Lehet, hogy 3 év + 3 hónaposan még nem érett a szobatisztaságra?
Tele van ez az oldal szobatisztasági kérdésekkel, és olvasom, hogy elszántság+türelem és 1-2 hónap alatt meg is van. (Az enyém még kicsi, nem tudom.) Ja, és hogy 2 és 3 éves kor között lesznek rá érettek.
Rokongyereknek kínlódnak a szobatisztasággal kb. január óta. Megy - nem megy - megy - nem megy. Most épp nem megy.
Létezik, hogy ez ekkora hajcihő lenne, vagy inkább valószínű, hogy csak ráhagyják a gyerekre, mert az nem akarja, és ráfogják, hogy nem érett rá?
(Elég elkényeztetett gyerek, a hiszti mindent megold nála, ezért jut ez eszembe.)
Osztom az előttem szóló véleményét. Minden gyerek más. Én már 16 hónaposan szobatiszta voltam. 2,5 éves koromban, amikor megszületett az öcsi újra pelust kértem, kemény 2 hónapig pelenkázott az anyukám ismét :) Aztán egyik nap azt látta ott hever a pelus a padlón, mert meguntam :)
Kisfiam 28 hónapos. Alváshoz és hosszabb autóutakra kell pelus neki. Nála úgy volt, hogy mikor 2 évesen elkezdtünk az ovis beszoktató foglalkozásokra járni hetente 1x, akkor felfedezte, hogy a többiek mit is csinálnak :) Akkor ő is elkezdett velük kimenni a wc-re. Le a pelus, rá a klotyóra, vissza a pelus. Kb a 3-4. alkalommal jött is pisi! :)
Kb 2-3 hónap múlva elkezdte érdekelni a wc. Mindenhol el akart menni, volt csak ráült :) Lassan oda fejlődtünk, hogy csak itthon ment a pelusba :D Nem értettem, hogy itthon miért nem szól :S Ráadtam a bugyit, de semmi, mikor bepisilt, szólt, hogy töröljük fel.
Egyszer takarítottam a fürdöt, kitettem a bilit (egyébként zárva tartottuk az ajtót, a vegyszerek miatt) Mire végeztem a söpréssel, felmosással a pisi ott volt a biliben. Azóta is odamegy, de Dani nem szeret szólni, nem szereti ha ott vagyunk mikor intézi a dolgot :) Tudja hol a bili, elmegy, elvégzi és kész. Így megy itthon. Idegen helyen meg szól :D ott nincs ilyen probléma, de pl becsukatja a wc fülke ajtaját, hogy csak ő + én legyünk ott :)
Szerintem hagyni kell, had legyen meg a saját üteme a gyereknek. Még nem láttam olyat, hogy ne szokott volna le valaki ;) De olyat sokat, hogy bepisil ezért vagy azért. Nem KELL, hanem majd leszokik.
kérdésedre válasz:Nem
indoklást te adtad meg:"(Elég elkényeztetett gyerek, a hiszti mindent megold nála, ezért jut ez eszembe.)"
Nekem irhattok körmondatokat, nézzetek szembe a ténynél, hogy a szobatisztaság :
50% a gyerek érettsége (2 éves kortól folyamatosan) 50% a szülő "felelőssége". Az én fiam 2 éves kora körül semmiféle hajlandóságot nem mutatott rá, sőt , később sem, én mégis elkezdtem 2,5 éves kora előtt.. Nem erőszakkal, csak levettem a bugyingót és mondtam, h a bili mire jó? Pisiltettük autót, macit....és bár történtek balesetek, de rá 2 hónapra szobatiszta lett nappalra. (Nem esett vissza 1x sem!), 3 éves kora előtt meg éjjelre is szobatiszta lett.Azzal semmit nem kellett piszmogni, csak azt figyeltem mikor van egyre kevesebb pisi már a pelusban. Akkor gumilepedő, szóljon ha kell...stb.
Avagy az a tanulság, h. sok gyerek nem nyilvánítja ki, hogy "neki már kéne", a szülőnek kell résen lenni. 2-3 éves kor között szellemileg,fizikailag MÁR képes a szobatisztaságra!
Az én fiam jöv hónapba lesz 4 éves, és kedden lesz egy hónapja hogy szobatiszta, azóta viszont egyik pillanatról a másikra éjjelre is.
Előtte szó szerint az se zavarta ha bepisilt, bekakilt, játszott nyugodtan tovább.Ha csak megemlítettem a bilit, hozzám vágta.A wc ajtóba kézzel, lábbal kapaszkodott.
Leígértem neki még a csillagokat is az égről, mutattam hogy mire is való a bili.Mindent megtettem, de semmi nem használt.Egyszer csak szólt hogy kell a bili, és azóta baleset sem volt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!