Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Annyira bűntudatom van. Miért...

Annyira bűntudatom van. Miért lettem ennyire türelmetlen?

Figyelt kérdés

Kisfiam 20 hónapos. Imádom, Ő a mindenem.

Elkezdődött nála a "semmi nem jó" és a "mindenre nemet mondok" korszak. Én pedig érzem, hogy egyre türelmetlenebb vagyok...

A mániája, hogy a sütő gombjait tekergeti, és a mosogatógépet nyomkodja folyamatosan. Az elején rászóltam határozottan. Semmi, jót nevetett rajta. Utána kicsit erélyesebben szóltam, és elvittem, hogy keressünk valami játékot. Ez se használ, rohan vissza a sütőhöz. Gyakorlatilag hetek óta ezt játsszuk. Direkt figyelek arra, hogyha rászólok, hogy "nem szabad, mert forró" mindig határozott legyek, hogy ne érezze, hogy nem vagyok komoly.

Ma odáig fajult a dolog, hogy hangosan rászóltam, erre megint elkezdett nevetni, és tovább piszkálta. Én meg rácsaptam a kezére. Mindketten sírva fakadtunk...

Tudom, hogy az én tehetetlenségem áll a kézre csapás hátterében. A sikertelenség, és a kudarc, hogy nem tudom vele megértetni hetek óta, hogy nem szabad. Annyira bűntudatom van, mert tudom, hogy nem az ő hibája, hanem én csinálok valamit rosszul, hogy nem érti meg...

Mit csinálok rosszul???? Hogy tudom így rendesen felnevelni, hogyha egy ilyen egyszerű dolog se megy, hogy "nem nyúlunk a sütőhöz"? Pedig gondolom most jön még csak a java.

2013. jan. 24. 13:15
 1/3 anonim ***** válasza:

lányom is ezta korszakát éli már egy hete mindnere NEM (meg megcsinalja csak azt mondja nem)

agyamra megy néha de ez van.

gáztüzhellyel detto ezt csinalja de van neki sajat kiskonyhája na azt tekergetheti ameddig akarja a nagy tüzhelyhez egyzser ért oda megégette picit magát. másodjára rácsaptam az ujjára na azota kerüli.

2013. jan. 24. 13:49
 2/3 anonim ***** válasza:

Nálunk már egy fél éve tart a dackorszak.

A gyermek ekkor jön rá arra, hogy önálló akarata is van, és konfliktushelyzet áll elő, ha ez nem teljesül.

A konfliktus-kezelést kell megtanulnia. És persze a szülőnek is. No persze a gyerek a mintát a felnőttről kopizza. Azaz a kézre csapás nem a legjobb módszer, mert én sem szeretném, ha a fiam, ha nem jó kisautót tolok neki oda amikor erre kér, akkor a kezemre csapna. Én általában felemelem (kiemelem a közegből) és egy rövid mondatban elmondom, hogy én hogyan érzek: "apát bosszantja, ha nem vagy szófogadó, és engedély nélkül hozzányúlsz a veszélyes dolgokhoz. Legközelebb kérdezd meg légyszíves, hogy szabad-e hozzányúlni a konyhában valamihez. Jó?"

Vagy : "haragszom rád, amikor elkezded dobálni a kisautóidat. Ha eluntad a velük való játékot, akkor szépen pakoljuk el, és gyere, olvasok neked mesét, vagy építőkockázzunk!"

A gyereket meg kell tanítani elnézést kérni, ha rosszat csinál.

A gyerekek (nem rosszindulatból) de jó mókának tartják az ellenkezést. Ezzel a felkészületlen szülőt a végletekig ki tudják hozni a sodrából. Jó játék elszaladni, ha hívnak. És még kergetem is, hát hogyne élvezné.

Felkapom, megcsikizem, és "mosmár aztán menjünk" felkiáltással mosolyogva, de nagyon határozottan cipelem magammal.

Szóval a gyereknek meg kell tanulnia kommunikálni az érzéseit, a csalódásait, hisz elérte azt a határt, hogy a számára veszélyes érdekli. Hogy más tevékenységet akar csinálni, mint aminek eljött az ideje (vacsora, mosdás, lefekvés)...

A fiam annyira eleven, hogy a keskenyebb bútorokat fel kellett rögzítenem a falra, nehogy magára rántsa őket (hiába mondtam, hogy nem szabad). Mióta nem szólok, hogy nem lehet rángatni, azóta nem érdekli. A kihűlőfélben lévő sütőhöz hagytam hozzányúlni, hogy érezze, milyen az, hogy meleg. (Míg forró volt addig a két szemem a gyereken volt.)

A fürdőszobában van egy mosógép számára előkészített vízcsap. Hiába mondtam, hogy nem szabad vele játszani. Isteni dolog volt ellenkezni velem. Egyszer aztán mégiscsak sikerült kinyitnia és térdtől lefelé eláztatta a gyereket a hideg víz. Szó nélkül jött velem törölközni és átöltözni. A büntetés az volt, hogy nem játszhatott addig, míg én lassan és komótosan fel nem töröltem a kifolyt vizet - ott kellet állnia és néznie mit csinálok (pedig örökmozgó). Mikor végeztem, azt mondta " ne haragudj apa".

Nem haragszom - öleltem magamhoz - de máskor ne csinálj ilyet!

És azóta nem nyúl ehhez a csaphoz...

2013. jan. 24. 15:45
 3/3 anonim ***** válasza:
Ó, nálunk is ez a 2 a mumus. A sütőgombok tekergetése és a mosogatógép nyomkodása. A többi dolgot elfogadta (nagyjából), de hogy ezekről mikor fog leszokni?? Volt egy idő, mikor mindig le volt véve a sütő gombja, így nem tudta tekergetni. :) Én már volt, hogy a kezére csaptam tehetetlenségemben, de nálunk sem vált be. Meg semmi más büntetés sem, ami a többi rosszalkodásnál igen. Remélem, hamarosan elmúlik. :) Ja, amúgy 22 hónapos.
2013. jan. 24. 21:32

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!