Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Nehezen megnyíló gyereknek...

Nehezen megnyíló gyereknek hogy lehet segíteni?

Figyelt kérdés
4,5 éves a lányom, középsős, hozzáteszem már nagyon sokat nyitott a társai felé, de még mindig nem az igazi. Még mindig meghúzódik, többnyire csak figyeli a társait, nekem meg a szívem szakad meg, hogy látom, a többi társai már párban járnak, barátnőik vannak, neki meg nincs. Ami érdekes, hogy azt mondja, játszik a társaival, de az óvónő viszont azt mondja, inkább csak figyel. Én is ilyen voltam, meg most is elég zárkózott vagyok, pl. játszótéren sem vagyok egy igazán ismerkedős fajta, ha megszólítanak, akkor utána már tudok beszélgetni, de én magam nem igazán keresem mások társaságát. Bizonyára ezt is látja, tehát nekem is változtatni kellene ezen. Nem tudom még hogyan segíthetnék neki. Szoktam neki mondani, hogy próbáljon meg odamenni másokhoz, hogy beszállhat-e a játékba, de nem megy. Van még olyan kislány, akire azt mondja egyedül játszik, mondtam neki, akkor menj oda mellé és játszatok ketten. De azt mondja nem akar, mert nem szimpatikus neki a kislány. Tudom, azt is neki kell kiválasztani, kivel akar játszani. Szóval tanácstalan vagyok és fáj a szívem, hogy egyedül van. Pedig egy életvidám, mindig mosolygós kislány.
2012. szept. 19. 10:46
 1/8 anonim ***** válasza:

nem akarlak elkeseríteni,de mindenképp kell erre megoldást,keresni,mert aki nem tesz ez ellen a zárkózottság ellen gyerekként,felnőttként már nem fog menni,csak szakember segítségével,szerintem írassátok be pl úszni,táncra,én is ilyen helyen változtam meg,kezdtem nyitni az emberek felé

de ott a volt legjobb barátnőm,aki nem akart sose változtatni ezen a zárkózottságon,ő még 22 évesen is ilyen

2012. szept. 19. 11:08
 2/8 A kérdező kommentje:
Tavasszal elkezdtünk járni tornára, mert azt mondták az óvónők, hogy jó a mozgása. De az az igazság, hogy erőltetni sem akarom, mert egy pár alkalom után azt mondta, nem szeretne menni. Ilyenkor mit csinálnál? Erőszakosabbnak kéne lennem? Idén is tervbe van véve, hogy megy tornázni, mert azért szoktam én tőle kérdezgetni, hogy mennél-e, most azt mondta, igen. Így fogunk menni. Plusz az oviban lesz heti 1x zeneovi, arra is felírattam. Jövőre pedig akarom vinni kézilabdázni, az az én nagy álmom (mert nagyon szeretem ezt a sportot), de természetesen azt is csak akkor, ha akar menni. Szerintem egyébként kevés az önbizalma, mert az óvónők mondják, hogy nagyon nehezen tudják rávenni dolgokra (pl. rajzolni) aztán pikk-pakk megcsinálja, csak nehezen. Tegnap beszélgettünk is vele erről, hogy nehogy azt gondolja, nem tudja megcsinálni, mert egyébként ügyesen rajzol. Mondjuk én nem jártam gyerekfoglalkozásokra gyerekkoromban (rég volt, nem sok minden volt akkor), ettől függetlenül középső csoportban már volt barátnőm. Oké, nem lettem egy nagyszájú csaj, soha nem voltam, de barátkozás terén nem volt gond velem, mindig voltak barátnőim. Attól függetlenül, hogy nem jártam külön foglalkozásokra.
2012. szept. 19. 11:20
 3/8 anonim ***** válasza:
talán a kézilabda segíteni fog,mert ott muszáj lesz neki a csapattal összetartani
2012. szept. 19. 12:32
 4/8 A kérdező kommentje:
Igen, én is reménykedek ebben, mert a csapatsport mindig jó csapatépítő. :)
2012. szept. 19. 12:42
 5/8 anonim ***** válasza:

Hát igaz az én kisfiam még csak 2 és fél éves,neki egy év kellett,h berázódjon.Ő akkor oldódott fel mikor nekem sikerült ezt elfogadnom,elfogadtam magamba,h ő ilyen és kész,csendes,eljátszik egyedül.Azóta megnyílt,vannak kisbarátok is,bár sokat egymaga játszik még,de ő tényleg ilyen.

Kicsinek én is ilyen voltam -mondjuk én szüleim miatt sajna -de mára eész jól menyíltam,bár nem kezdeményezek még mindig.

2012. szept. 19. 15:07
 6/8 A kérdező kommentje:
Köszi, akkor úgy látom, a lényeg, hogy fogadjam el olyannak amilyen és ne mondogassam, hogy barátkozzon. Majd fog, ha úgy érzi. Egyébként tudom én ezt magamtól is, csak nehéz. :(
2012. szept. 19. 17:22
 7/8 anonim ***** válasza:
5-ös vok,igen,nekem is nagyon nehéz ez elfogadni...Látom a sok kisgyerkőcöt akik tök barátkozósak és a fiam meg nem,nehéz elfogadni.Pl boltba látom,h a barátkozós gyereket hogy körberajongják a boltos nénik,én fiama meg nem,mert nem viszonozza a gagyogásukat...
2012. szept. 19. 21:51
 8/8 A kérdező kommentje:
Mondjuk a felnőttek körberajongják a lányom, ezzel nincs gond, de én inkább azt szeretném, ha barátkozna. :) Mondjuk épp ma reggel állapítottam meg, hogy már azért nyitottabb. Mindig miután átöltöztünk az ölembe ül még 1-2 percre mielőtt bemegy az oviba. Tavaly ilyenkor még magába roskadva ült, meg nem szólalt volna idegen előtt, most meg ott csacsogott. És még ami a lényeg, szeret oviba járni idéntől már!
2012. szept. 20. 08:44

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!