Hogyan kezeljem a kétéves fiam kitöréseit? Egyáltalán normális ez?
A kisfiam eddig egy angyal volt, de egy ideje igen erős érzelemkitörései vannak, amik sajnos azzal járnak, hogy hirtelen, minden előzmény nélkül harap, üt, csíp, mar, dobálózik és általában az arcunkat támadja. Először bújik és ölel, majd egy óvatlan pillanatunkban már harap is és még élvezi is. A mamáknak rendszerint kimarja az arcát, vagy kiharapja, de persze nekem is.
Tudom, hogy dackorszakban van, mindenre nem a válasza, semmi sem jó neki, ha olyanja van, és már teljesen kikészít. Sajnos amúgy is idegesebb vagyok mostanában a szokásosnál, más problémám is van (anyagi és egészségügyi is), így bizony őszintén bevallom, hogy párszor ilyen esetnél rácsaptam a fenekére, vagy a kezére, de általában csak kinevet. Néha a hangom is felemelem, vagy leszidom, de mivel nincs hatása, így tudom, hogy nem szabadna, de akkor hirtelen nekem is valami elborul az agyamban és kitör belőlem az indulat. Persze utána rögtön megbánom, főleg amikor hozzám bújik, de még ha meg is kérdezem tőle, hogy ugye nem bántod többé Anyát, akkor is azt mondja, hogy de igen!
Hagyjam figyelmen kívül? De akkor meg attól félek, hogy azt hiszi majd, ezt lehet csinálni, mert anya nem büntet meg érte. Próbáltam már a sarokba állítást, de nem marad ott, vagy inkább a rosszaság után azonnal bevonul magától, onnan vigyorog rám. Tudom, hogy alapjában véve nekem kellene türelmesebbnek lennem, lehet, hogy látja rajtam, hogy mennyire bosszant vele és direkt szívózik. Nem tudom, kérlek adjatok tanácsot, hogy mit tegyek és mit ne!
Miért gondolod, hogy neked szabad, neki meg nem?
Ha ezt csinálja, tedd le és azonnal hagyd ott. Ha már nincs csíphetnékje, akkor menj vissza. És ne engedd, hogy utánad menjen. ha mégis, tegyél úgy, mintha ott sem lenne, amíg le nem csillapodik.
És ha rádjön az agybaj, neked is mars ki a szobából! Majd visszamész pár perccel később, ha te is lenyugodtál.
Nem csak dackorszakban van, lehet, hogy nem érti, miért vannak neked is idegesebb pillanataid, mert azokat nem ő provokálja, az anyagi és eü gondjaid nem vezetheted le rajta!
Neki sem szabad téged ütnie, és neked sem út, ezt magyarázd el neki és te is tarts magad ehhez.
* út= őt
Amúgy mondd el neki mindig, hogy ez nem azért van, mert nem szereted, hanem azért, mert olyat csinál, amit nem szabad. Esetleg mondhatod neki, ő is büntethet, ha neked jár el a kezed. Működjön oda-vissza, ez a lényeg, így lesz a példamutatásból kondicionálás, elvégre eddig is így működött.
Sok sikert, majd írd meg, mi vált be!
szia! Én teljesen megértelek nálunk hónapok óta áll a bál! szintén 2 éves a fiam! Bár Én egyszer ütöttem rá a kezére akkor sem ezért hanem mert életveszélyes dologra készült, viszont ebből kiindulva nem hiszem hogy azért üt rád mert Te is rácsapsz olykor olykor a kezére. Nagyon rosszul tud esni..sokszor ideges leszek,sokszor elsirom már magam mert nem értem tényleg hol rontottam el..büntinél nálunk is az van hogy megüt büntibe küldöm, bemegy szólok neki hogy kijöhet ha letelt az idő de vagy csak azért is ott marad vagy kijön rámver egyet és megy vissza sirva vagy éppen kacagva.. az Én fiam még nem beszél csak pár szót mond..igy nem is tudja elmondani miért csinálja...sokan mondták hogy figyelem felkeltés miatt de ez megint hülyeség a mi esetünkben mert nekem pl nem kell főznöm itthon,egy felporszivózást csinálok meg amig ébren van vagy esetleg a mosogatást de van gépem ugyhogy azt is ritán..a többiházimunkát akkor csinálom ha alszik..ettől függetlenül sem ülök a fenekébe egésznap mert már ezt is mondták hogy az sem jó..egyszerűen ráérek és és tudja ha játszani szeretni akkor anya nem mond nemet..
Szóval bocs hogy ilyen hosszúra nyult meg össze-visszára..de a lényeg hogy pár napja nálam beválni látszik hogy ha megüt pl tv-nézés közbe akkor szólok 2szer hogy kikapcsolom persze hogy megcsinálja 3adjára is akkor tényleg kikapcsolom..ilyenkor jön a fölhözverem magam és hányásig orditok cimű müsor amit egyszerűen nem veszek figyelembe..(nehéz mert sokszor jön és dühből cspkod)de kb 15 percet várok mire ujból hozzászólok,akkor megkérdezem hogy akar e velem játszani a szobájába ha mutat a tv-re ismét elmondom neki hogy nem nincs tv mert bántottad anyát..ha akarsz játszhatunk a szobádba de tv nincs..de ez minden tevékenységnél igy van,ha üt akkor befejeztük és nincs tovább..pl anyut 3szor "elküldtem" megbeszéltük ha megcsipi az arcátmama haza megy persz nem hallgatott rám... mama 3 szor hazament és azota eszébe se jutmamára kezet emelni..de nálunk is már egyre ritkább.
amig megy a hiszti müsor a bünti miatt addig meg csinálok valamit..pl kisuroloma kádat vagy leportalanitok egy stekrényt..bármit csak lássa hogy na erre Én nem vagyok vevő!remélem végig olvastad és talán nálad isbejön ez! Csak nem szabad egy kivételt sem tenni és bármennyire nehéz meg kell állni kiabáás és kézre csapás nélkül mert ha látja hogy hatása van a tetteinek rád addig csináljaamig bele nem hülyülsz!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!