Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Mi a különbség a Waldorf és a...

Mi a különbség a Waldorf és a sima óvoda között?

Figyelt kérdés
Kik járnak,járhatnak oda?

2012. szept. 19. 14:30
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:
79%

Nekem csak osztrák waldorf gimnáziumról és általánosról van tapasztalatom, de az siralmas. Ismerős gyereke járt oda, 9. osztályban még rajzoltak és énekeltek nyelvtan órán, a gyerek kb. egy 4-5.es szintjén tudott olvasni, matekból a kétjegyű számok összeadása is nehézséget okozott neki, 9. végén átkerült egy győri iskolába.

Szó mi szó, én sok jót nem hallottam eddig az oktatási elveikről, az egy dolog, hogy engedjük a gyermeket szárnyalni és segítsük megvalósítani önmagát, de azért szerintem vannak bizonyos alapok, amiket meg kell tanítani, mert ha egy folyamatból a gyerek kiszakad és mondjuk, középiskolába már máshova megy, komoly problémái lehetnek!

2012. szept. 19. 15:24
 12/18 anonim ***** válasza:
52%
Én Waldorf oviba jártam '96-'99-ig. Nagyon jó volt élveztem, a közvetlen szomszédban volt egy állami óvoda és a gyerekek folyton átjöttek hozzánk, annyira nem bírták az államit, nálunk jól érezték magukat. Ez egy művészeti intézmény, már óvodában sütünk, főzünk, horgolunk, kötünk, varrunk, festünk, rajzolunk és egyebek. Nálunk nem volt alvás, ebéd után meseolvasás volt, utána kézimunka, játék. Euritmiával kezdtük a napot. Rengeteg izgalmas programunk volt, soha nem unatkoztunk. Viszonyítási alapom nincs, államiba nem jártam. Akinek van pénze az beirathatja a gyerekét az oviba. Nincs megkülönböztetés hogy egy gyereknek nem annyi az intelligenciája mint a másiknak és akkor nem mehet ez hülyeség, már a gondolat is. Nem volt értelmi fogyatékos, de pl nekem volt egy törpebeteg ovis társam, mindenki szerette, senki nem csúfolta. Ennyit tudok mondani, én a Montessorira vagyok kíváncsi az is hasonló, de ahogy olvastam jobb lehet. Vedd figyelembe, hogy a színvonal jelentősen csökkent mióta én ovis voltam (úgy hallottam).
2012. szept. 19. 15:27
 13/18 anonim ***** válasza:
81%

10 és 11

Egyetértek! A hugom 4.ben "tanult" meg írni, olvasni.

A sulit kérdező felejtsd el, az semmi, de az óvoda jó!

Pl 20 éves létemre nem vagyok képes összeadni, kivonni még 100 alatti számokat se! A bonyolultabb műveletekről már nem is beszélve!

2012. szept. 19. 15:30
 14/18 anonim ***** válasza:
20%

> emlékszem, általános iskolás voltam mikor jött hozzánk 3. osztályban egy gyerek waldorf iskolából. nem tudott még olvasni.

Ó mi szép ez a megengedő pedagógia: waldorfos, diszlexiás, diszkalkuliás, diszgráfiás! Ok a fontos emberek hülye gyerekeinek egyes tárgyak alóli felmentésére. A mi időnkben még csak egy kategória volt: gyépés.

2012. szept. 19. 15:34
 15/18 anonim ***** válasza:

Dr. Nagy Ferenc

Azért mert valakit nem tanítanak meg időben írni,olvasni az nem a gyerek hibája, nem vagyunk hülyék, ez az iskola "hibája" hogy ilyet megengednek. Am én 5 évesen simán írtam,olvastam, akkor szerinted hülye vagyok? Gondolkozzál már mielőtt valakit lehülyézel!

2012. szept. 19. 15:38
 16/18 anonim válasza:
52%
Én Waldorf gimibe jártam, csak ajánlani tudom:) !
2012. szept. 20. 19:46
 17/18 anonim ***** válasza:
40%

Szia! A Waldorf pedagógiának utána tudsz olvasni, itt is írtak róla, így én csak azt írom le, amit a családunkban tapasztaltam a Waldorf oviról. Szerintem az az óriási különbség a „sima” ovikkal szemben, hogy a Waldorfban a szülők, gyerekek és óvónő ismerik egymást valóban. Rengeteg közös program van (kirándulás, farsangon a szülők is beöltöznek, együtt takarítják az ovit, vagy festik stb.), amelyek során megismerkednek egymással, és valódi közösséggé válnak.

Szerintem ebben az a jó, hogy ha mondjuk Pistike fejbe vája Józsikát az oviban, akkor nem az van, hogy az óvónő, félve a szülők reakciójától elküldi Józsikát a nevelési tanácsadóba, hanem le tudnak ülni mindnyájan, meg tudják beszélni… hozzáteszem, a sok közös programnak, a valóban odafigyelő óvónőnek és a szülők nyitottságának köszönhetően elég kevés esetben vágják egymást kupán.

No meg családokat vesznek fel, nem gyerekeket, mert fontos szempont, hogy a család értékrendszere illeszkedjen a Waldorf pedagógiához, pl. ne lógjon a gyerek a tévé előtt, anyuka hajlandó legyen bolti babák helyett Waldorf babát varrni neki, a Mikulás ne műanyag zacskóban hozza az ajándékot, ilyesmik.

(Nekem személyesen „sima” oviról van élményem, a mi gyerekünk oda járt, és hát voltak fura dolgok.)

A másik, hogy mindenféle kézműveskedést csinálnak a gyerekek, amit kevés sima oviban tesznek, lekvárt főznek be, kenyeret sütnek stb.

Van, akinek ez bejön, van, akinek nem, szerintem óvodában remek lehet ilyenbe járni, és jó érzés lehet olyan tudni a gyereked, ahol szeretik, figyelnek rá (ami sajnos az állami intézményekben elég sok helyen nem mondható el).

2012. okt. 10. 09:44
 18/18 anonim válasza:
46%
magyarul kisegítő !
2012. okt. 17. 21:48
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!