Ti átteszitek a kanalat-játékokat a gyerkőcök jobb kezébe vagy hagyjátok, hogy maga "döntsön" hogy jobb vagy balkezes legyen?
Ez ilyen régi beidegződés. Anyósomék szerint "tragédia" lenne, ha bal kezes lenne az unoka (most 14 hónapos), és hiába mondom nekik, hogy nekem teljesen mindegy milyen kezes lesz. Múltkor is mikor itt voltak elkezdték mondani a lányomnak hogy hol a szép kezed, a jobb kezed? Kiráz ettől a hideg.
Sógornőméknél valószínű bal kezes lesz a kisfiú, és sógornőmet hibáztatják anyósomék, mert állítólag mindig a bal kezéhez rakta a kanalat a fiúnak, stb., és ezért lesz balkezes. Szerintem ez baromság, mert pl. amikor ott hever 50 építőkocka a földön, akkor csak a gyereken múlik, hogy melyik kezével nyúl utánuk.
Sajnos vannak, akiknek beszélhetsz, de hiába, régen az rögzült bennük, hogy a bal kezesség rossz dolog, nem lehet mit tenni.
Azzal eszik amelyikkel akar.
Nem zavar, ha bal kezes lesz, ugyanis a bal kezesek jobban használják a jobb agyféltekéjüket, a jobb kezesek meg kevésbé. Ennek meg egy csomó előnye is lehet.
micsoda poroszos nevelés ez ? jézus ereje .. :(
soha nem befolyásolnám, korlátoznám ilyenben a gyerekem, egész életére kihat.
Nem szabad átrakni, semmiképp sem szabad semelyik irányba erőltetni. Hagyni kell, hadd próbálgassa. Lehet, hogy macerás lesz a balkezes gyereknek mindig balkezes olló, balkezes konzervnyitó stb. után kajtatni, de az még nagyobb baj, ha az átszoktatás miatt nem tanul meg olvasni. Nyilván nem lesz diszlexiás minden átszoktatott gyerek, de biztos, hogy ártunk ezzel neki.
Anya gyógypedagógus, és tanított már egypár gyereket, akinél a szülők eleinte tagadták, hogy átszoktatással kísérleteztek volna, aztán beismerték, hogy néha mondták neki, hogy a szép kezét használja. Szóval néha se mondjátok. Nem kell a tudatlan anyósokra/nagymamákra hallgatni.
Szerintem sem szabad átrakni a dolgokat a másik oldalra. Emlékszem, a szüleim mesélték, hogy sokáig nehéz volt eldönteni, milyen kezes leszek, mert néha jobbal, néha meg ballal ettem.. :) és most pedig inkább balkezes vagyok, de a jobbos írásom is olvasható.
14/L
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!