Három éves a kisfiam és még nem beszél, csak pár szót azt sem mindig és nem folyamatosan. Ez a megkésett beszédkézség?
Nagy valószínűséggel igen, megkésett beszédfejlődés.
(egy logopédus)
ez már igencsak megkésett beszédfejlődés, enyém már 2,5 évesen megkapta papíron, hogy megkésett beszédfejlődésű, pedig akkor már egyszerűbb mondatokat mondott, csak echolált.
nem vitted orvoshoz? gyerekpszichiáterhez? remekül tudják fejleszteni, beindítani a beszédet, arról nem is beszélve, hogy komoly problémákra utal ez már, lépni kéne minél előbb
Ne izgulj, mi ugyan ebben a cipőben járunk. Most kezdte az óvodát, ott kénytelen megértetni magát, nincs ott az anya vagy az apa akik tolmácsoljanak. Azt vettem észre, hogy napról napra több szót mond és a meseolvasáskor is egyre több szót visszamond.
Ez egyébként kisfiúkra jellemzőbb. A státuszvizsgálaton a háziorvos is azt javasolta, hogy várjunk fél évet és meglátjuk, hogy az ovi milyen változást hoz.
Az óvónőkkel is beszéltem, akik még azt mondták, hogy 4 éves korig is várhatunk (megjegyzem nagy tapasztalatú óvónők a város mondhatni legjobb hírű óvodájában!)
Legyél még kicsit türelmes - én is az voltam és nem foglalkoztam azzal, hogy ki mit mond - persze ez nem egyszerű, de a gyerkőc ne érezze a feszültséget benned. Meglátod szépen elindul a beszédfejlődése.
5. válaszoló, maximálisan egyetértek veled!
kár, hogy a kérdező nem fejtette ki a problémáját, igaz csak egy megnevezésre kérdezett rá és igen, ezt már annak hívják.
lányoknál 2,5 éves kortól, fiúknál 3 éves kortól nevezik megkésett beszédfejlődésnek, de ez persze változhat a vizsgálatok függvényében, előbbre is tehetik a megkésett beszédfejlődést.
Vekerdy Tamás szerint a gyereknek hároméves koráig »joga van hallgatni«, késői fejlődésű gyerekeknél ez bőven belefér.
Ezt a viccet, ami alapvetően reális, is Vekerdy Tamás mondta, aki az egyik legfőbb óvodareformer gyermekpszichológus volt! Sok évtizedes tapasztalata van a gyermeknevelésben, meglátásaira, tapasztalataira épül a magyar óvodai csoportok nevelési programjának többsége.
Előkelő londoni kastély; a gyermek 1 éves -egy büdös szót nem mond;
2 éves, még mindig nem
3...4...5...6...
...7 évesen még nem beszél, ám egy ízben a vacsoránál kinyitja a száját:
-Anyám, ez a főtt krumpli meglehetősen puhára sikeredett, az ezt megelőző időszakok tendenciájához képest!
-Fi...fi...fiam, há...hát te be-eszélsz??! :D Hogyhogy nem szólaltál meg eddig???
- Azért, mert eddig minden rendben volt...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!