Mik azok a gyerekjátékok, amiket "beengedsz a házba", és mik azok, amiket nem?
Kreatív, egyedi, mainstream, műanyag, fa, üveg, tömegcucc, természetes anyagból készült, otthon készült stb.
Pl: Ha nekem egyszer gyerekem lesz, akkor azokat a kínai, vásári giccses bazáriákat nem nagyon fogom díjazni, de a fából készült lovacska, kard vagy pajzs jöhet.
14es vagyok. Kit érdekel, ha lepontozzátok a véleményemet?! Nem neketek, hanem a kérdezőnek válaszoltam, ahogy most is fogok.
Könyvek közül van sok leporellója, meg pár darab mondókáskönyve. Örököltünk két térbeli mesekönyvet is, de én utálom, mert mindig ragasztgatni kell :)
Én mindig is igyekeztem minőségi játékokat választani a gyerekeknek, rengeteg fa játékunk van, lehet én vagyok szerencsés, de az enyémek imádják a fa játékokat. Rengeteg Ikea fa és textil játékunk van, az első számú kedvencek között szerepelnek.
Személy szerin a hideg kiráz a kínai gagyiktól, de van, hogy beadom a derekam. A lányom nagy kinder figura gyűjtő, több cipős doboznyi van belőle itthon, és a múltkor meglátott egy gagyi kis műanyag házikót a kínaiban és nem tágított mellőle. Hát megvettem, na azóta le sem teszi, abba pakolja a kis mütyürkéit, és játszik velük. Szóval van az a helyzet....
Tömegcuccok, hát nem tudom lehet-e még nem tömegcuccot venni, persze lehet, de ritkaság. Nekünk nagyon sok Fp játékunk van, amik ugye zenélnek énekelnek. Namost ezek nem azért vannak, mert én lusta disznó vagyok és nem vagyok hajlandó a gyereknek egy darab mondókát és dalocskát sem elénekelni, megtanítani, hanem azért mert a gyerekek imádják őket, na és ugye egy anyuk napja nem csak abból áll, hogy nonstop gyerekezzen, nem baj, ha a gyerek figyelmét leköti olykor egy-egy félrácskára egy zenélő, daloló könyvecske vagy plüssállat. A Fiam nagy Sesam utca rajongó, van Elmon-k, Sütiszörnyünk, Earni és Burt, mindet imádja, nagyon jól elvan velük, beszélnek kacagnak.
Könyvek. Megvan minden klasszikus, Rémusz bácsitól kezdve Hófehérkéig minden. Sőt diafilmet is napi szinten vetítek nekik, az abszolút kedvenc mindkét gyereknél a Bartos Erika könyvek, mese vagy vers formában, az mindegy. Az első könyvet nem én vettem meg, kapta a lányom, azóta megvan az egész Anna Peti sorozat, Bogyó és Babóca és még sok minden. Ezt sem én alakítottam így, eleinte nagyon bugyutának tartottam a meséket, a a gyerekek valamiért nagyon imádják, sőt az oviban anyák napjára szinte csak B.E. verseket tanultak a gyerekek.
az erőszak típusú játékokat és a veszélyeset nem engedem.
tehát pont mint amit te írtál, fa kard. na ennél veszélyesebb nem igen van, persze korosztályos dolog, enyém 3 éves, nyilván 6 évesen már nem a vázát fogja leverni vele, bár még 6 éves korában is húzni fogom a szám.
pisztoly, puska, kard, íj, kizárt, minden más jöhet.
én a kínai vacak szarokat is megveszem, mégpedig azért mert pont addig tart a fellángolás mint ameddig bírja :)
pl. legutóbb a kilövős pörgettyű mifene volt, 280.- a kínaiban, 2db.-ot kellett venni. egy jó minőségű több ezer de azzal se játszana 2 hétnél tovább :) vagy a mágneses rajztábla is pont ilyen, 300.-ért tökéletes.
de majd meglátod mikor gyereked lesz, tervezni sok mindent lehet, aztán a legtöbb bedől :D
Kerdezö, mi törtent azota, esetleg születtek gyerekeid?
Sokat olvastam arrol, h a fajatekok mennyivel jobbak, meg a tesom is kifejezetten kerte a gyerekeinek tölem. De elöben mindig azt lattam, a fa helyett inkabb a szines müanyagokkal jatszanak szivesebben (es lass csodat: enyemekkel is ez törtent)... Igy mire gyerekeim születtek, nem voltak eles hatarok, h barmit ne engednek be. Persze arrol nagyon is volt es van fogalmam, h mit szeretnek en, de a gyakorlat ezt teljesen mashogy alakitotta nalunk is.
A puskak, kard, ölö dolgok szerencsere nem tema, mivel lanyaim vannak.
Lepattogo, gyenge-müanyag labu baba...stb rossz minösegü dolgok sztem feleslegesek, de ha kapunk, max. hamar a kukaba kötnek ki, tehat nem eppen zavar. A "menö" Kitty es hasonlok nem az en vilagom, de lepest tartok velük es nem fosztom meg öket, hadd erezzek jol magukat, majd kinövik. A Kitty amugy lelektanilag sem karosit, miert ne? Sminkkeszlet, körömlakk, lemoshato tattoo - nem az en vilagom, igy meg sosem vettem, megis kaptak, es erdekli is öket, masoktol is latjak - most el kellene tiltanom?!
Amivel nem ertek egyet, de vannak: a nagyiktol idejekoran kaptak MonsterHay babakat (jo, mindenhogy utolerte öket, ma mar több van a baratnöiknek, de en nem csinaltam volna hozza kedvet... tehat most varok, mig kinövik...). Anyosom a gyerekeiröl visszamaradt poros plüss allatokat ajandekozta mar a "nyuszi neveben". Utalom, h megcsak le sem mossa a 30 eves jatekokat, plüssön semmi mosasi info (porszagu), de megis mi a fenet csinaljak, ha a nyuszi ezt hozta? (Ha szova tennem anyosomnak, amire amugy nincs lehetösegem, mivel csak a gyerekeink elött talalkozunk, direkt meg több ilyennel allna elö, igy meg az is jobb, ha nem tudja!!)
Nem szeretem a Playmobil jatekokat, mivel gondot okoz ezek tavoltartasa a kisebb gyerekeimtöl, igy egyszerübb lenne, ha nem kapnanak ilyent, de ferjem rokonsaga le sem sz@rja a velemenyemet.
Amibe beleszolasom van, tehat amivel nemikeppen en "alakitom" az izleset, tehat amiket tölünk kapnak: sporteszközök (roller, bicikli, futobicikli, inline skeater), valamilyen szinten "fejlesztö" jatekok, es persze nehany baba csak azert, mert az tetszik nekik. En jonak talalom a beszelö/mondokazo macikat, nyomogatos jatekokat, rengeteget tanultak ezekkel, ill. a TipToy sorozat. Amellett, h peluscsere közben meg idönkent mondokazunk,enekelünk, minden este mese, sztem kellenek, mert ezek nelkül tenyleg a nap minden perceben igenylik a teljes figyelmedet, haztartas-takaritas es meg tisztalkodasra sem jutna idöd!! Es a betüket, szamokat...stb mindent spontan modon ilyenekböl tanultak. Rengeteg meses könyvet, ami valamiert pont nekik jo, pl. halal feldolgozasa, felelmek legyözese es viselkedes adott helyzetekben, ill Bartos Erika a kedvenc. Cedek, jatekos dalok segitenek a testreszek, allatok megtanulasaban...stb, mindezt jatek közben hallgatjuk (en fözes közben). Magneses rajztabla abszolut idötlen kedvenc, mar egy jobb mindösegü, szinesebbet is hasznalunk evek ota. Piciknek vettünk puha, semleges arcu babat, amiröl a szakkönyvek szolnak, de lass csodat, a nagylany MonsterHay es Barbifele babaival jatszanak helyette. Rengeteg epitökockank van, ami a fantaziat fejleszti. Diafilmet is jonak talalom (videok, tevenezest en teljesen kiiktatnam), de eddig nem vettünk, es mivel gyerekkörnyezetben, rokonoknal ugyis latnak tevet, meg az ovonövel is beszelgettek teves figurakrol, igy nem tilthatom en sem teljesen el, ha nem akarom üvegburaba tartani... A peldaval neveles 2 esete: 1. engem meg SOHA nem lattak a teve elött ülni, ök megis szeretik!, 2. NO smink/körömlakk/ekszer peldaja tölem - ök meg "igazi csajok", mindebböl sok (rokonoktol kapjak)... :)
A kezmüves, üvegfestö, gyöngyfüzö, vasalogyöngy...stb dolgokat jonak tartom, de azt mondanam, inkabb NE, ebböl valahogy mindig tul sok van ahhoz kepest, amennyi idöm nekem van velük foglalkozni, es legalabbis iskolas korukig CSAK ugy fognak ezekhez hozza, ha valaki velük csinalja. Gyurma is jo (van mar be nem szarado valtozat is, es a sajat keszitesü so-lisztböl is jo), ha a szülönek van ideje rajuk figyelni es utana a pucolast megoldani mellette velük foglalkozva. (Utobbi nehezkes, mert segiteni akarnak es igy sosem leszünk tisztak, egyik feladatbol a masikba esek.) A picikkel szines szaraz tesztakkal es hasonlokkal is szoktunk jatszani, bar sajnos nem "tartos figyelemlekötök", es ahhoz nem olcso, hogy 2-3 jatek utan el kell dobni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!