Mit tegyek, ha a 2 éves lányom fél a fürdéstől?
Pici korától nem szereti a vizet, soha nem volt egy pancsolós kislány. De mostanában egyre rosszabb. A hajmosásból üvöltés van, pedig próbáltam többféleképpen, és most ott tartunk, ha beteszem a kádba, áll a vízben, nem ül le, közli, hogy kiszállok, és ha elkezdem bevizezni, akkor ordít. Pedig fürödni muszáj, de nálunk ez most már egy rémálom. Próbáltam szép szóval, játékosan, buborékot fújtunk, haboztunk, a zuhanyzást is próbáltam, de csak ordítás a vége, már én is ideges vagyok, ha eljön az esti fürdés ideje. A testvéreivel ilyen gond nem volt, többgyerekes anyuka vagyok, és mégis teljesen tanácstalan.
Kérlek, segítsetek, hogy szerettessem meg vele a fürdést?
A hajmosás nálunk is ordítós, azt majd kinövi.
A fürdésre nem jutott eszembe jobb, mint hogy próbáljatok meg olyat játszani, hogy megfürdeti a babáját, maciját. Esetleg ha vele fürödne valamelyik tesó, vagy te vagy apa az sem segítene?
2 eves es meg mindig nem szereti ez olyan fobiasan hangzik. Mert ilyen korra kezdenek el nem uvolteni a hajmosas miatt a gyerekek ugy altalaban. Mert mar megertik, hogy biztonsagban vannak.
Mit mond miert nem akar a vizbe menni?
En azt csinalnam, hogy melegvizes mosokendovel mosnam vegig a kis testet es azonnal szarazra torolnem. Azonban hajat is mosni kell...azt kicsit lucskosabb mosokendovel bevizezed, gyereksampon ami garantaltan nem csipi a szemet, es aztan ugyancsak a lucskos mosokendovel lemosnam a sampont a fejerol. Mindig akkor amikor a testverei furdenek es jol erzik magukat a kadban...
A fiam olyan 1 ev korul nem akart a kadba menni az tartott olyan 2 hetig de engedtem, hogy folyassa a vizet mert folyo vizzel imad jatszani, soha nem engedtem le a vizet mig o a kadban volt. Amig nem ment a kadba addig ugy tisztitottam ahogy leirtam.
Ez most lehet kicsit meghökkentő lesz, de nem próbáltatok együtt fürdeni vele?Nálunk ez sokat segített.Én lányom is elég hisztis volt fürdésnél, nem akart nagyon bemenni a vízbe, erre egyszer behuppantam mellé.Hát meglepődött..Hónapokig így csináltuk, így mutattam meg neki, hogy ebbe semmi rossz nincsen.Én is megfürödtem az ő kis fürdetőjével, megmutattam hogy a hajmosás sem egy tragédia.Most már ha este jön a fürdés idő és hallja hogy folyik a víz, már rángatja magáról a ruhát! :) Van egy csomó fürdős játéka is, amivel ha kijátszotta magát, akkor jönnek a kötelező részek (mosakodás).
Szerintem egy pár próbát megér.
Én fiammal ugyanez a gond. Pont ahogy leírod, áll a kádban, nem akar leülni, játszani, semmit, és mintha irtózna attól, hogy vizes legyen. Nála nem olyan régen kezdődött ez a gond. Néhány napja azt mondta, azért nem akar fürdeni, mert fázik a vízben. Akkor engedtünk még több vizet, mondtuk, hogy most már ellepi a víz, nem fog fázni. Egy napig sikerült is meggyőznünk, még bele is feküdt "lazulni" ahogy az apja mondta neki. De másnap megint hiszti, csak meglátta és mondta, hogy fázik. Igazából szerintem hihetünk neki, már egy ideje mindig elmondja, mi baja van, úgyhogy ma beviszem a hősugárzót is.
A másik, ami néha bevált, zuhanyozni egyenesen gyűlöl. Néha már annyira kiakasztott ezzel a hisztivel, hogy azt mondtam, ha nem megy a kádba fürdeni, kénytelen leszek gyorsan lezuhanyozni. Akkor inkább bement a kádba, és eltűrte a fürdést (állva persze).
Tegnap este beültem mellé. Először ki akart tolni, azután játszottunk egy kicsit. A végén csak le kellett mosni, akkor megint sírt. De azért megpróbáljuk így csinálni, hátha lassan fokozatosan kialakul.
Köszi a válaszokat!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!