11 eves fiamat hogy tudjam ravenni bizonyos dolgokra? Pedig minden nap el van mondva neki. Pl. Kezmosas, fogmosas, rendrakas a szobajaban, ne huzza az idot az evessel amikor tanulnivaloja van.
Hát nem tudom, eddig megcsinálta ezek szerint, csak most kamaszodik és azért nem? Mert a kézmosás, fogmosás alap dolog, remélem nem kell 10 évesen újra tanítanom, mert kiakadok majd rendesen :-)
Nálunk van ilyen rokon, 9 éves, de ott tudom, hogy sose tanították ezekre... Nem is csinálja meg persze, de ott érthető a részéről.
Mi addig nem engedjük asztalhoz ülni, amíg nem volt kézmosás, evés után egyből kezet mosni kell menni, a szobába felzavarom, ha kupleráj van, addig nem jöhet le, vagy nem fekhet le, ameddig nincs rend.
Szeritnem érezheti esetleg, hogy kevesebb időd van vele foglalkozni most a pici mellett és keresi a tűréshatárodat. Ha elég határozott, kemény vagy, akkor el nem tudom képzelni, hogy nem mossa meg a kezét. Én rögtön agyoncsapnám asszem (képletesen persze, vagy hangerőben :-)), ha nem mossa meg a kezét, ha rászólok.
Szóval szerintem csak próbál több "teret" kiharcolni magának és te ráhagyod, így elkanászodik. Légy határozott, lássa, hogy ez nem vicc és enm poén, hanem alap elvárások, amikből nem engedsz.
Természetesen nincs tapasztalatom, csak találgatok, csak senki nem válaszol, akinek ekkora gyereke van, pedig biztos több a tapasztalatuk...
hagyd a fenébe veréssel sem oldasz meg semit ha netán ugy akarsz:)nem ér neki semmi ugy ahogy nekem se önfelyű
már nem tudod megtanitani:)
13F
Én is ilyen voltam!! :) Igyekeztem ott elcsalni a kézmosást, fogmosást, fürdést, ahol csak lehetett. Nem tudom pl egyedül fürdik e már. Én kb 10-11 éves koromban tanultam meg egyedül megmosni a hajam (bár lány vagyok). Lényeg a lényeg. Addig nem került elém tányér sosem amíg meg nem mostam a kezem, volt hogy megfogott anyu, és ő mosta meg a kezeimet. Wc-zés után is mindig megkérdezte megmostam e, ha nem akkor "vitt" a fürdőszobába.
Este mindig alvást színleltem, hogy ne kelljen fürödni, de csak nagyon nagyon ritkán fordult elő, hogy azt mondták nem kell (gyerek koromban ez volt az ünnepnap).
Egyedül a fogmosást sikerült néha elcsalnom amikor már egyedül fürödtem, mostam a fogam... bevizeztem a fogkefémet, és szépen vigyorogtam. Aztán előbb utóbb rájöttek, és ültek mellettem amíg meg nem mostam :D Szerintem a folyamatos hajtogatással nem mész semmire, csak ha mellé ülsz és végig nézed, ahogy megcsinálja, néha 100adszorra is magyarázd el, miért fontos a higiénia. Most már 20 éves vagyok, és annak ellenére, hogy én is ott hanyagoltam ezeket, ahol csak tudtam, most már beledöglök, ha egy nap LEGALÁBB egyszer nem moshatok fogat, vagy este nem zuhanyozhatok le. Biztos vagyok benne, hogy nála is csak átmeneti, majd rájön, hogy ez fontos dolog!
Én 12 éves vagyok, de lány. Tavaly totál "megbolondultam". Úgy éreztem, hogy azt csinálok amit akarok. A tanulásommal soha nem volt gond, mert tudom, hogy ha nem tanulok akkor ha felnövök nem lesz pénzem. Nem vagyok angyalka, de ördög se. Sokan azt mondják, hogy hülyeség, de én tavaly voltam igazán kamasz. Azóta valahogy másképp látom a világot sokat segítek, jól tanulok stb. Megértettem, hogy mi miért van úgy ahogy! Én amúgy is nem csak testileg, de lelkileg is érettebb vagyok a 12 éves korosztálynál! Mehet a lepontozás a lényeg, hogy a szüleim és én is tudjuk!!! A kérdésedre pedig: szerintem hagydd egy kicsit. Ha megbünteted akkor még inkább csinálni fogja! Pl. tavaly nem tanultam meg valamit és anyu azt mondta addig nem nézhetek TV-t. Hát nem is tanultam meg csak mikor már nézhettem TV-4. Most nem azt mondom, hogy akkor azt csináljon amit akar, de szerintem hagydd egy kiccsit hagy élje ki magát. De mindenki más lehet nála nem így van. Azért sok sikert nektek!
Dóri
De ismerős problémák.
Nálunk még a fürdéssel is voltak problémák.
Egyszerűen psichologiai hadviselésbe kezdtem.
Elmondtam neki minden nap min 2szer fogmosás, rendszeres kézmosás esténként fürdés. Kézmosást nagyon hanyagolta fogmosás volt mikor 2 naponta egyszer láttam fürdésről, ne is beszéljünk....
fogtam gumikesztyűt felhúztam, munkavédelmi szemüveget és szűrővel ellátott maszkot. És csak így beszélgettem vele vagy ha megkért segítsek a háziban akkor ilyen szerkóban közelítettem meg. Vagy 1 hét elég volt. Azóta mindent rendszeresen csinál. 12 éves volt ekkor. És már 4 éve nem kellet rászólnom.
Rendrakással ne foglalkozz. Évről évre egyre nagyobb lesz a kupi jobb ha elfogadod, idővel már őt fogja zavarni. Sokéig eszik, hogy kevesebbet keljen tanulni. Hát ilyen is volt, ebből nem csináltam nagy ügyet. Addig evett ameddig akart. Kénytelen volt megtanulni.
Szerencsére a lányommal nincsenek ilyen bajok!:)
40 éves apuka.
Nekem is ilyen volt az öcsém. Anyukám úgy szoktata hozzá ezekhez a dolgokhoz, hogy egyáltalán nem kötelezte. Fordított gondolkodás.
Ha nem akar fürdeni, ne fürödjön. Majd megfürdik ha azt mondják neki: "olyan büdös vagy mint amikor 3 vaddisznó fingik egyszerre"
Ha nem akar kezet mosni, ne mosson. Majd megmossa, ha 1-2 alkalommal görcsölni fog a hasa.
Ha nem akar fogat mosni, ne mosson. Majd megmossa ha nem tud megmaradni a saját bűzétől.
Ha nem akar rendet rakni a szobájában akkor ne rakjon. Elvégre az ős szobája, úgy rendezi ahogy akarja. Majd ha nem tetszik neki összetakarít.
Már 12 éves tehát 6. osztály körül van. Ilyenkor fejlődöttebb gyerek már saját magától öltözködik, kell fel reggel, csinál magának kaját suliba kiviszi a szemetet. Én ilyen koromban már azon eszméltem, hogy ha törik ha szakad én Amerikában fogok élni és családot alapítani. Ez hamarosan sikerülni is fog.
Egyébként én abszolút azon a véleményen vagyok, hogy a felnőtté válást (agyilag...) korán elkel kezdeni, így tökéletesebb eredményt produkálhatunk a stresszt ránk erőszakoló undok főnökünknél.
Én így voltam ezzel és láss csodát mi lett belőlem. Remek 500.000 forintos fizetéssel, kellemes, hamarosan külföldi lakással és egy gyönyörű menyasszonnyal élem az életemet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!