Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Anyukák, ti melyiket választan...

Anyukák, ti melyiket választanátok?

Figyelt kérdés

Decemberben töltötte a 3 évet a lányom, tejfehérje allergiás és oviról lenne szó. Az egyik magánovi a másik nem. Amiket tudok róluk:

Magánovi: ennek a bölcsijébe járt a lányom másfél évig, ezért ismeri a vezetô dajka-óvonénit és vannak társai, akiket a bölcsibôl ismer. 2 csoport van az oviban, az egyikben a 3-4 évesek vannak, a másikban az 5-6 évesek. Csoportonként 10 gyerek, 2 óvonénivel. Vannak különbözô "szakkörök", ahová járhat a gyerek havonta: úszás, lovaglás, gyerek aerobik, ritmikus sportgimnasztika és angol. A bölcsivel 100%-osan meg voltunk elégedve. Lányom imádott oda járni, sokszor alig tudtam hazacipelni. Az oviban a foglalkozások naponta változnak. Pl. egyik nap csak az énekre fektetnek hangsúlyt, másik nap a testmozgásra, 3. nap irodalomra, 4. nap környezetismeret, 5. nap matematika-logika. A következô héten ugyanez, csak más sorrendben.

A fôétkezésben biztosítják a tejfehérjementes étrendet (rendelik), de a reggelit és az uzsonnát én viszem. Ha a gyerek alváshoz még nem szobatiszta, mint a lányom is, akkor vállalják a pelusozást. Tömegközlekedve kb fél óra az út. ÉS...nem utolsósorban, fizetôs ovi.

Állami ovi: jelenleg senkit nem ismerünk, se gyereket, se óvonénit. Pontosabban én ismerek egy valakit évek óta, aki az oviban óvonéni. "Koedukált" csoportok vannak, azaz minden csoportban van 3-tól 6-7 éves korig gyerek. Csoportonként 20 gyerek van 2 óvonénivel. Szakkörök nincsenek. Pelusozást egyáltalán, semmi szín alatt nem vállalják be, hagyják bepisilni a gyereket, aztán majd átöltöztetik. Biztosítják a névre szóló diétás kaját, reggelire-uzsonnára-ebédre. A foglalkozások heti szinten változnak, azaz egyik héten pl "marcangolnak" egy mesét. 1. nap felolvassák nekik, másnap már visszakérdeznek belôle, 3. nap már a gyerekek mesélik és a végén szerepjátékoznak a mesébôl. Következô hét pl. a sporté, vagy a környezetismereté. Egyszóval heti szinten van váltás. Gyalog 10 percre van...ÉS...állami, azaz nem kell fizetni érte. Tudom, lesz havi hozzájárulás, de biztos nem annyi, mint a másik helyen.

Még egy dolog. Valamikor a jövô héten lesz esélyem megnézni személyesen is az állami ovit és beszélni a vezetôvel. Amiket leírtam, azt az ismerôsöm mesélte, illetve a lányom bébisziterre ott volt gyakorlaton.

Ezek alapján, ti melyiket választanátok? Köszi mindenki válaszát.

2013. jan. 4. 06:28
1 2
 11/14 anonim ***** válasza:
A magánovit választanám.A gyereked szereti,jól érzi magát ott,ez bőven elég.
2013. jan. 8. 08:00
 12/14 anonim ***** válasza:
Még egy szavazat a magánovira.
2013. jan. 8. 12:41
 13/14 A kérdező kommentje:
Köszönöm a váalaszokat. Hajlunk mi is a magán felé, de még nem láttam személyesen az államit. Amint voltam ott és beszéltem a vezetőnővel, döntést hozunk. Lányom addig is jár a magánba.
2013. jan. 8. 15:11
 14/14 anonim ***** válasza:
100%

Óvodapedagógusként elmondom meglátásomat.

A vegyes korcsoportnak számos előnye van, bár nem mindenki esete. Én mellette szavazok. A nagyokat a kisebbekre való gondoskodásra serkentik, a kisebbek meg tanulnak a nagyoktól. Hosszasan körbe lehetne járni a kérdést, most csak ezt emelem ki.

A szakköröket nem igazán ajánlom óvodás korban, se bölcsiseknek. Mindennek meg van a maga ideje, a kisgyermek legalapvetőbb és legfejlesztőbb tevékenysége a spontán játék! (Ezt olykor ötletekkel továbblendítheti a felnőtt.)

Engedjétek meg, hogy korrigáljam egy korábbi beíró szavait. Valójában nem elvárás egy 3 évestől a szobatisztaság, még nagydolog tekintetében sem! Ez esetben persze nem szívesen vállalják az óvodában. A 4. szülinap körül elegendő, ha e tekintetben szobatiszta.

Sőt, kisdolog tekintetében meg még kevésbé elvárás 3-4 évesen a szobatisztaság! Foglalkoztatni persze nem lehet egy óvodában rendszeresen bepisilő gyermeket, mert hátráltatja a munkát, hacsak nem egyes magánóvodákban, de ott is inkább csak akkor, ha kellő számú munkaerő áll rendelkezésre, a nem szobatiszta gyermekek miatt.

Óvodás korban ha a gyermek napközben heti egyszer bepisil, az nem utal fejlődési rendellenességre, mint ahogyan az se, ha egyáltalán nem ágytiszta a kisdolog vonatkozásában.

2013. jan. 9. 19:44
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!