Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Ha 2011 októberében született...

Ha 2011 októberében született a lányom, akkor mikor kell óvodába mennie?

Figyelt kérdés
Ahogy betölti a 3. évet, egyből be kell adni oviba, tehát 2014 októberben, vagy elég lesz 2015 szeptemberben, mielőtt betöltené a 4. évet?
2013. márc. 29. 10:52
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
2014 szeptemberétől szerintem már mehet,legalábbis nálunk nem baj ha nem töltötte még pont a hármat.
2013. márc. 29. 10:58
 2/14 anonim ***** válasza:
Ez engem is érdekelne, mert elvileg kötelező lesz 3 éves kortól, én viszont maradnék itthon vele 2015 szeptemberig ha lehet. Az enyém amúgy decemberi.
2013. márc. 29. 11:02
 3/14 A kérdező kommentje:
Én is úgy tudom, hogy mehetne már jövő októberben akár, de inkább az érdekelne, hogy elég-e ha csak 2015 szeptemberében megy? Tehát 3 évesen és 10 hónaposan?
2013. márc. 29. 11:02
 4/14 anonim ***** válasza:
Itt nálunk az oviban nem vesznek be év közben. LEgalábbis eddig úgy volt. NEm tudom, hogy az új törvény miatt ez változik e. Hallottam olyat is, hogy akkor beveszik már a 3. szülinapja előtt szeptemberben. De szerintem nem probléma ha csak 2015-ben kezd, hisz így is 3 évet fog járni, és még 4 éves kora előtt, tehát 3 évesen kezdi az ovit. Nem?
2013. márc. 29. 11:11
 5/14 anonim ***** válasza:
3 évtől lesz kötelező az óvoda. Az én fiam decemberben tölti a 3-at, ő januárba fog menni az ünnepek miatt. Tehát neked 2014. októberben amikor betölti a 3 éves kort. Pont tegnap kérdeztem meg egy óvónőtől mert én sem voltam tisztában vele.
2013. márc. 29. 11:15
 6/14 anonim ***** válasza:

Az óvodába járás

2014. szeptember 01-jétől 3 éves kortól kötelező óvodába járást ír elő a Nemzeti köznevelési törvény.

NKt. 8. §

(2) „A gyermek abban az évben, amelynek augusztus 31. napjáig a harmadik életévét betölti, a nevelési év kezdő napjától legalább napi négy órában óvodai foglalkozáson vesz részt.”

A kötelező óvodába járás 2014. szeptember 01-től hatályos, tehát azokra a gyermekekre vonatkozik, akik 2011-ben születtek és 2014. augusztus 31-ig betöltik a 3. életévüket. Lehetséges felmentést kapni a 3. éves kortól történő óvodába járás alól. A felmentést a szülő kezdeményezheti és a jegyző adhatja meg az óvodavezető és a védőnő egyetértésével.

NKt. 8. §

„A jegyző – az egyházi és magán fenntartású intézmények esetében a fenntartó – a szülő kérelmére és az óvodavezető, valamint a védőnő egyetértésével, a gyermek jogos érdekét szem előtt tartva, az ötödik életév betöltéséig felmentést adhat a kötelező óvodai nevelésben való részvétel alól, ha a gyermek családi körülményei, képességeinek kibontakoztatása, sajátos helyzete indokolja.”

2013. márc. 29. 11:33
 7/14 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat.

Tehát ezek szerint, elég 2015 szeptemberében kezdenünk, hiszen jövő augusztus 31-ig nem tölti be a 3. életévét.

„A gyermek abban az évben, amelynek augusztus 31. napjáig a harmadik életévét betölti, a nevelési év kezdő napjától legalább napi négy órában óvodai foglalkozáson vesz részt.”

2013. márc. 29. 12:03
 8/14 anonim ***** válasza:
Ha 2014.szept.1-dec.31. között tölti be a gyerek a 3 évet, akkor is jelezni kell a felvételi igényt az óvodába, de attól a naptól kezdheti, amelyik nap betölti a hármat. Ez általában mindenhol így van és most is ugyanígy van.
2013. márc. 29. 12:14
 9/14 anonim ***** válasza:
Az én lányom márciusban lesz majd 3 és azt mondták, ha gondolom, beadhatom Áprilistól, ha nem akarom 2-3 hónapig járatni aztán szünet, majd megint beszoktatás, mehet szeptembertől is, mivel csak onnantól lesz kötelező 3 évesen az ovi. Mivel nem megyek vissza dolgozni, valószínű csak szeptemberben fogja kezdeni. Mivel a te lányos októberben lesz 3, így neki elvileg akkor meg is kell kezdenie az oviba járást.
2013. márc. 29. 13:18
 10/14 anonim ***** válasza:

Nem egyértelmű nekem, mert azt írja, hogy akik 2011-ben születtek, azoknak 2014 szeptembertől kötelező az óvoda, de azt is írja, ha nem tölti be aug 31-ig akkor nem.

Elvileg most is úgy van, hogy amikor betölti a 3-at, akkor kezdhet, de nálunk nem vesznek be gyereket év közben, mert szeptemberben max fővel indulnak a csoportok.

Én voltam akinek 2011 decemberi a lányom.

2013. márc. 29. 13:42
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!