Szobatisztasághoz egy kis segítség?
3,5 éves fiú. Még pelenkát hord. Ha nagyrészt nem szól, hogy pisilni, kakilni (ilyenkor elvonul) kell, akkor nem érett még meg rá?
Nyáron közel 3 évesen már próbáltuk levenni a pelust. De sosem szólt, mindig bepisilt/bekakilt. Nem erőltettük.
Nagyon ritkán szól, hogy cseréljünk pelust, mert már zavarja a "csomag" a feneke alatt. Nagyrészt inkább "eltűri" magán.
Hiába ajánljuk fel a Wc, bili lehetőséget, mindig ellenkezik.
Legyek erőszakos? Vegyem le a pelust és lesz, ami lesz, majd hozzászokik? Nem szeretném, ha balul sülne el és visszatartaná, stb...
A bölcsiben azt mondják a gondozónők, hogy nem az a szobatisztaság, ha folyton én cipelem wc-re, bilire, hanem ha saját maga érzi és tudja addig tartani.
De már lassan az az érzésem, hogy ez nálunk soha napján lesz...:(
Tudom, hogy vannak olyan gyerekek, akik későn, egyik napról a másikra lesznek szobatiszták, de olyan reménytelennek látom a helyzetet...
Szeptemberre, ovikezdésre sikerülni kellene.
ennyi idös gyereknél én kipróbálnék 1 napot pelenka nélkül hogy mi is lesz. nem baj ha bepisil, bekakil. ha megtörténik mond hogy legközelebb a wc-be.
Nem kell kérlelni, csak egyszerüen reggel bugyit húzol rá és közlöd ma nincsen pelenka, elfogyott, majd lesz este.
ha látod hogy erölködik de nem tudja vissza tartani akkor hétfön vidd el orvoshoz vizelet tesztre. lehet van valami felfázása és az sem engedi.
Erőszakoskodni ebben az esetben tényleg semmi értelme. A testi funkciókat nem lehet erővel kordában tartani.
Mennyire hajlandó meghallgatni, ha erről beszéltek neki? 3,5 éves gyerekkel már elég sok mindent meg lehet beszélni az ő szintjén.
A bölcsis gondozónőknek is igaza van. Valószínűleg nálatok tényleg egyik napról a másikra fog megváltozni a helyzet, még ha te nem is bízol benne. De egy egészséges gyerek nem nő fel pelenkásként, ebben biztos lehetsz. A tél biztosan nem kedvez a pelenka elhagyásának, mert ugrásszerűen növeli a mosnivaló mennyiségét. De ha jön a jobb idő, akkor a "baleseteket" is könnyebb kezelni. Esetleg akkor érdemes majd némi határozottságot mutatnod, és szerintem gyors eredménye is lesz.
Az ugyanis egy dolog, hogy egy elmélyülten játszó gyereket esetleg nem zavar, ha tele van a pelusa. De ha a pisi végigfolyik a lábán, vagy kihűl a feneke alatt a vizes padló, az azért elég gyorsan kizökkenti a nyugalmából.
Nálunk a fiam egyszer csak levette a pelust, mondta, hogy megunta neki nem kell pelenka, azóta szobatiszta. Én is próbálkoztam előtte mindennel, de hiába. Most a kakival volt ugyanez, féléve csábítgatom a wc-re nem volt hajlandó, előző héten közölte, hogy szeretné kipróbálni azóta az is megy :-)
Annyi motivációt kapott, hogy volt egy lap a hűtőn, ha sikeresen wc-be pisilt kapott 1 pecsétet, 10 pecsét=1 buborék fújó, ha nem váltotta be akkor kérhetett mást. Most is így van a nagy WC-vel, már van 6 pecsétje és nagyon büszke rá:-) Most éppen Lego duplo markolóra gyűjt:-) ami 30 pecsét :-D
Lehet várok tavaszig, hátha lesz valami erőlelépés részéről...
Amikor bilit mutatunk neki (autós), akkor csak autózni akar vele (mindene az autó). A wc-ben is csak a hülyeség megy, lehúzza a wc-t, lehatja a tetejét...
Néha "bekattan" nála valami és az előtér közepén letolja a gatyáját, hogy pisil. De persze nem hajlandó a pelenkát levenni és a wc-hez, bilihez fáradni...
Ma példálul elővettem a kisgatyákat (vonat, motor mintás, kutyás, stb...) és mutogattam neki, mondtam , hogy pelus helyett kap ilyent és ha pisilni kell, szól, letoljuk és mehet wc-hez, bilihez. Jót mosolyog rajta...
én nem értem miért divatos manapság ez az elv, hogy ne vegyük le a pelust mert az ráerőszakolás meg kényszerítés.
a francokat, az a kényszerítés mikor nem szállhat le a gyerek a biliről míg nem pisil mondjuk.
szerintem annyi hiányzik, hogy levedd azt a pelust, értelmes, okos és nagy már, szépen magyarázd el neki, meg fogja érteni és pár nap után belejön.
én 2 év 3 hónaposan vettem le a fiamról a pelenkát egy pszichológus tanácsára, azt mondta adjak neki 2 hetet, ha megérett rá, ennyi idő alatt kiderül. 2 hét alatt szobatiszta lett. 1,5 hétig mindenhova pisilt csak bilibe nem, aztán megjött az áttörés :) ez egy éve volt, télen, épp ezért úgy gondolom, hogy a tavaszt se kéne megvárnod. semmivel sem könnyebb, sőt, most legalább van fűtés, rárakhatod a vizes nacikat a radiátorra, gyorsan megszáradnak :)
és mire otthon stabilan szobatiszta lesz, jön a jó idő...
tudom sokan lepontoznak a véleményem miatt, de számomra meglepő, hogy mennyi ilyen kérdés van, hogy 3,5-4 éves gyerekek még nem szobatiszták, de a szülők szerint a pelus levétele az erőltetés. azért elgondolkoztató. na meg az sem elhanyagolható, hogy menniyre jók ezek a pelusok, persze, hogy esze ágában nincs megválni tőle ha lustibb, de kötve hiszem, hogy nem lenne megérve a szobatisztaságra (hacsak persze nincs orvosi problémája)
Én is azt tudom mondani,mint az utolsó kettő.3,5 éves kisfiúról van szó.Nem egy 1 évesről. Az én kisfiam mondhatni nappalra szobatiszta.Néha becsorog az eleje.Nála úgy kezdődött,hogy meglátta az ovit és azt mondta,hogy többet nem kell pelus (elmondtam neki,hogy oda csak pelus nélkül lehet menni),Eleinte volt napi 4 baleset.Most már ritka.Ami zavarja a kisfiamat az a kisgatya.Ha rajta van,sokszor becsorog az eleje.
Nekem is mondták,hogy ezek a mai pelusok csak a kényelmét szolgálják.Pisil 1-2 alkalommal meg sem érzi,mert beszívja.Minket is piszkáltak,hogy amíg libero-t használ soha nem lesz szobatiszta.Éjszakára ráadjuk a pelust és reggel akkor vesszük le mikor már begyújtottunk és meleg van,mindig bepisil a pelusba.Ez bizonyítja,hogy csak a kényelmet nyújtja a pelus.Mikor nincs rajta (egész nap nem adok rá,már nappali alvásnál sem kell) magától ül rá a bilire és pisil.Sőt már kakil is,amit eddig már majdnem visszatartott.Volt,hogy 3 napig nem kakilt.Ezelőtt csak pelusba,vagy még oda sem.A héten csütörtökön szólt,hogy anya kaka és közben már vetkőzött a bilinél és bele is kakilt.A pecsét amúgy tényleg nagyon jó ötlet.Motiválhatja!
2 hete lett levéve a pelus a kisfiamról.Kb 3-4 napig sok volt a baleset.Próbáld ki,vedd le a pelust, ha 1 hét után nincs változás visszaadod.Amúgy én is 2 héttel azelőtt levettem a kisfiamról a pelust és nem volt értelme.Viszont 2 hete meg már megérhetett rá.Sőt éjszakára sem akar felvenni,de hát ugye ahhoz meg még nem érett meg,elég pisis mindig a pelus.
Sok sikert nektek!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!