Szerintetek kelleni fog neki logopédus? Tapasztalt anyukák válaszát várom!
Édes:)
Most ugyan hang nélkül, de megnéztem. Ez az interdentális szigmatizmus (gondolom cumizik a kislegény, de cumi nélkül is alakulhatott így).
Logopédushoz még ne vidd, nem fog vele foglalkozni. 5 éves korában lehet leghamarabb, addig esetleg spontán is javulhat, bár nem ez a jellemző.
Csak az ujját szopizza, azt is csak elalváskor, meg ha nagyon elbambul. 8 hónapos korában dobta el a cumit, és addig sem volt sokat a szájában.
Az oviban mondták, hogy 5 éves kortól hivatalosan is foglalkozik velük logopédus, de előbb is lehet kérni - ezért is vagyok tanácstalan, hogy hagyjam még, vagy már lépjek valamit.
Ha megnyugtat, vidd el, nézzék meg. De a fiad még kicsi ahhoz, hogy tudatosan odafigyeljen a nyelvgyakorlatokra, amikkel a helyes kiejtést előkészítik, ill. kialakítják. Játékos nyelvtornák vannak, pl. s, zs, cs hangokhoz később majd "kanál" alakú nyelvet kell formázni, ahhoz lehet most utánozni pl. ahogy a cica lefetyeli a tejet. Vagy tejszínt nyal a cica a szájáról.
Ha gondolod ebben kérj tanácsot, de szerintem a neten is találsz hozzá játékos feladatokat. Ezzel ártani nem tudsz, ha szívesen csinálja a fiad, lehet játszani ilyeneket a tükör előtt. (Én ezért személy szerint még nem fizetnék logopédusnak, max. a tanácsadásért egyszer-egyszer.) Szerintem a rendszeres foglalkozásokat 4,5 éves kora előtt kár erőltetni, még nem érett rá előtte.) (első voltam)
(A fiam cumizik, szívfájdalmam, de ő is így beszél. De ennél nagyobb gondunk ne legyen. Ja és csak azért zavar, mert nem hajlandó megválni a cumitól.)
elképesztő a kissrác :)
enyém 2 éves és max az anna-peti-gergő bugyuta meséit tudja elmesélni, azt is makogva :)
nagyon ügyes, gratulálok :)
én fiam is kicsit érthetetlenül beszél, neki a v-r-z hangok a nehezek, mi járunk logopédushoz, a nevelési tanácsadó mérte fel és ad neki heti 1 logopédiai fejlesztést ingyen.
igaz, nálunk megkésett beszédfejlődés a fő probléma, fél éve szólalt meg, inkább ezzel vittem el.
neked kell eldöntened, mindenesetre az nem igaz, hogy 5 éves kortól nem foglalkoznak vele, van erre lehetőség.
de tényleg ráér még, inkább otthon a tükör előtt "arctornázzatok" :)
előző vagyok
hát jól elírtam :D nem 2 éves hanem azt akartam írni 2 hónappal fiatalabb a tiédnél, 3 múlt :D
Szia!
Az én kisfiam is ugyanezeket a hangokat nem mondta tisztán. Vele nem foglalkozott logopédus, mert kevés volt a hely, és azokkal foglalkoztak, akik már a 7. évet töltötték be az oviban. Montágh Imre - Mondd ki szépen c. könyvéből gyakoroltunk 5 éves korától napi kb. 30 percet. 6 évesen ment iskolába és gyönyörűen beszél, semmilyen beszédhibája nincs. (S, Zs, C, Cs, Gy, R hangokat gyakoroltuk így, de a könyvben az összes betű helyes kiejtéséhez megvannak a feladatok, gyakorlatok.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!