Milyen esetben tanácsolhatnak el valakit az óvodából? Illetve minden gyerek gond nélkül beilleszkedett az első nap?
Tegnap kezdtük az óvodát. Első nap lévén csak 10-ig maradt. Reggel nem volt semmi gond, szaladt be játszani, még köszönni is alig akart. Viszont 10-kor már sírt, és azzal fogadtak az óvónők, hogy egész idő alatt sírt. Nem akart enni, rajzolni, nem engedte megtörölni az orrát stb. Az óvónő kedves volt, de azt mondta, a fiam egyemberes gyerek, 25 másik mellett ilyenekre nincs kapacitás. Ők szigorú órarend szerint dolgoznak, nem lehet mindig csak játszani (ugyanis addig nem volt gond, amíg békén hagyták a kisautókkal).
Természetesen értem én az óvónő álláspontját és minden tiszteletem a munkájáé, de első nap olyat mondani, hogy ha ez így megy, kénytelen szólni az óvodavezetőnek, mert a többi gyerek nem ihatja meg a levét egy gyerkőc makacsságának. (Az óvónő nem ezeket a szavakat használta, de a lényege ez volt.)
Nem túlzás ez egy kicsit? Tényleg olyan kirívó ez a viselkedés egy 3 évestől az ovi első napján?
Nem írtam, hogy a fiam nemrég kezdett el beszélni, és elég nehezen érteti meg magát, ami természetesen megint csak nehezíti az óvónő dolgát (viszont szerintem a közösség ezen sokat javíthat). Illetve én egyelőre nem dolgozom. Ezek lehet, olyan körülmények amik arra sarkalhatják az óvodát, hogy arra kérjenek, tartsam inkább otthon a "problémás" csemetémet?
De mi van a 3 évtől kezdődő óvodakötelezettséggel? Ránk nem vonatkozik?
Erre én is kiváncsi lennék milyen indokokkal utasíthatják el a gyermeket az Oviból!
Lányom sem akar szót fogadni, játszana és játszana, na meg délután már nem alszik!
Első nap bármilyen viselkedés teljesen természetes. Persze, hogy sír, még sírni fog egy ideig, sőt később is visszaeshet.
Ha így beszél az óvónő, akkor sajnos jól beleválasztottatok. Nem tanácsolhatja el az óvodától azért, mert sír a gyerek és az sem lehet indok, hogy te még otthon vagy. Az óvodakötelezettség csak jövőre lép érvénybe.
Ha más megoldás nincs keresd fel te a vezetőt, csak annak meg az a hátulütője, hogy utána hogy fognak bánni a gyermekeddel. Nehéz helyzet, de ne hagyd magad!
Ne haragudjatok kedves első válaszolók, de a gyerek teljesen természetes, hogy a gyerek sír az első napján az óvodában. Meg kell szoknia, hogy sokkal nagyobb inger éri, mint otthon, nagy a zaj, sok a gyerek. Ennek idő kell, ezért hívják ezt az időszakot beszoktatásnak.
Nekem nem volt ilyen problémám, mert bölcsiből mentünk, de az első nap az én kislányom is elfáradt, aztán 3 napig semmi baja nem volt és ma sírt mikor eljöttem és ez sajnos még hónapok múlva is előfordulhat.
Én nem nevelési tanácsadóba vinném, hanem korai fejlesztőben méretném fel, főleg a beszédje miatt.
Ebben a korban egyébként nagyon változó a gyerekek fejlettsége és egy óvónő nem döntheti el, hogy a te gyereked mennyire van lemaradva, maximum javasolhatja, hogy nézesd meg.
Ennyi miatt biztos nem tanácsolják el az oviból. A lányom csoportjába jár egy fiú, aki szintén későn tanult meg beszélni, kiscsoportban még alig lehetett érteni, most már nagycsoportos. Ő mondjuk nem sírt, csak mindig szökni akart. És mindenkitől kérdezte, hogy mikor jön az anyukája. Róla is mondták, hogy egy teljes embert igényel. Ő aztán tényleg nem tartja be a szabályokat, egyáltalán nem lehet bevonni a közös foglalkozásokba. Amikor valami ünnepségre készülnek, akkor be szoktak hívni egy munkatársat az irodából (aki éppen ráér), hogy lefoglalja, mert egyszerűen nem lehet tőle verseket, dalokat tanulni. Vers helyett halandzsázik, éneklés helyett meg áriázik. És mégse tanácsolták le. Azért remélem iskolába már nem megy velük.
Szóval a te gyereked ettől messze áll.
Olyat már én is hallottam, hogy egy gyerek alvás időben mindig visítva sírt és emiatt azt tanácsolták, hogy ne aludjon ott. Ez érthető is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!