Véleményetek szerint mitől függ, hogy egy gyerek mikor kezd el beszélni?
Az én fiam nagyon korán kezdett el beszélni.
Egyrészt már magzati kortól beszéltem hozzá, a másik, hogy nagyon kíváncsi természet, minden érdekli és nagyon fogékony is, én pedig mindig kielégítettem a kíváncsiságát erre vonatkozólag. Folyton kérdezgette ez mi, ez mi? Én pedig türelmesen válaszoltam neki mindig, még ha tizedszerre is kérdezte meg, egy idő után elkezdte ismételgetni a dolgokat, majd pedig a hallottakat tudatosan alkalmazni. Aztán jöttek az 1-2 szavas mondatok, majd az összetett mondatok.
A lányok korábban kezdik. Meg az agyuk egyéni sajátosságaitól.
Imádom, amikor egyes anyukák azzal jönnek, hogy az ő gyerekük azért kezdett korán beszélni, mert "sokat beszéltek hozzá." Az én kisfiam viszonylag későn, 2 éves kora után kezdte, valószínűleg azért, mert nem szóltam hozzá sose, ugye?
Nyilván ha egy kisgyerek ingerszegény környezetben nő fel, az később, és szegényesebb szókinccsel kezd beszélni, de ennek a fordítottja nem igaz, vagyis simán lehet, hogy valakivel rendesen foglalkoznak, mégis későn kezdi.
A 10 hónapos lányomnak ma megmutattam a bábkutyát, erre azt mondja, vau-vau. Azt hittem, padlót fogok. A fiam ennyi idősen soha nem csinált volna ilyet, pedig ugyanazok a szülei. Sőt, a kicsire kevesebb idő is jut, mint anno a tesójára.
Lassan 2 éves a kislányom, mindenben nagyon fejlett, mindent megért, viszont az istennek nem akar megszólalni.:(
Szavakat mond, meg utánozza a hangokat, de beszélni nem akar.
Bocs, korán küldtem el.
Na szóval én is végig beszéltem hozzá a terhesség alatt, meg most is, és érdeklődő kislány, mégsem indítja rá semmi, hogy beszéljen. Majd egyszer csak talán beindul....
Én sem hiszem, hogy ez attól függ, hogy mennyit foglalkoztál vele.
A lányom 8 hónaposan mondta az első szavát: nem!
Aztán nagyon sok szót felszedett, de aztán lelassult a fejlődése. A szomszéd kisfiú 2 évesen kezdett el beszélni, de 2 hónap múlva már locsolóverssel jött húsvétra, csak lestem.
A lányom egyébként normális tempóban fejlődik, most 4,5 éves, és énekel, szaval, kicsit pösze, de nagyon választékosan beszél.
A fiam 3 éves, és halandzsázik. Néha mond egy-két értelmes szót, de általában nem értjük, amit mond. És tudom, hogy rendkívül frusztrált emiatt, mert nem lehet vele beszélgetni. Ha kérdezek valamit, rávágja, hogy nem! Hogy hívnak kisfiam?
-Nem.
Aztán rájöttem, hogy kb. fél éve mondja ő a nevét. Eete. (Levente). De mivel senki nem tudta, hogy mit mond, most már inkább nem is mondja.
Én járatom logopédushoz heti kétszer, szép eredményeket ér el vele. Szóval azért lehet őket fejleszteni szépen.
enyém 9-10 hónaposan már szépen mondott pár szót. pl. a keresztnevemen szólított, mondta, hogy neeem, meg egyszerűbb szavakat.
aztán szépen lassan elhagyta őket és megmaradt vagy 5 szó, szerintem azok amik nagyon "muszáj szavak" voltak :D
ez így ment 2 év, 3 hónapos koráig mikoris reggel elkezdett beszélni, délben már mondatokat mondott, délutánig számoltam az új szavakat, akkor már 150 felett volt, utána fel is adtam.
nem igazán értem a mai napig sem, hogy miért hallgatott mikor a jelek szerint ott volt a kis kobakjában :)
most 3 éves, pont most voltunk kontrollon (mert 2 évesen elvittük szakemberekhez, hogy nem beszél a gyerek) és a vizsgálat szerint több a szókincse mint egy átlagos 3 évesnek és változatosabban is társalog (ilyenek pl. hogy sok szinonimát használ, nem csak mondja a magáét hanem meg is magyarázza az ok okozati kis összefüggéseit)
fogalmam sincs mitől függ :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!