Hogy tanítsam meg 4 éves (most lesz) kislányomnak a napokat, hónapokat, ti hogyan csinálnátok?
Az én fiam magától tanulta meg 3 éves kora körül. Nálunk elég sok naptár van a lakásba és a jeles napok be vannak jelölve. Állandóan azt figyelte , kérdezgette, hogy milyen nap van, hányadika...stb.
Szerintem vegyél neki egy naptárat és jelöld be a családi és egyéb ünnepeket, vagy rajzolhatsz is oda valamit, hogy érthetőbb legyen - lehet akkor felkelti az érdeklődését a dolog és könyebb lesz megtanulni!!
Amit még taníthatsz neki, nálunk az oviban középsőben a jobb és bal kezet tanították nagyon, aztán pl. a növények állatok csoportosítása...pl: őszi gyümölcsök: körte, alma, szőlő...stb. házi és vad állatok.... kétlábú - négylábú állatok....a rajzolás, kézügyesség fejlesztése is fontos....most ennyi jutott eszembe. Remélem segítettem!
Direktbe sosem tanítottam erre. Az évszakokat tudja egy ideje, erre építettünk. Elsőként a szülinapja hónapját (április) tanulta meg, ezt társítottuk, hogy tavasszal van. Aztán jött az enyém (május) és apáé (február). Ez tetszett neki, mert téli. Ezután jöttek a nyári hónapok. Ezeket mindig megnéztük az ő naptárában is, és persze végiglapoztuk az egészet.
Ezután versikében olvastam neki, ebből több van, rákereshetsz hónapsoroló néven.
Most nagyjából tudja már, persze gyakran keveri.
A napokat tudja, azt is hogy a szombat-vasárnap a hétvége.
Bartos Erika verseskönyvében is van mindhez versike, azt is szereti a képekkel társítja.
Van erre is mondóka: Január elöl jár, nyomában február...
Legyen valami kézzel fogható dolog is, pl veszel elő egy nagy lapot, és arra rajzolod a hónapokat. Mindegyikhez ami jellemzi. Jól írja az előző, jeles napokat mind be lehet írni, mikor van az ő szülinapja, névnapja, mikor anyáé, apáé, mamáé, papáé, ha van kis barátja, akkor az övé mikor van.
Napoknál használd a naptárt, van olyan, ahol egy kis piros négyzetet lehet mindig odébb húzni, biztos láttál már olyat. Aztán bele lehet venni, hogy apa mikor dolgozik, hétvégén otthon van-e, melyik nap mit csináltok, mikor van/lenne ovi, stb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!