Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Hogyan tovább? - Pelus kontra...

Hogyan tovább? - Pelus kontra szobatisztaság

Figyelt kérdés

A kisfiam februárban lesz 3 éves. Eddig nem nagyon foglalkoztunk a szobatisztaság dolgával, gondoltam majd megérik rá stb., persze ha felmerült a téma akkor beszéltünk róla de nem sürgettem ,nem adtam teret a rokonok noszogatásának stb. Aztán elkezdte mondogatni, hogy neki is kisbugyi kell (van egy nővére, ezért szent meggyőződése, hogy az alsóneműt bugyinak hívják és neki sem kisgatyája van hanem kisbugyija), vettem is neki, ráadtam, mert ő kérte, hogy hordhassa. Örültem, hogy talán elindul nála valami... de sajnos egy helyben toporgunk és én nem tudom, hogyan tudnám átlendíteni vagy segíteni őt.

Ott tartunk, hogy napközben nincs rajta pelus (meg sem tűri), csak ebéd utáni alváshoz, éjjel és nagy ritkán ha valami olyan helyre megyünk ahol nincs lehetőség cserélni/kiszállni stb(komoly rábeszléls kell minden alkalommal, nagyon elutasító a pelussal mióta vannak bugyikái).

Viszont nem szól, hogy kell neki, hanem mindig csak utólag jelzi, hogy bepisilt/bekakilt. Valahányszor Wc-re ültetem, MINDIG belepisil(még ha csak 5 cseppet is de általában jókora adagokat) - tehát ha sikerül napközben rendszeresen elkapnom időben akkor balesetmentesnek lehet nyilvánítani a napot pisi tekintetében (nagydolgot még sosem kaptam el :S) . Ha meg épp nem kapom el, akkor telelocsolja a helyet ahol éppen van...

Persze minden wc-zésnél megdicsérem, van jutalommatricája is ami nem motiválja még úgy sem hogy beígért neki a nagyi egy hőn vágyott játékot. Sokkal inkább szeretne nekem megfelelni azt érzem, és amikor baleset van mindig nagyon elkeseredik pedig tök természetesen próbálom kezelni, megkérem hogy legközelebb szóljon, kimosom és kész, nem kerítek nagy feneket neki stb, igyekszem abszuolute nem frusztrálni emiatt de ő mégis szívére veszi.

Van valami ötletetek, hogyan lépjünk tovább, mit tegyek, mivel próbálkozzak? A férjem ki van borulva, hogy össze-vissza pisili a lakást, meg mérgelődik, hogy miért nem szól ha amúgy tudja tartani-engedni... én meg totál tanácstalan vagyok :(

2012. dec. 29. 13:19
 1/2 anonim ***** válasza:

Ezt én is végigcsináltam a nagyfiammal 3 évvel ezelőtt.

Annyi különbséggel, hogy nálam már 2,5 évesen jelezte, hogy köszöni szépen neki nem kell többé pelenka, csak kisgatyó. Ennek ellenére sosem, szólt ha pisilni, kakilni kellett. Ugyanúgy ahogy te is vittem rendszeresen megpisiltetni, a kakit meg általában moshattam ki a gatyóból hónapokon át.

A nagyfiamnál annó a következő dolog vált be:

- a bilizéshez úgy csináltam kedvet, hogy egy négyzetnyi wc papírra rajzoltam valamit filccel, pl. egy kishajót, beletettem a bilibe, és mondtam neki, hogy pisivel süllyessze el

- 1-2 naponta előkerült a "Bilimese" című mesekönyv, de jó bármely más mese is ami a bilizésről szól

- Báboztam neki történeteket amiben pl. bepisilt a kisbárány, a mackó pedig megvigasztalta, hogy "meglátod, neked is menni fog előbb-utóbb", és a mese végére a báránykának tényleg sikerült időben a wc-re menni, és mindenki örült

- és ami még szintén fontos, hogy baleset esetén mindig egyetlen mukk nélkül cseréltem a pisis, kakis cuccot.

Most a kicsi 3 évesemmel, is pont ugyanez a helyzet. Nála a WC papíros dolog nem jött be. Neki csak mesélek, bábozok, illetve ő nagyon szereti nézni a Dobd el a pelust Elmo című mese DVD-t. Én meg várom a csodát :)

2012. dec. 31. 02:33
 2/2 anonim ***** válasza:

Még annyit elfelejtettem, hogy a nagyfiúnál mi is használtuk a jutalommatricát. Ezt és a bábterápiát is gyermekpszichológus ajánlotta.

A nagyobb tárgyi jutalom beígérését(pl. hőn áhított játék) viszont kifejezetten ellenjavallta. Egyébként ezzel mi is próbálkoztunk, és nekünk sem jött be. Azt hiszem azért nem ajánlják, mert a gyerek könnyen leveszi, hogy ezzel tudja befolyásolni a szülőket, és ha megkapta az áhított tárgyat, esetleg újra bepisil, hogy megint kialkudjon, valami mást is. Állítólag volt már ilyenre példa. Igen fifikásak a 3 évesek :)

2012. dec. 31. 02:48

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!