Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Bárányhimlő elleni oltást...

Bárányhimlő elleni oltást beadassam a gyereknek, vagy mindkettőnknek, vagy egyikünknek sem, vagy mit csináljak?

Figyelt kérdés

Van egy 3,5 éves kisfiam, még nem volt bárányhimlős, most kezdte az ovit.

Nem tudom eldönteni, hogy oltassam vagy sem?

Mennyibe kerül az oltás?

A másik bajom, hogy nem tudom, hogy én voltam e bárányhimlős, nem emlékszem rá hogy lettem volna, de sajnos már nem tudom kitől megkérdezni, meghalt az anyu és a mama is :(. A múltkor rákérdeztem a háziorvosnál hogy ezt ki lehet e deríteni valahogy, de egy egyszerű "nem"-mel lerázott. Pedig valahogy csak ki lehet nem?

Mit tanácsoltok?

2013. jan. 23. 22:08
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:

A probléma az,hogy már sokkal komolyabb problémákat is okoz,mint régen, amikor csak kiütés volt és kész passz.

Sajnos mostanában már nagyon sokan kórházban kötnek ki a szövődmények miatt, mivel a vírus erősödött,mutálódott.

2013. jan. 24. 10:36
 12/18 anonim ***** válasza:

Hát most én is épp ezelőtt a döntés előtt állok, csak más okból. Eddig azt mondtam, hogy nem oltatom, hagy essen csak át rajta.

Viszont épp tegnap rúgták ki az egyik kolléganőmet, mert a gyereke kórházba került agyhártyagyulladással.

3 hete a másikat, mert anyuka bejött dolgozni, rózsahimlős a gyereke. Nem szólt senkinek. Az egyik mellette öltöző csaj pár nap után elment a dokihoz, hogy furcsa kiütései vannak, hát kiderült, hogy rózsahimlős, 40 évesen...

Ha fertőző beteg van a családban, nem engednek dolgozni, ezáltal táppénz, amit meg nem tolerálnak. A párommal egy helyen dolgozunk (élelmiszeripar), így ha bárányhimlős lesz a gyerek, egyikünk sem mehet, és az nagyon necces.

Viszont félek attól is, hogy ki tudja, ez az oltás meddig ad védettséget, és nem akarom felnőtt korában kitenni annak, hogy esetleg akkor kapja el. Igazán nem tudom, hogy mit csináljak. :(

2013. jan. 24. 11:31
 13/18 anonim ***** válasza:
Az én háziorvosom ajánlja, hogy adjuk be. A gyerekorvos meg a védőnő nem preferálja. Sokat tépelődtünk rajta, de úgy döntöttünk nem oltatjuk be. Azt mondta a gyerekorvos annak fontosabb, amelyik gyereknek gyengébb az immunrendszere, esetleg komolyabb betegségei vannak. De mivel az én kislányom alig volt beteg szerencsére, így nem javasolja. Azt is mondta, hogy nem lehet tudni, milyen szövődményei lehetnek hosszú távon. Meg ugye azon tépelődni, hogy most az a két pötty a himlő volt-e vagy sem. Végül bizonytalanság, hogy átesett rajta vagy sem. Engem meggyőzött, pedig hetekig ezen vacilláltunk.
2013. jan. 24. 12:20
 14/18 anonim ***** válasza:

Én egy "hülye" orvos vagyok, már előre látom, hogy le fogtok pontozni.

Először is, a háziorvosod tényleg csak lerázott, mert egy vérvétellel meg lehet nézni, védett vagy-e bárányhimlő ellen, vagy nem. Bárányhimlő szerológiának hívják, így kell kérni beutalót az orvostól (ebből már fogja tudni, hogy képben vagy és nem érdemes leráznia). De ha már megnézeted, akkor érdemes a rubeolát (rózsahimlőt) is megnézetned magadon, pláne, ha 3. babát is szeretnél...

Én babavállalás előtt csináltattam ilyen szerológiát, és nagyon vicces lett az eredmény, mert kimutatta, hogy rubeola ellen van védettségem (pedig anyukám nem emlékszik, hogy volt ilyenem), viszont bárányhimlő ellen nem volt (az viszont állítólag voltam, csak nagyon enyhe volt).

Na, ezek után terhesség előtt beoltattam magam, és később mindkét gyerekemet beoltattam. Ma már tényleg nem olyan "szelíd" a bárányhimlő, mint régen, sokkal gyakoribbak a súlyos szövődmények. Persze, igen, a legtöbb gyerek tényleg könnyen átesik rajta, de nem szerettem volna, ha pont az én gyerekemnek lesz agyvelőgyulladása, tüdőgyulladása, stb. Meg azért a felnőttkori övsömör se hiányzik azt hiszem.

Én is tartok tőle egyébként, hogy nem lesz tartós a védettség, de még mindig elküldhetem őket 20 évesen egy szerológiára (főleg a lányomat, babavárás előtt).

2013. jan. 24. 13:45
 15/18 anonim ***** válasza:
Én nem mondom, hogy "hülye orvos" vagy (Te mondtad), de övsömört épp azok is kaphatnak, akik már átestek a bárányhimlőn, úgyhogy ezt az oltással sem véded ki.
2013. jan. 24. 13:48
 16/18 anonim ***** válasza:

Egyébként ez a "szerológia" tök jó, de ha Kérdező házi orvosa is olyan "felkészült", mint az enyém, akkor nem tudott róla.

Én vagyok, aki kérdeztem, hogy nincs-e meg a kis könyve.

Babatervezés előtt ugyanis én is meg akartam bizonyosodni, anyám a rubeolára nem emlékezett (himlős 12 évesen voltam, arra én is emlékeztem), és kérdeztem a házi orvost, hogy hogy lehet ennek utána járni, és nem tudta. Mondta, hogy hívjam fel az ANTSZT, és kérdezzem meg.

Na ezek után megtaláltam a kis könyvet, úgyhogy szerencsére nem kellett bajlódni ezzel. (Orvosomat meg leváltottam, igaz nem csak emiatt, mert költöztünk)

2013. jan. 24. 13:53
 17/18 anonim ***** válasza:

A "hülye orvos" vagyok :)

Pontosan tudom, hogy azok kapnak övsömört, akik átestek a betegségen. Pont ezért gondolom, hogy aki legyengített vírust tartalmazó oltóanyagot kap, annak talán nem telepszik meg annyi vírus az idegdúcaiban, mint annak, akiben teljesen kifejlődik a betegség. Na mindegy, ezt csak én gondolom, lehet, hogy hülyeség. Ennek - bevallom - nem néztem utána :)

2013. jan. 24. 16:07
 18/18 A kérdező kommentje:

nagyon köszönöm a sok választ!

azt hiszem akkor első körben megkérdezem ezt a bárányhimlő szerológiát, aztán meglátjuk

rubeolás tuti nem voltam, ezt még annak idején mondta anyukám

de az MMR az részben rubeola ellen véd, azt a kisfiam már megkapta, én meg nem tervezek másik terhességet

2013. jan. 24. 21:58
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!