Visszaadjam éjjelre a pelenkát 3 évesemre?
Kisfiam nappalra fél éve stabilan szobatiszta, nappali alváshoz sem kell pelenka.
Éjjelre kb. 1 hónapja nem adok rá pelust, átlagban heti egy becsurgásos, nem vészes baleset előfordult. (Ő éjjel egyébként is ébred, akkor kiment pisilni is.)
Ezen a héten minden éjjel csuromra pisil mindent, egy éjjel két ágyneműgarnitúrát, pizsamát húzok, másnap szárogatom a matracot, paplant. Egyszerűen csak arra ébred fel, hogy tiszta pisi. Tegnap éjjel visszatettem rá a pelust, de az is tele lett, és ismét öltöztünk.
A történet teljességéhez hozzátartozik, hogy két hete kivették az orrmanduláját, most kezdtük kedden a bölcsit és mindig olyan szomjasan jön haza, hogy délután megiszik kb. másfél liter vizet. (Holott a bölcsiben is van vize, és itatni kellene, mert olyan betegsége van, amivel innia kell sokat napközben.) Beszéltem ma a gondozónővel, aki valóban bevallotta, hogy a reggelihez iszik teát a gyerek és ebéd után ivólevet, de napközben nem kínálják, és adjam rá vissza éjjelre a pelust, mert egy ekkora gyerek még úgysem lesz ágytiszta. Szóval nagyjából az jött ki a dolgoból, hogy én erőltetem csak ezt a pelus nélküli alvást, holott én adnék rá, de a gyerek már nem kérte éjjelre a pelust és mint írtam, eddig nem volt probléma.
Szerintetek, mit tegyek? Visszaadjam a pelenkát és kész, majd megoldódik a helyzet vagy ez csak egy kis átmeneti probléma, és szárítgassam az ágyneműt?
előfordul hogy picit mélyebben alszik és nem veszi észre ha pisilnie kell.
szerintem bátran vissza lehet rá adni. 4-4,5éves koráig ez nem veszélyes dolog, de még utána sem.
Ha a bölcsiben is jelezted a problémát akkor talán meg is fog oldódni. Ha ott adnak neki rendesen inni, akkor este kevesebbet fog inni és nem lesz gond.
Ha ő is kéri én visszaadnám rá. Aztán reggelente együtt megnézhetitek a pelust, és ha száraz marad, akkor lehet együtt örülés és mondogathatod neki, hogy lassan már nem is kell. És el lehet újra hagyni
Ne haragudj, de van esze a gondozónőnek? Visszafejleszteni a gyereket? Sajnos ez lehet egy hosszabb gond is, ami adódhat a bölcsibe meneteltől, vagy valami mástól. Az én lányom a mandula műtétje előtt volt így, de nála a kettő volt összefüggésben. A kicsinél ez az időszak két hétig tartott, aztán jött a nagyi aki rápirított, hogy mit csinál, vissza fogja kapni nappalra a pelust, ha nem vigyázz éjjel és azóta max 1-2 baleset történt. Nem a legjobb módszer, de bevált. Ha felkelsz éjjel te is és többször kiviszed, akár félálomban is a wc-re előbb utóbb megunja és önként megy ki. Nem lehet, hogy fázik és azért kell többet pisilnie, amit már nem tud időben kivinni.
Most ennyi jutott eszembe hirtelen, de hátha jön egy okosabb :)
Egyrészt biztosan megviselték a vele történtek, de én inkább a napközbeni nemitatásra gondolok... Az, hogy este issza meg azt a rengeteg folyadékot, szinte biztosra veszem, hogy az a baj. Mindenképpen beszélni kell a gondozónővel hogy itassa napközben.
Bármennyire strapás, nem adnám vissza a pelenkát. Ne érezze azt, hogy nem bízol benne... Esetleg (bár nem értek egyet a módszerrel, de nálatok a sok esti folyadék miatt célravezetőnek tartom) inkább ébreszd éjszaka, ha tudod. És lefekvés előtt az utolsó program a pisilés legyen, még ha pár csepp is.
Szerintem vissza fog állni a megszokott menetrend nemsokára.
Sok sikert!
Köszönöm a válaszokat!
Ő már nem kérné a pelust, azért nem is adtam már rá éjjelre (nappalra is így lett szobatiszta: egy csütörtök reggel közölte, hogy nem kér pelust, mert mostantól bilibe pisil, és valóban úgy volt) egyébként is hetek óta szárazon vettem le róla, ma éjjelre meg ahogy írtam is, még a pelenka is átázott.
Sajnos nem tehetem meg, hogy este 6 után nem adok neki inni, pontosan a fent említett betegség miatt. Eddig is ivott este hat után,de nem állt elő a "teve-szindróma" és csak aprócska balesetek történtek, ezért gondoltam, hogy talán nem visszaesés történt, pusztán délután 3-ig nem iszik eleget.
Éjjel nem kell felkelteni pisilni, mivel többször ébred, és akkor kiment eddig pisilni, úgyhogy az "álompisiltetés" (ha van álometetés, talán ez a szó is létezhet:D)megoldott.
Én is remélem, hogy miután beszéltem a gondozónővel, javul a helyzet, meg a gyereknek is mondtam, hogy kérjen nyugodtan vizet. (Már arra is gondoltam, hogy lehet azért nem kér inni, mert ő nem egy nagy teás, és esetleg azt gondolja, hogy mást nem kérhet.)
Az utolsó válaszolónak: azért bölcsis, mert még nem töltötte be a hármat a gondozási/óvodai tanév kezdetekor (novemberi), tehát tört évvel kezdhetné az óvodát. Ezért úgy döntöttünk a férjemmel, hogy akkor ezt a gondozási évet járja végig a bölcsiben és a kispajtásokkal együtt mennek kiscsoportba. (Most egyébként is csak kis-középsőt indított az óvoda, és mivel ő problémásabb a betegsége miatt (pontosabban picit több odafigyelést igényel (krémezés, ivás!!, tusolás az udvari játékok után), nem akartuk sem az óvónőket, sem a gyereket és más gyerekeket kitenni ennek a macerának. Jövő szeptemberig még biztosan javul az állapota, nagyobb is lesz, és a vele együtt járó gyerekek már megszokták ezt, sőt ők szólnak a gondozónőnek, hogy: Pistike vakarózik, be kell kenni!
Az én fiamnak is hasonló gondjai vannak, ő nyáron töltötte a kettőt. 22 hónaposan lett szoba és ágy tiszta ( felszakadt a fitymája letapadt része, nagyon csípet neki, ha pelusba pisilt, el is dobta, mihelyt lehetett. Nem is volt gond szeptember közepéig, 1,5 havonta, ha bepisilt éjjel, többnyire kiabált, ha pisilnie kellett. Csak a kánikula idején pisilt éjjel, mert akkor éjszaka is ivott. Aztán jött a bölcsi, eleinte ott keveset ivott, meg nehéz volt neki elfogadni, mert előtte mindig velem volt, és ha dolgom akadt, apukája vigyázott rá. Ráadásul korábban is kell kelnie, és ott később fektetik. Heti kb 2 alkalommal pisilt be. Az ivással már nincs gond, napról napra többet ivott, ahogy megszokta a helyzetet, meg én is vittem kulacsba neki innivalót, és bölcsi előtt és után is kínáltam. Szépen javultunk, egyre ritkábban pisilt be, azt meg a fáradtság számlájára írtam. Gondoltam még néhány hét és átáll a szervezete. Olyan szépen haladtunk. Na most erre bummm. Eddig 1 gondozónővel volt egész nap, akit imád, tényleg tüneményes, az isten is arra a munkára teremtette. Hétfőn bejelentették, hogy az naptól ketten vannak, és az új néni lesz velük délután. Kedves, aranyos, tetszik a fiamnak, de még szokatlan, főleg, hogy így hirtelen jött, nem is ismerkedtek, nem úgy mint beszoktatás alatt a másik hölggyel. Azóta minden éjjel bepisil. Én a magam eszétől úgy gondoltam nem adom vissza a pelust, mert eddig folyton dicsértük, hogy milyen ügyes nagyfiú, már nincs pelusa. Ha visszaadnám neki, azt jelezném vele, hogy ő már nem is olyan ügyes. Megkérdeztem azért az eredeti gondozónénit is, mert ő 12 éve van a pályán, nekem meg a fiam az egyetlen gyerekem, minden helyzet új. Ő azt mondta a bölcsiben szépen szól, a másik új gondozónéninek is, alvásnál felébred, ha ki kell mennie. Ez most a túl sok , hirtelen változás miatt van. Bírjuk ki ezt az időszakot, mert el fog múlni, de ne adjam vissza a pelust, az nagy hiba lenne. Én megfogadom a tanácsot (főleg, mert anyukám és anyósom is erre biztatott, meg hát én is így láttam jónak), és téged is arra biztatnálak, hogy ne add vissza. Műtéten esett át, új környezetben van, ráadásul nem is egyenletes a folyadékbevitel. Ez mind külső tényező. Majd elmúlik. Szólja a bölcsiben, hogy figyeljenek, rá, igyon rendesen, és esetleg kis üvegben hordhatsz vizet, hogy előtte és utána is igyon. Nem könnyű, mert neked is plusz gond, de ha most türelmes vagy, az a későbbiekben megtérül.
A gondozó nénitek hozzáállást nem értem. Mi az, hogy egy ekkora gyerek úgysem ágy tiszta???? Mi van, ha igen. Neki az a feladata, hogy figyeljen a kicsikre, nem hiszem el, hogy olyan megerőltető, néha megkínálni egy kis vízzel. A mi bölcsinkben ilyenekből nem csinálnak gondot a gondozónők. Annyi mindenre odafigyelnek, külön kérés nélkül is, hogy az hihetetlen. Hálás is vagyok érte. Trts ki, én is azt teszem.
Köszönöm az utolsó válaszolónak is!
Közben kiderült, hogy felfázott, bár fájni nem fáj neki, de vittem vizeletmintát a dokihoz, és most vissza kellett rá adnom a pelust a doktornő kérésére, mivel ha nem ébred fel arra, hogy vizes pizsamában van most rosszabbat teszek neki, minthogy "sérül a büszkesége" (idézet a dokinőtől). Hát, remélem, igaza van a doktornőnek!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!