Rendrakás vagy sem?
A párommal folyamatosan vitában vagyunk. Mikor én vagyok otthon a lánnyal akkor az esti elpakolás abból áll hogy a játékok bele egy dobozba és kész. Másnap úgyis szétszedi.
A párom ezzel ellentétben megköveteli hogy a babák a babás polcon a pónik a pónis polcon stb. legyenek.
Engem másképp neveltek mint őt és mégis rendszerető emberek lettünk.
Nálatok hogy megy ez?
Mi egyetértünk a férjemmel abban, hogy este mindent bevágunk a játékos dobozokba. 1-2 hetente kiválogatunk mindent (formaevők, stb).
Ha a férjednek ez a péterkéje, hogy a pónik a pónis polcon legyenek, akkor csinálja meg ő. Te meg csináld úgy, ahogy te jónak látod.
Hát eddig 1-1
Elsőnek: a férj vagyok :)
Jah hogy te vagy a férj.
Akkor csináld, amit mond a feleséged :D :D :D nincs rosszabb egy mérges feleségnél :) :)
Én (a nő) is nagyon háklis vagyok arra, hogy minden a helyére kerüljön, viszont az idő hiánya és a fáradtság nagy úr :)
Úgyhogy köztes megoldásként azt találtuk ki, hogy azok a játékok, amikkel csak önmagukban lehet játszani (pl. lego, gyurma, építőkocka, ceruzák, puzzle, stb), azok nagyjából a helyükre kerülnek vissza, a többi játék pedig ömlesztve 1-1 ládába.
Az előbbiekre nagyon odafigyelünk, hogy ne keveredjenek, de a többi annyira nem érdekel. 2 hetente rendet rakunk és kész.
Mi direkt az ilyen esti pakolgatások meggyorsítására vettünk guríthatós, színes, jópofa dobozokat. Ezekbe mindent bedobálunk, kivétel a könyvek, azok visszamennek a polcra. A plüssöknek egy nagy hálós tartó van rendszeresítve. Ez olyan gyors, hogy még a 3 éves is szívesen segít (általában).
De ha vmi ott marad a szőnyegen, az sem tragédia.
Egyébként Vekerdy Tamás (az egyik legismertebb gyermekpszichológus) véleménye az, hogy tök fölösleges a saját rendrakási mániánkat ráerőltetni a kisgyerekre. Ők egész máshogy látják a dolgokat, átlátják a káoszt és jól érzik magukat benne. Az örökös veszekedés, rendrakás erőltetése csak dacot vált ki. Nem ettől lesz "rendes" egy gyerek.
Csak próbáljatok meg visszaemlékezni a saját gyerekkorotokra. Kit érdekelt, hogy rend van- e a szobájában? Folyton rohantunk játszani, a többi utcabeli gyerekkel, biciklizni, stb. Azt hiszem, egyetértek Vekerdyvel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!