Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Hogy tanítsam meg 4 éves...

Hogy tanítsam meg 4 éves (most lesz) kislányomnak a napokat, hónapokat, ti hogyan csinálnátok?

Figyelt kérdés
Sajnos sok betegeskedés miatt nem járunk oviba, műtétünk is lesz, szóval év elejétől még kb tél végéig itthon leszünk, de nem szeretném, ha nagyon le lenne maradva. Sok mondókát meg dalocskát tanulunk, színeket tudja, meg számolgat is, de gondolom már itt lenne az ideje a napoknak hónapoknak, de nem tudom hogy kezdjek hozzá, hogy ne zavarjam össze, mikorra szokták ezt tudni a gyerkőcök, illetve valami ötlet, hogy miket kéne még tanulnia?
2012. júl. 30. 14:40
 1/6 anonim ***** válasza:

Az én fiam magától tanulta meg 3 éves kora körül. Nálunk elég sok naptár van a lakásba és a jeles napok be vannak jelölve. Állandóan azt figyelte , kérdezgette, hogy milyen nap van, hányadika...stb.

Szerintem vegyél neki egy naptárat és jelöld be a családi és egyéb ünnepeket, vagy rajzolhatsz is oda valamit, hogy érthetőbb legyen - lehet akkor felkelti az érdeklődését a dolog és könyebb lesz megtanulni!!

Amit még taníthatsz neki, nálunk az oviban középsőben a jobb és bal kezet tanították nagyon, aztán pl. a növények állatok csoportosítása...pl: őszi gyümölcsök: körte, alma, szőlő...stb. házi és vad állatok.... kétlábú - négylábú állatok....a rajzolás, kézügyesség fejlesztése is fontos....most ennyi jutott eszembe. Remélem segítettem!

2012. júl. 30. 14:49
 2/6 anonim ***** válasza:
Én lánykám is 4 éves.Nem szoktam leültetni a naptár elé.De majdnem minden nap megkérdem v megbeszéljük milyen hóna/évszak/nap stb van.Mik a jellemzők.,Csinálhatnál nagy lapra amit a falra kitehetnél képeket.Évszakokkal kapcsolatban legyen rajta csümölcs, ruhák, hónapok nevei meg amik jellemzők, meg a lap egyik sarkában napok.Mozgatható nyilacskát teszel rá és odahhúzzátok/forgatjátok, ami aktuális.
2012. júl. 30. 15:21
 3/6 anonim ***** válasza:

Direktbe sosem tanítottam erre. Az évszakokat tudja egy ideje, erre építettünk. Elsőként a szülinapja hónapját (április) tanulta meg, ezt társítottuk, hogy tavasszal van. Aztán jött az enyém (május) és apáé (február). Ez tetszett neki, mert téli. Ezután jöttek a nyári hónapok. Ezeket mindig megnéztük az ő naptárában is, és persze végiglapoztuk az egészet.

Ezután versikében olvastam neki, ebből több van, rákereshetsz hónapsoroló néven.

Most nagyjából tudja már, persze gyakran keveri.

A napokat tudja, azt is hogy a szombat-vasárnap a hétvége.

Bartos Erika verseskönyvében is van mindhez versike, azt is szereti a képekkel társítja.

2012. júl. 30. 15:21
 4/6 anonim ***** válasza:

Van erre is mondóka: Január elöl jár, nyomában február...

Legyen valami kézzel fogható dolog is, pl veszel elő egy nagy lapot, és arra rajzolod a hónapokat. Mindegyikhez ami jellemzi. Jól írja az előző, jeles napokat mind be lehet írni, mikor van az ő szülinapja, névnapja, mikor anyáé, apáé, mamáé, papáé, ha van kis barátja, akkor az övé mikor van.

Napoknál használd a naptárt, van olyan, ahol egy kis piros négyzetet lehet mindig odébb húzni, biztos láttál már olyat. Aztán bele lehet venni, hogy apa mikor dolgozik, hétvégén otthon van-e, melyik nap mit csináltok, mikor van/lenne ovi, stb.

2012. júl. 30. 15:25
 5/6 A kérdező kommentje:
Nagyon köszönöm a válaszokat. Akkor azt hiszem rajzolgatunk :D
2012. júl. 30. 15:40
 6/6 anonim ***** válasza:
A többiek nagyon klassz dolgot írtak,csak annyit fűznék még hozzá,hogy akkor se ijedj meg,ha nem annyira megy neki.Ezeket a dolgokat szép lassan kell megtanulniuk,elég nehezen érthető dolgok még ezek nekik.Az iskolában,első osztályban gyönyörűen és türelmesen megtanítják a gyerekeknek és szerintem akkor értik csak meg igazán.Legalább is nekem ez volt a tapasztalatom a kislányomnál.Ezzel nem azt akarom mondani,hogy ne tanítsd őt,hanem,csak játékosan,úgy,ahogy a többiek írták.Klassz olvasni,hogy vannak még törődő szülők!
2012. júl. 30. 16:22

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!