Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Véleményetek szerint mitől...

Véleményetek szerint mitől függ, hogy egy gyerek mikor kezd el beszélni?

Figyelt kérdés
2013. febr. 20. 17:23
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:
11%

Az én fiam nagyon korán kezdett el beszélni.

Egyrészt már magzati kortól beszéltem hozzá, a másik, hogy nagyon kíváncsi természet, minden érdekli és nagyon fogékony is, én pedig mindig kielégítettem a kíváncsiságát erre vonatkozólag. Folyton kérdezgette ez mi, ez mi? Én pedig türelmesen válaszoltam neki mindig, még ha tizedszerre is kérdezte meg, egy idő után elkezdte ismételgetni a dolgokat, majd pedig a hallottakat tudatosan alkalmazni. Aztán jöttek az 1-2 szavas mondatok, majd az összetett mondatok.

2013. febr. 20. 17:59
 2/15 anonim ***** válasza:
88%

A lányok korábban kezdik. Meg az agyuk egyéni sajátosságaitól.

Imádom, amikor egyes anyukák azzal jönnek, hogy az ő gyerekük azért kezdett korán beszélni, mert "sokat beszéltek hozzá." Az én kisfiam viszonylag későn, 2 éves kora után kezdte, valószínűleg azért, mert nem szóltam hozzá sose, ugye?

Nyilván ha egy kisgyerek ingerszegény környezetben nő fel, az később, és szegényesebb szókinccsel kezd beszélni, de ennek a fordítottja nem igaz, vagyis simán lehet, hogy valakivel rendesen foglalkoznak, mégis későn kezdi.

A 10 hónapos lányomnak ma megmutattam a bábkutyát, erre azt mondja, vau-vau. Azt hittem, padlót fogok. A fiam ennyi idősen soha nem csinált volna ilyet, pedig ugyanazok a szülei. Sőt, a kicsire kevesebb idő is jut, mint anno a tesójára.

2013. febr. 20. 18:10
 3/15 anonim ***** válasza:
64%
Kisfiam hamar kezdte, 1 évesen nagyon sok szót mondott,1,5 évesen jöttek a rövid tő mondatok,és 21 hónaposan kezdett el folyékonyan beszélni,nagyon érdeklődő.
2013. febr. 20. 18:33
 4/15 anonim ***** válasza:

Lassan 2 éves a kislányom, mindenben nagyon fejlett, mindent megért, viszont az istennek nem akar megszólalni.:(

Szavakat mond, meg utánozza a hangokat, de beszélni nem akar.

2013. febr. 20. 18:57
 5/15 anonim ***** válasza:

Bocs, korán küldtem el.

Na szóval én is végig beszéltem hozzá a terhesség alatt, meg most is, és érdeklődő kislány, mégsem indítja rá semmi, hogy beszéljen. Majd egyszer csak talán beindul....

2013. febr. 20. 18:58
 6/15 anonim ***** válasza:
A lányom 10 hónaposan, a fiam 14 hónaposan mondta ki az első szót. Ennek ellenére a fiam másfél évesen már rövid mondatokat mondott, 2 évesen pedig mondókázott, megmondta a nevét, hány éves, hol lakik, és bővített mondatokban beszélt. Tehát az első szót valóban később mondta ki, de szépen tisztán, mondatokban beszélni végül sokkal hamarabb megtanult a fiú, mint a lány. Sokat beszélő ember vagyok magam is, nem tudom, hogy ez lenne-e az oka, hogy viszonylag hamar tanultak meg beszélni a gyerekeim.
2013. febr. 20. 19:16
 7/15 anonim ***** válasza:
3 gyerekem van. Az első, aki lány, már 1 évesen tőmondatokban beszélt. A második kisfiú lett, 13 hós volt az első szónál , aztán b sem állt a szája többet. És itt jön az érdekes benne: a 3. babánk kisfiú lett. Most két éves és nagyon inger gazdag környezet veszi körül és mégsem beszél. Va-va, anya, apa és kész. Azt gondoltam, hogya 3. gyerek fog a leghamarabb elindulni és megszólalni, de nem így történt.Pedig most már őt is zavarja, tiszta hisztis miatta, hogy nem mindig értjük őt meg.
2013. febr. 20. 20:00
 8/15 anonim ***** válasza:
100%

Én sem hiszem, hogy ez attól függ, hogy mennyit foglalkoztál vele.

A lányom 8 hónaposan mondta az első szavát: nem!

Aztán nagyon sok szót felszedett, de aztán lelassult a fejlődése. A szomszéd kisfiú 2 évesen kezdett el beszélni, de 2 hónap múlva már locsolóverssel jött húsvétra, csak lestem.

A lányom egyébként normális tempóban fejlődik, most 4,5 éves, és énekel, szaval, kicsit pösze, de nagyon választékosan beszél.

A fiam 3 éves, és halandzsázik. Néha mond egy-két értelmes szót, de általában nem értjük, amit mond. És tudom, hogy rendkívül frusztrált emiatt, mert nem lehet vele beszélgetni. Ha kérdezek valamit, rávágja, hogy nem! Hogy hívnak kisfiam?

-Nem.

Aztán rájöttem, hogy kb. fél éve mondja ő a nevét. Eete. (Levente). De mivel senki nem tudta, hogy mit mond, most már inkább nem is mondja.

Én járatom logopédushoz heti kétszer, szép eredményeket ér el vele. Szóval azért lehet őket fejleszteni szépen.

2013. febr. 20. 21:25
 9/15 anonim ***** válasza:
100%
Logopédusok szerint főleg örökletes tényezőktől, nem beszélve persze az elhanyagolt, ingerszegny környezetben nevelkedő gyerekekről, az más tészta.
2013. febr. 20. 21:27
 10/15 anonim ***** válasza:
100%

enyém 9-10 hónaposan már szépen mondott pár szót. pl. a keresztnevemen szólított, mondta, hogy neeem, meg egyszerűbb szavakat.

aztán szépen lassan elhagyta őket és megmaradt vagy 5 szó, szerintem azok amik nagyon "muszáj szavak" voltak :D

ez így ment 2 év, 3 hónapos koráig mikoris reggel elkezdett beszélni, délben már mondatokat mondott, délutánig számoltam az új szavakat, akkor már 150 felett volt, utána fel is adtam.

nem igazán értem a mai napig sem, hogy miért hallgatott mikor a jelek szerint ott volt a kis kobakjában :)

most 3 éves, pont most voltunk kontrollon (mert 2 évesen elvittük szakemberekhez, hogy nem beszél a gyerek) és a vizsgálat szerint több a szókincse mint egy átlagos 3 évesnek és változatosabban is társalog (ilyenek pl. hogy sok szinonimát használ, nem csak mondja a magáét hanem meg is magyarázza az ok okozati kis összefüggéseit)

fogalmam sincs mitől függ :)

2013. febr. 20. 21:29
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!