Milyen gyurmát érdemes venni? Mi a tapasztalatotok? Másfél évesnek lenne.
Szia!
Én itthon készítettem gyurmát, ugyan olyan, mint az a drága, műanyag dobozos. Pihe-puha, gyurható és ha nagyon "muszáj" meg is ehető :)
Itt a recept. Kb. 10 perc éskész is, sokáig eláll, nem szárad ki. Szinezni is lehet :)
Próbáljátok ki sokkal olcsóbb!
A hozzávalók:
- 20 dkg liszt
- 10 dkg só
- 1 kk citromsav
- 3 dl víz
- 1 ek olaj
- ételfesték
A vizet feltesszük melegedni, beletesszük az olajat.
Amikor már gyöngyözik a kimért és összekevert száraz hozzávalókat beleöntjök és NAGYON gyorsan összekeverjük. Kb. 30 mp-ig keverjük még és kiborítjuk. Én sütőpapírra borítottam, de nem volt jó ötlet, mert az ételfestéktől elázott így maradt a gyúrótábla.
Rögtön 2 adagot készítettem. Amikor kész lett 5 részre osztottam.
Készült zöld, kék, piros, sárga és rózsaszín gyurma is.
A kezem borzasztóan nézett ki utána a festékek miatt, de a gumikesztyűre nagyon ragadt a massza, ezért inkább levettem.
Nyáron én is megfőztem ezt a gyurmát!
Volt otthon néhány lejárt szavatosságú ételfestékem.(már nagyobbak a gyerekeim, nem eszik meg a gyurmát) Csináltunk lilát, narancssárgát is. A barnánk nem lett valami szép, legközelebb talán egy kevés kakaóval próbálkozom. A kezemről viszonylag hamar lejött a festék, nem volt túl vészes. És nagyon könnyű és jó érzés volt gyúrkodni:) Egyenként folpackba csomagolva a hűtőben hónapokig eláll. Ha van valami jól záródó műanyag edényed abba is teheted (pl. avonos pohár)
Én évekig vettem a plah-doot, és ez legalább annyira jó, sajnálom, hogy nem főztem előbb.
Én is a Play-doh gyurmát veszem már évek óta, mert ezzel tényleg tud gyurmázni a gyerek, nagyon puha.
Viszont most lehet ki fogom én is próbálni ezt a házilag készített gyurmát is. Azt megkérdezhetem, hogy az ételfestéket mikor kell belekeverni?
Köszi!
Tengeri só + himalája só van itthon, de gondolom ezek nem jók hozzá, vmi apróbb szemű kell?
Az ételfestéket mikor tegyem hozzá? Amikor keverem?
És ez kijön a ruhából??
apróbb szemű só jó bele, mert nem fő sokáig. Bár ha a sót a vízbe teszed és azzal felforralod meg lehet próbálni.
Az ételfestéket a kész gyúrmához tettem hozzá. Megfőztem kiszedtem az edényből felosztottam adagokra és úgy nyomtam hozzá. Jól össze kell utána nyomkodni, először forró, óvatosan, de gyorsan hűl. Azért amikor készíted vigyázz a ruhádra, de gyúrmázáskor már nem fog (legalábbis a miénk)
Sziasztok!
Én írtam a receptet.
Én akkor kevertem a festéket hozzá amikor már kiborítottam (főzés után)
A Tesco-ban lehet kapni 90 ft-ért folyékony ételfestéket, azt használtam hozzá.
A színek keverésével sok-sok új szín kapható.
Akkor amikor folyik a festék fog, de később már nem! Apicik kezést sem színezi be, a ruhájuk sem lesz olyan. Nekem a kezemről 2 mosogatás után le is kopott :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!