi, gatya stb...így nem tapasztal, csak az elmondás alapján, és úgy meg nagyon könnyű összezavarni a gyerekeket.
2013. ápr. 9. 14:31
 10/21 anonim ***** válasza:

Mi is ezzel kűzdünk 4-5 hete! Nálunk úgy kezdődött, hogy lázas volt, nem úgy evett, ivott mint egyébként és kimaradt 1-2 nap kaki. Ezután már nehéz volt neki kinyomni, fájt neki és megijedt. Azóta ha jön az inger hihetetlen erővel összeszorítja a lábát, popsiját és nem nyomja ki a kakit. Ez megy 3-4 napig aztán végül valahogy kiszenvedi. Persze én is adom neki a Laveolac szirupot, kúpot de sokszor ezek sem segítenek. Nagyon kevés gyömülcsöt hajlandó megenni, pedig már ezer féle képpen próbáltam. Rostot, zabos dolgokat, joghurtot, szilvát, stb,stb...

Úgyhogy én megértelek teljes mértékben, és tudom hogy ez nem szülői felelőtlenség, hanem a gyerek döntése. Sajnos!

De hiszem, hogy egyszercsak elfelejti a rossz élményt.

Látom már régebben tetted fel a kérdést, azóta van valami változás?

2013. máj. 2. 10:47
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!