Akinek a picije rossz evő volt és kis súlyú a doktornéni elküldte kivizsgálásra? Ha igen milyenre? Találatak okot? Ettől megoldódott a nemevés?
Dehogy sértettél meg :-)
Amúgy általában tényleg 3-4 éves kor körül veszi észre a szülő, hogy valami nem stimmel, mert addigra "nyílik ki eléggé az olló szára", azaz addigra lesz látványos az elmaradás az egészségesektől.
Nálam talán a tapasztalat mellett az ösztön segített, bár még az is kicsit későn sajnos, mert egy darabig hagytam elaltatni a gyanakvásomat.
Írtad, hogy 2 éves koráig kerülnötök kell a tejet. Hol állapították meg a tejallergiát? Mert ha csak a gyerekorvos rámondta, akkor az nem sokat ér. Érdemes bejelentkezni a gasztróra, vagy keresni egy magánrendelést (mi ezt tettük, mert a megyében nincs gyermek gasztro). Ott letesztelik fehérjékre, és nyomon követik. Ha valóban allergiás rá, 2 éves korától jár az emelt családi, a közgyógy. És nem életkortól függ, hogy mikor növi ki, hanem alkat kérdése, és annak függvénye, hogy tökéletesen be tudjátok-e tartania tejmentes diétát. Pl. még kiflit sem ehet, csak zsömlét. A nem teljes diéta oda vezethet, hogy felnőtt korára sem növi ki a tejérzékenységet, viszont kamaszkor fölött már nem is kinőhető. Azoknak a gyerekeknek, akik időben kapják a megfelelő diétát és tartják is, 99%-uk rendbejön.
Én biztosan kivizsgáltatnám, mert ez egy elég összetett probléma, és nem csak arról szól, hogy később ehet-e tejet, meg hogy mekkora a súlya, hanem az egész életére hatással lehet.
Szia! Nálunk az történt, hogy szegénykém 5 hós koráig folyamatosan ordított amikor kinyitotta a szemét addig míg be nem csukta. Jártunk orvoshoz már sírtam vele minden nap még a gasztróra is rögtön másnap mehettünk, de ott azt mondták, hogy ez reflux, bevették egy gyógyszer programba, hiába mondtam, hogy nincs jobban, sírva hívtam már a dokinőt a privát mobilján nem egyszer, de semmi fogganat nem volt. Itt Pécsen nincs csak egy gasztroenterológus, magánrendelés nincs. Aztán már véres volt a széklete és az ügyeleten vetették fel a tejallergiát. Onnantól nem fogyasztunk nyomokban tejfélét tartalmazó ételt sem, Ő még szopizik ezért én sem.
A gasztroenterológus ezt mondta amit te, hogy 2 éves korban lehet megvizsgálni ezt addig pedig csak a diéta mert vérvétel az nem bizonyít semmit ezt mondta.
Ma felhívtuk, hogy a háziorvos nem hagy békén azt mondta vigyük el valamikor megnézi, de a vérvétel elkerülhetetlen. Hát ennyi dióhéjban. Bár szerintem jól néz ki a gyerek, de sajnos nem hajlandó enni csak szopizni. Ma is ordítva ugrott ki az ölemből mikor ebédelni szerettünk volna, vacsoráról meg szó sem lehet, hát a reggeli az is botrányos, kis gyümölcsöt, kenyérrudat, ropi eszeget ( nincs bennük tejszármazék).
Nagyon nehéz, de ha nem viszem el dokihoz és mégis baja van akkor felelőtlen szülő vagyok. Félek mikor öten kell majd lefogni vérvételhez.
Érdekes egy gasztrós a tiétek! Méghogy a vérvétel megbízhatatlan? Az az igazán pontos, csak szeretik kerülni, mert marha drága, és gondolom limitálják nekik, mennyit csinálhatnak belőle. Viszont nincs életkorhoz kötve.
Kisfiam most 13 hónapos, és nála is felmerült az allergia gyanúja. Tegnap vittük a gasztrora, és a doktornő szólt, hogy úgy készüljünk, vérvétel lesz, ha Ő is allergiának látja. Mákunk volt, nem az, de simán mehetett volna vérvizsgálat.
Karcolásnál sincs 2 éves korhatár, lányomat 20 hónaposan vizsgálták így. Olcsóbb, de megbízhatatlanabb, ráadásul extrém esetben kiválthat allergiát is az arra hajlamos embereknél, gyerekeknél.
Marha nagy baj lenne, ha 2 éves korig nem lehetne tesztelni egy gyereket, gondolj csak bele. A fehérjeallergia hat a felszívódásra is, mert tönkreteszi a bélbolyhokat. Ha meg rossz a felszívódás, nem fejlődik sem a test, sem az idegrendszer. És ez pont a legintenzívebb növekedési, érési életszakaszban.
A 2 éves korhatár csak azt jelenti, hogy fehérjeallergiánál 2 éves kor után minősítik tartósan betegnek a gyereket, és csak akkor jár az emelt családi, meg a közgyógy.
Szóval keress egy másik dokit, hogy legalább a tejallergiátok bizonyított legyen, és megnézzék a tripszin szintjét. Csoda hogy nem csinálták meg, ez aztán tényleg alap.
Sajnos kevés a gyermek-gasztrós, főleg a jó. Mi pl másik megyébe járunk, mert nálunk nincs. Még jó, hogy csak 60 km-re esik. de a gyerek jövője ér annyit, hogy ha kell, hát megyünk.
Most vettem észre a 13-as kommentedet. Sajnos nem tudok rá válaszolni. de ne ilyen jeleket keress, ez nem ilyen egyszerű. Mondhatnám, hogy ösztön, de most már kattogsz a témán, és az tévútra visz, mindenbe mindent bele fogsz látni.
Tényleg nincs más út, vizsgáltasd meg, akkor legalább tudod, mi a helyzet, és nem találgatsz.
Köszönöm a válaszaidat! Nos, tényleg elég érdekesek itt nálunk az orvosok. Pedig hidd el annyit mondtam már, hogy derítsük ki előbb mert olyan jó lenne, ha kiderülne, hogy nem is allergiás és ehetne mindent, de valami nem stimmel mert mindig, szinte valamennyire ekcémás, de hiába mondom én a magamét ők is mondják az övükét.
Régen próbáltunk magánorvost keresni, de nem találtunk, lehet nem mentünk olyan messze.
Persze nem akarok többet belegondolni mint amennyi a probléma.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!