Hol vannak a fővárosban Montessori illetve Waldorf óvódák? Illetve mennyibe kerül?
Szia! Szerintem is jó a gyerekekhez való hozzáállásuk ezeknek a pedagógia módszereknek, nagyon hezitáltam, nem ilyenbe kellene-e adnom az enyémet (végül nem ez lett).
A barátnőm gyerekei viszont Waldorf oviba, illetve iskolába járnak, ezeknél havi 30 ezer körüli egy gyerekre a „hozzájárulás” (bár nekik sok gyerekük van, így azt mondják, kedvezményt kapnak…).
Ahogy látom, jobbára olyanok tudják ilyen intézménybe járatni a gyereküket, akiknél az anyuka otthon van, legalábbis a barátnőméknél az óvoda csak fél egyig tart délután, az iskola pedig kettőig, és mivel csak egy óvónő és osztálytanító van, ha az megbetegszik (vagy pl. a nagy hó miatt nem tud bemenni a suliba), akkor meg kell tudniuk oldani, hogy ha reggel kiderül, hogy nincs ovi/iskola, akkor a gyerek hol legyen. Persze ilyenkor általában a szülők összebeszélnek, és csinálnak valami közös programot – de lássuk be, ha valaki dolgozik, ezt nem tudja megoldani.
Ami még költség, hogy kocsival kell hozni-vinni a gyereket, hiszen általában távolabb vannak ezek az intézmények a lakóhelytől, mint a körzetes óvodák/iskolák.
Nem olcsó, az biztos.
Arra pedig tényleg felkészülhetsz, hogy a Waldorf intézményekben sokkal több "közösségi munkát" várnak el a szülőktől, mint hagyományos redszerűben. Nagy igazsága van az előttem szólónak: teljes állásban dolgozó szülők esetén nehéz ezeknek megfelelni. Nem lehetetlen természetesen, de nehezebb. Barátnőm Waldorfos, szülei elváltak. Édesanyja egyedül neveli barátnőmet és a 14 éves öccsét (a sulit apuka fizeti). Az anyuka kb minden ilyen közösségi program megbeszélése után mondja, hogy ő most szar anyának érzi magát, mert mindenki süt-főz, pakolást atökömtudjamit vállal egy ilyen rendezvényre, ő meg alig tud valamit felajánlani. Aztán persze rájön, hogy ja kérem úgy könnyű, ha az asszonynak nem kell dolgozni csak a gyerekkel kell foglalkozni:) Neki zenepedagógusként plusz egy gyermekkórus vezetőjeként konkrétan ideje nincsen még sütögetni sem, nemhogy mondjuk büfészolgálatot vállalni a délelőtt közepén egy iskolai rendezvényen. Szerencsére mondjuk a Waldorf filozófia miatt ezért őt nem nézik ki.
Köszönöm a válaszokat,ha addig nem kerülök be a médiába nem valószínű,hogy telik majd rá,még egy évem van :D
Még egyszer köszönöm a válaszokat,tényleg jó lehet ha ilyen óvodába járhat a gyerek. :)
Nem teljesen értek egyet a 6. hozzászólóval. :)
Elég sok iskolát megnéztem, mikor a gyerekemnél időszerű volt a választás, és csak a Montessori-jellegű suliban láttam azt, hogy a tanítók és a gyerekek is igazán felszabadultan viselkedtek ezeken a bemutatóórákon. Nekem nagyon szimpatikus a kooperatív oktatás a „normál” sulikban folyó frontális oktatással szemben, ahogy az is, hogy igyekeznek élménnyé tenni a tanulást, nem a száraz anyagok bebiflázása az alapkövetelmény.
Egy ilyen suliba való jelentkezéskor pedig előny, ha valaki hasonló óvodából jön.
(A Waldorf nekem már túl alternatív, de persze ez ízlés dolga.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!