3-4 éves gyereked is így alszik el?
igen, az enyém is így, akkor alszik el amikor becsukja a szemét
nem csukja be előbb, pedig ő nem mondta még soha hogy félne
Már 6 éves a fiam, de néha még mindig így alszik el. 3-4 évesen, pedig szinte mindig így aludt el. Én annak tudtam be, hogy a délutáni alvás miatt este nem annyira álmos, hogy rögtön el tudjon aludni, ezért még nyitott szemmel nézelődik, gondolkodik egy kicsit elalvás előtt. Most, hogy már nagyobb, és nem alszik délután, este már annyira fáradt, hogy amint vízszintesbe kerül, már hunyja is be a szemét, és pár percen belül már alszik is. Ha viszont valami miatt izgatottabb este, vagy pl. az esti fürdés környékén hazaérkező Apukája, még jól felpörgeti nekem a szokásos apa-fiú birkózós hancúrozással, akkor lefekvést követően megint csak nyitott szemmel fekszik egy darabig, és fantáziálgat, ezt onnan tudom, mert reggel mesél is, hogy "Képzeld Anya, tegnap alvás előtt azt találtam ki, hogy ..." . Gondolom később nagyobb korban ezt a szemlehunyást már tudatosabban alkalmazzuk elalvás előtt, mert tudjuk, hogy így könnyebben alszunk el, és mert tudjuk, hogy szükségünk van a pihenésre, hogy másnap ne kókadozzunk napközben. Szerintem a kicsi gyerekek alvása, még nem ilyen tudatos, ők nem azért alszanak, mert tudják, hogy szükségük van a pihenésre, hanem azért, mert álmosak, fáradtak.
A gyerekeknek a könnyed, nyugodt elalváshoz nagyon fontos az esti "szertartás", hogy minden nagyjából ugyanabban az időben, és ugyanúgy történjen. Pl. nálunk vacsora, vacsi után valami csendesebb játék, fürdés, fogmosás, esti mese (ez szerintem nagyon fontos) és lefekvés. Ha a rendszeres esti szertartás nálatok is megvan, és a csemete mégis nehezen alszik el mostanában, több oka is lehet. Például, hogy az utóbbi hónapokban a téli időszak miatt délután gondolom ti sem nagyon mentek ki levegőzni. A délutáni mozgás, játszóterezés a friss levegőn, pedig köztudottan eléggé le tudja fárasztani a kis lurkókat. Szerintem 1-2 hónap múlva, amikor már később sötétedik, és az idő is kedvez a szabadtéri játéknak, szerintem a gyermeked is könnyebben alszik majd el. A tél második felében jelentkező nehéz elalvás egyébként annak idején az én fiamnál is jelentkezett 3-4 éves kor tájékán, csak nálunk nem az esti elalvással volt gond, hanem azzal, hogy 2 hónapig minden nap hajnali 4-kor kelt, és általában nem tudtuk visszaaltatni. Akkor állt vissza a reggel 6:00 - 7:00 óráig alvásra, amikor jött a tavasz, és naponta több órával hosszabb időt töltött a friss levegőn mint télen.
Köszi a válaszokat. Ezek szerint ebben a korban még így a normális. Csak mert egy ismerősöm megtanította a hasonló korú gyerekét "felnőttesen" elaludni és sikerült.
Igazad lehet, valószínű azért alszik el nehezebben, mert őszig minden nap késő estig kint biciklizett az udvaron, amióta hideg van már nem megyünk ki, csak délelőtt van levegőn az óvodában. Talán tavasztól könnyebb lesz ismét.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!