Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Ovoda vagy bölcsi? Mik a...

Ovoda vagy bölcsi? Mik a szabályok?

Figyelt kérdés
Kislányom 4 hónap múlva tölti be a 3 évet.Volt munkahelyem előtte, így sok szabim össze gyűlj.Gondoltam majd augusztusba megyek vissza dolgozni, mert úgyis kiadják a szabik nagy részét. Most kaptam egy váratlan hírt, mehetnék vissza egy hónapon belül, különben lehet nem lesz helyem? Mit csináljak? Nem tudom hova tenni a gyereket?Szüleim időssek nem vállalják, anyósék messze laknak. A körzeti ovi nagy nehez de lehet felvenné, de elvileg nem aludhta ott, 1kor el kellene hoznom. Ki hozza el? Mondhatnak ilyet, hogy nem alhat ott ha nekem dolgozni kell mennem (hivatalos papír nem kamu igazolás) ? Bölcsibe lehet bevennék, de jót tesz az neki, hoyg 4 hónapig jár, épp hogy megszokja, jön az egy hónapos nyári szünet, utána még 2 hónap megy és mehet oviba? Új hely, új gyerekek, dadák stb.. Tanácsokat várok??????????? Véleményem szerint az ovihoz ragaszkodnék!!

2013. febr. 21. 14:07
 1/10 anonim ***** válasza:
én is az ovit tanácsolnám! de mi az hogy nem alhat ott? mivel indokolták? hiszen tudod igazolni majd hogy dolgozol.
2013. febr. 21. 14:13
 2/10 anonim ***** válasza:

Megszokja a bölcsit, lehet jobb is ott kezdeni, hisz ott még annyira Nincsennek szabályok mint az Oviban!

Lányom is így kezdte a Bölcsit tavasszal, nyáron 1 hónapot nem ment, majd szeptemberben Ovi, oda 2 hónapot járt, mert a férjem elhelyezték, költöztünk, itt egy új ovit kezdett.

Semmi baj nem volt!

Ha nem tudod máshogy megoldani, akkor marad a Bölcsi, ha nincs aki elhozza!

Sok választásod nincs!

Vagy meg elvocsátanak mint írod...

Az ovi megteheti hogy csak délig fogadja, ha nincs még 3 éves, és be sem írattad szeptemberben.

2013. febr. 21. 14:13
 3/10 A kérdező kommentje:
nincs férőhely, 25 fős csoportot visznek így is 28al. nem tudjuk hová??? lefektetni. Nem adtam le az igénylést, nem vagyok várólistán, ez egy váratlan dolog nálunk!!!
2013. febr. 21. 14:15
 4/10 anonim ***** válasza:
48%

Jaj ez úgy tetszik, hogy nem tudják hova lefektetni!!!

És pont a Te gyerekedet nem tudják hova fektetni!! Nálunk is ez volt, csak nálunk volt kistesó, így én elhoztam, de mikor szóltam, hogy megyek vissza dolgozni, érdekes már tudták hova fektetni. És nem mondják már nekem, hogy mindig ott van minden gyerek, és nincs olyan akit délben hazavisznek, mert van kistesója, vagy anyuka/apuka/nagyszülő otthon van.

Amúgy én is ovit választanék, ilyen nincs, hogy délben el kell hozni, semmi nem írja elő, még akkor sem ha otthon vagy! Ha nagyon ellenkeznek említsd meg az önkormányzatot és máris lesz hely. Mondjuk kíváncsi lennék én az Ántsz véleményére is, hogy lehet több gyerek a csoportban. Nálunk 30 fő lehetne, 35-en vannak. Nem tudom, hogy oldják ezt meg jogilag.

2013. febr. 21. 14:37
 5/10 anonim ***** válasza:
Az óvoda 3 éves kor alatt nem köteles felvenni. (Még fél napra sem) Ha másképpen nem tudod megoldani, nyugodtan add be bölcsibe.
2013. febr. 21. 14:38
 6/10 A kérdező kommentje:
Állítólag új törvény van ha szobatiszta mehet 2,5 éves kortól. Nekem 2 éves kora óta szobatiszta, szépen beszél, talpra esett kislány. Egész nap képes eljátszani egydül is.Igen ezt tudom, hoyg sok olyan szülő van aki otthon van a kisebbel mégsem vsizi délben haz a nagyobbikat, és így "foglalja" a helyet.
2013. febr. 21. 14:45
 7/10 anonim ***** válasza:

Mivel nem írattad be tavaly erre a nevelési évre (általában április-májusban vannak a beíratások, és szeptemberben kezdhet), így tőlük ez egy "engedmény", hogy egyáltalán fél napra bevennék.

Szerintem mindenképp a bölcsi, aztán majd tavasszal beíratod oviba. Ők könnyebben alkalmazkodnak a változásokhoz, mint a felnőttek.

2013. febr. 21. 14:57
 8/10 anonim ***** válasza:

menjen bölcsibe, majd szeptemberben menjen oviba.

fel se kell venni, nincs olyan törvény, hogy 2,5 éves kortól fel kell venniük a gyereket oviba, ha van az óvódába mini csoport akkor felvehetnek 2,5 éveseket de nem kötelezi erre semmi őket.

amúgy is jobb szeptemberben kezdeni, na meg ha be se írattad tavaly tavasszal akkor végképp nem is viheted mert évente csak 1x van beíratás.

2013. febr. 21. 14:57
 9/10 anonim ***** válasza:

Én is óvodába vinném a helyedben. Az egyik válaszoló írta, hogy előbb bölcsibe, aztán oviba ment a gyermeke, majd költöztek... neki szerencséje volt, jó alkalmazkodó képességű a picúrja, de szerintem nem ez az átlag. Az én kisfiamat biztosan megviselné, ő nehezen tűri a változásokat, nehezen ismerkedik, és alkalmazkodik az új emberekhez, új környezethez.

Sajnos viszont a törvény ellenetek dolgozik, nem kötelesek 3 éves kor előtt felvenni, csak ha van számára hely. Itt olvashatsz a szabályozásról bővebben:

[link]

2013. febr. 21. 15:02
 10/10 anonim ***** válasza:

Biztos hogy bölcsibe vinném. Ott kevesebb a gyerek, jobban tudnak rá figyelni, ő is könnyebben szokja az új környezetet ha nem 25-en rohangálnak körülötte, csak 10-en, ráadásul a betegségek esélye is kissebb ha kevesebb a gyerek.

Mi így csináltuk, és semmi negatívumot nem tudok mondani. Próbálkoztunk ovival is, de ott a sok gyerek kiakasztotta a lányom, nem tudott beszokni. 3 hónap múlva a bölcsiben semmi gond nem volt.

2013. febr. 21. 15:12

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!