Nálatok az oviba hány olyan kisgyerek van, aki nem beszélt, amikor bekerült a kiscsoportba? A többiek hogy kezelték? Nem piszkálták érte?
Nálunk kb 3 kisgyerek van, aki nem beszél még rendesen, ebből egy, aki szinte alig. A másik kettő azért próbálkozik, de nem nagyon lehet érteni mit mondanak. Nem gúnyolják őket, sőt az óvónő elmondása szerint a többi kisgyerek a tolmács a nem beszélők és az óvónők között.
Mondjuk egyszer fültanúja voltam, mikor az egyik kisfiú valamit nagyon magyarázott az óvónőnek, tényleg nem értettem a felét sem, de nagyon lelkesen, hangsúlyozva mondta a kicsi a mondókáját, mire az óvónő elnevette magát, hogy "Hát Andriska, hercegnő legyek, ha meg tudom fejteni, amit mondasz!" Remélem szegény picur nem vette a lelkére, de ez elég gúnyos volt az óvónőtől.
Nálunk 4 kisgyerek volt, aki nem beszélt.
Az egyik kislány tudott beszélni, de az oviban egy szót sem szólt. Most középsősök, de még mindig nem beszél.
A másik kislány beszédzavaros, Ő mondja a magáét de semmit nem lehet belőle érteni.
És van 2 kisfiú, Ők tavaly még semmit nem mondtak, ma már szépen beszél mind a kettő.
Az én kisfiam már folyékonyan beszélt ovikezdéskor. Elmondása szerint senki nem piszkálta a nem beszélő gyerekeket soha.
enyém mikor lekezdte az ovit, folyékonyan beszélt de ismeretleneknek érthetetlenül. (küzdöttem is, hogy az ovi logopédusa foglalkozzon vele, de hiába)
sokat piszkálták a többiek, hogy nem értik, mondja még egyszer, mutogassa el, az óvónők nekem panaszkodtak, hogy nem értik mit mond, de végül feltalálta magát a gyerekem és mondta, közben mutatta mit akart, így az óvónénik is ráéreztek a beszéd értésre és neki is sikerélménye lett.
a haverja értik, a többiek most se nagyon.
igazából azzal van a gond, hogy 5-6 betűt nem tud kimondani és mind helyett j-t használ, ezért torzul el a beszéde, de tényleg aki odafigyel azért rá tud jönni, én pl. napi 1-2 dologgal találkozom csak amit nem értek de csak azért mert a j-s alak is jelent valamit, többnyire teljesen mást :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!