Hogy kezelitek ovisotok halálfélelmét? Elbaltáztam?
szerintem a lehető legrosszabb egy kisgyereknek úgy magyarázni a halál utáni dolgokat, hogy "sokak szerint" én hiszek benne" szerintem van"
ebből egy 4 éves leveszi, hogy anya hisz, de aki nem az? sokak szerint van, tehát nem biztos, stb.
légy határozott, nem te hiszel benne a válasz, hanem van mennyország, ahol ott az összes szerettünk, szépen sorban megyünk majd fel, mikor öreg leszek akkor, de akkor neked már lesz 2-3 gyereked, sőt, egy csomó unokád, így nem fogok majd annyira hiányozni neked, de ez még nagyon soká lesz, stb.
majd ha valakitek elmegy, akkor majd neki is egy kicsit könnyebb lesz, hogy várja valaki ott, még ha majd ismeretlen is lesz a hely, de azért nem lesz egyedül. akár egy kis kedvenc hörcsög vagy kutyus is könnyíthet majd ezen.
addig is legyél határozott és kerüld a témát ha tudod :)
Nekem halál félelmem van, rettegek a haláltól!
Tudom milyen ha elkap a pánik, teljesen megértem a lányod!
Nagyon rossz lehet neki!
Vidd el pazichológushoz, mert rettegés lesz az élete!
Szia!
Polcz Alaine könyvei nagyon jók a témában, olvass ilyeneket (pl. Meghalok én is? A halál és a gyermek), ő halálos beteg gyerekekkel foglalkozott, nagyon sokat tudott erről a témáról.
Azt gondolom, ha a lányod így fél, akkor valóban érdemes lenne beszélned egy hozzáértő személlyel.
Nem értek egyet azokkal, akik azt mondják, határozottan kell hazudnod a gyereknek, csak azért, mert 4 éves. Szerintem úgysem tud az ember olyat hitelesen állítani, amiben nem biztos (nem hisz), a gyerekek nagyonis érzik, hogy a felnőttek mit gondolnak valójában.
Ebből a szempontból irigylésre méltó, aki hisz a mennyországban, nyilván ő teljes szívből tudja ezt mondani a gyerekének is.
A fiam is 3-4 évesen kezdett a halál témájával foglalkozni, és én kb. azt mondtam neki, mint te, úgy kezdve, hogy senki sem tudja, mi van a halál után. Mert szerintem ez az igazság. Ő az újjászületésre „pattant rá” mint lehetőségre, és rögtön elkezdett arról fantáziálni, milyen lény képében születne újra szívesen – és innen már átvezetődött a téma másfelé, annak elképzelése, milyen lehet tücsökként ugrálni a réten, elvette az „élét” a dolognak.
nekünk nemrég halt meg egy ismerősünk, kisfiam 3,5 éves, azt mondtam neki, hogy felment a menybe, tegnap sétáltunk haza, megállt egy pillanatra, felnézett az égre, és megkérdezte, hogy ott van a Józsi bácsi?
szerintem beszélj egy szakemberrel, hogy hogyan old fel benne ezt a szorongást
5 válaszoló vagyok,és megdöbbenve tapasztaltam válaszom lepontozását. :( Elnézést az offért de tényleg nem értem hogy miért egyébként,nem csak a pontozást várom akkor,hanem az értelmes érvelést is!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!