Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Mi lehet ennek az oka a...

Mi lehet ennek az oka a kisfiamnál, miért viselkedik így (ovis kérdés, bővebben lent)?

Figyelt kérdés
Sziasztok.4 évesek az ikreim, szeptemberben kezdték az ovit, a kisfiam szó szerint követi a gyerekeket. Mögöttük meg pár centire és megy utánuk(mindig más kisfiút néz ki magának), aztán meg azt csinálja amit ők. Igaz, hogy eddig a hugával volt csak és őt utánozta, de ilyet még nem tapasztaltam nála.Ezt az óvonénik mondták.Vajon így akar barátkozni? Mi lehet ennek az oka? Hogyan segíthetnék ezen?
2013. jan. 16. 09:36
 1/9 anonim ***** válasza:
100%

Én úgy gondolom, hogy így akarhat kapcsolatot teremteni, és nem érti, hogy ez másokat zavarhat.

Ő mit mond? Miért csinálja? Sok-sok beszélgetéssel próbálkoznék elsősorban.

2013. jan. 16. 10:49
 2/9 A kérdező kommentje:
Ma mondták ezt először az óvónénik...eddig csak a szétszórtságával voltak gondok, meg, hogy nem figyel az óvónénikre. Meg fogom kérdezni ma tőle és elfogom magyarázni neki, hogy nem szabad, mert ez másokat zavarhat. Azt hiszem én is, hogy így akar barátkozni vagy talán figyelem felkeltés és ez az óvónéniknek szól. Megpróbálom majd megbeszélni vele.
2013. jan. 16. 10:54
 3/9 anonim ***** válasza:
Szerintem ez nem az óvónéniknek szól, hanem egyértelműen barátokat keres, azért megy utánuk. Játszana velük, nézi mit csinálnak, érdeklődik, de még nem mer bekapcsolódni, ők meg nem foglalkoznak vele. Talán az óvónénivel lehetne beszélni, hogy kicsit próbáljon a beszélni pár közvetlenebb, barátkozósabb gyerekkel, hogy játsszanak vele, persze nem erőltetve, mert akkor még kevésbé fognak odamenni hozzá!! Előfordul az ilyen, időt kell adni nekik. Sok kicsi van az óvodákban, akik csak magukban játszanak és nem teremtenek másokkal kapcsolatot, ez életkori sajátosságuk is. Van akinek tovább tart barátkozni, van akinek könnyen megy. Ki fog alakulni!
2013. jan. 17. 09:34
 4/9 A kérdező kommentje:
Sajnos megtudtam a fiamtól, hogy ő csak barátokat akar szerezni, ezért követi a kisfiúkat...mert senki nem akar játszani vele.Egyszerűen a szívem elszorult ettől... Talán még gúnyolják is...a kisfiam minden tekintetben különc vörös hajú, letapasztott szemű, szemüveges és beszédhibás :( A kishuga viszont nagyon nyitott és barátkozós központi figura, megkértem, hogy hívja játszani a tesót és ha egyedül van a bátyó, akkor menjen oda játszani hozzá, mert ez anyának fontos( a fiam reakciója erre az volt, hogy ő azt szeretné,ha nem a hugi, hanem a gyerekek játszanának vele.)
2013. jan. 17. 13:06
 5/9 anonim ***** válasza:

Érdekel, milyen korúak az ovis csoportban a kortársai átlagosan, tehát még kiscsoportos, vagy már középsős? Illetve vegyes korcsoportúban van-e?

A pedagógusok tudnak érdemben tenni a helyzet javulásáért. Például önbizalmát kell növelni, ami meglehet tenni úgy is, ha a pedagógus kiemeli, megdicséri valamely VALÓS értékét, képességét, tettét a gyermeknek, amely lehet erkölcsi, vagy egyéniségére valló, vagy ügyesség valami téren.

Másrészt egy pedagógusnak kutya kötelessége a önmagát MAGÁNYOSNAK ÉRZŐ kisgyermekkel gyakrabban törődni, és interakciót folytatni (odamenni hozzá, beszélgetni vele, játszani vele), mint másokkal, akik kevésbé érzik magányosnak magukat a csoportban. Ugyanez vonatkozik a szorongóakra is, egyébként a magányérzet gyakran jár szorongással is.

2013. jan. 19. 18:40
 6/9 A kérdező kommentje:
Az ikrek áprilisban lesznek 4 évesek, velük egyidős gyerekekkel (3-4 éves) járnak kiscsoportba, akik szintén most kezdték az óvodát...
2013. jan. 20. 09:55
 7/9 anonim ***** válasza:

Értem. Előző beírásomhoz egyrészt annyit teszek hozzá, hogy elírásomat korrigálom: "aZ önmagában"-t akartam írni eredetileg.

Másrészt: 4, 4 és fél éves korig nem igazán lehet beszélni autisztikus tünetekről, ugyanis ez is megfordult a fejemben, amíg nem tudtam a gyermek életkorát. Ettől még persze nem kizárt, de nem valószínű, főleg, hogy gyermeked konkrét magyarázatot adott viselkedésére, ha jól értelek (azért követi őket, mert így próbál barátkozni).

Az előző beírásomhoz most lényeges újabb javaslatot nem nagyon lehet írni látatlanban. Talán annyit, hogy javaslom, amiről kifejtettem meglátásom, beszélj a pedagógusokkal, hogy erősítsék a gyermeked önbizalmát, a többi gyermek előtt is, pl. dicsérettel, de kizárólag VALÓS alapokra helyezve (magyarán csak azért dicsérjék meg, amit kiérdemel, ami megalapozott, ami reálisan dicsérendő), és hogy az átlaghoz képest több figyelmet fordítsanak rá érzelmileg, és játszanak vele!

Hivatkozhatsz arra, hogy egy másik óvodapedagógus mondta (jómagam).

Gondolom, te magad erősíted önbizalmát. Tényleg ügyelj, hogy ne hiú ábrándokat ébressz benne, tehát amiért nem jár dicséret, ami nem létező pozitívum gyermekedben, arról ne hitesd el velem, hogy az, mert hosszútávon árt a gyermekeknek e hozzáállás. Így az is árt, ha nem ismerik el abban, amiben VALÓBAN ügyes, jó, rendes, ötletes, egyéni.

És gondolom érezteted vele, hogy szeretetre méltó, ezt mondani se kell, de ne úgy éreztesd, hogy "annak ellenére" szeretetre méltó, hogy akadnak "hibái" a pajtásaihoz képest -pöszeség, ami nem hiba 6 éves kor alatt!-, vagy "annak ellenére" lenne csak szeretetre méltó, mert a haja színe nem gyakori jellemző!

Szóval, gondolom, azt éreztetitek vele, hogy önmagáért szerethető, ő is úgy jó, ahogy van!

(Pláne jó úgy, ahogyan van, mert ő egy kisgyermek, és 5 éves kor alatt tudatosság hiánya jellemző MINDENKIRE, ennél fogva ártatlanság is! Bár 4 évesen megjelenik már a tudatosság csírája...)

2013. jan. 20. 13:10
 8/9 anonim ***** válasza:

Újabb elírásom:

"ami nem létező pozitívum gyermekedben, arról ne hitesd el velem"

Természetesen "VELE" akart lenni.

2013. jan. 20. 13:12
 9/9 A kérdező kommentje:
Köszönöm a segítséged.
2013. jan. 22. 12:17

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!