Hogyan magyarázzam el 3 éves gyermekemnek hogy ne menjen oda játszani a párom testvéréhez mert nincsen kedve már játszani vele?
Kicsit játsszon vele és utána már ne. Nem érti a nemet a gyerek? Nem és kész, nem ér rá, dolga van, fáradt, mittudomén.
Számítógépen meg még a 4 évesemet sem engedem játszani. Nem neki való.
2,5 éves kisfiam van. Mindent együtt csinálunk. Ha főzök, együtt vesszük elő a hozzávalókat. Ha krumplit pucolok, leülünk kicsi székre, én lehúzom a héját, ő pedig leveszi a krumpliról a lehúzott héjat. Utána én vizet engedek egy tálba, ő megmossa a krumplit. Tegnap melegszendvicset készítettünk: ő rakta ki a szeletelt kenyeret a tepsire. Hoztam a vajat, ő próbálta szétkenni a kenyéren, én csak utána javítottam, és ugyanez melegszendvics krémmel. Ő fogta a 4oldalú sajtreszelőt, én húzogattam a sajtot (közben ő folyamatosan kostólgatta). Kinyitottam a kukoricát, ő a szendvicsekre szórta, én csak segítettem neki...
Ugyanez takarítás közben: együtt fogjuk a porszívót, a felmosót, a ruhákat együtt hajtogatjuk...
Próbáld meg te is bevonni a gyereket a mindennapok feladataiba. Igaz, ez így lassabb (én is munka mellett csinálom így), de addig is együtt vagyunk és mikor apa hazaér, olyan boldogan meséli el, hogy mennyi mindent csináltunk.
Mi együtt teregetünk, etetjük meg a kutyákat, locsoljuk meg a virágokat, tesszük el az edényeket a mosogatógépből... Sőt, a kádat is együtt takarítjuk: én a kádat, ő pedig vizes szivaccsal kívülről :) Nagyon vicces tud lenni, sokat kérdez közben és ha kedvünk van, még zenét is hallgatunk.
Elképzelhető, hogy csak unatkozik a gyermeked és ha bevonod a felnőtt tevékenységekbe, azzal csak fejlődik és nem fog unatkozni.
Bár, a kisfiam, ha nincs kedve segíteni, leül rajzolni vagy mesekönyvet nézni, de ez nagyon ritka.
Sehogy ne magyarázd neki. Nem a legkisebbnek kell megmagyarázni, hanem a nagyobbaknak, hogy jobban járunk, ha kicsit hol én hol te játszunk vele, így mindenkinek jobb lesz. A kicsi el van foglalva, és mi is megtudunk ezt azt csinálni nélküle míg a másik játszik vele. Közben persze néha el kell vele kezdeni valamit játszani, amit ő szeret, és kis időkre otthagyni, hogy rászokjon az egyedül játszásra.
A kicsivel semmi gond, normális 3 éves, akinek kell a törődés, gondoskodás, sőt a vele való neki tetsző foglalkozás. stb.
Egyébként megértem, hogy nincs már kedved vele játszani esetleg, én is átestem ilyenen, hogy munkának fogtam fel, de muszály, jobban járunk. Azért unatkozik veled, mert nem játszol vele. Nehéz nehéz, de mégéri az erőlködés.
Kedves Kérdező!
Az utolsó válaszolóval maximálisan egyetértek abban, hogy nem a 3 évesnek kell elmagyarázni. Semmi értelme.
DE! A sógorodnak nem kötelessége a gyerekkel foglalkozni. SŐT! Neked kötelességed megoldani a gyereked szórakoztatását és azt, hogy ne zavarja a sógorodat. Gondolom a nagyszülőknél laktok. Persze, ha nem így van és Ti fogadtátok be a párod testvérét, akkor jogos elvárás lenne a részetekről, hogy besegítsen akár a gyerekfelügyeletbe.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!