Mi várható már el egy 6 éves gyerektől? Engedelmesség, felelőség terén? És beszédben még elfogadható a hibás beszéd bizonyos betűk rosszul ejtése szavakban? Mikor fog javulni?
Nálunk az óvodába kijár a logopédus, és azokat gyerekeket, akiknek erre szüksége van, nagycsoportban fejlesztésre viszik. Szerintem ez nem egyedi, minden óvodában vannak ilyen megfigyelések/felmérések, ha rosszul ejt hangokat a gyerek, akkor észre kellett volna vennie a szakembernek.
Az engedelmesség szerintem elég tágan értelmezhető. Az én 7 éves gyerekem időnként olyan konok tud lenni, mint egy dackorszakban lévő kétéves, és az óvónőknek is meggyűlt vele a bajuk néha, mert nem az az első szóra pattanó gyermek. Ez nyilván nevelésfüggő is, ha mondjuk valaki szöges korbáccsal üti a gyereket, bizonyára vigyázzban fog ülni a családi vacsoránál, ha valaki az észérvekre, érzelmekre épülő nevelés híve, ott több gond lehet a feltétel nélküli engedelmességgel. (Direkt sarkítottam.)
Felelősség? Szerintem még meglehetősen szétszórtak az ilyen korú gyerekek, érthető, hisz „sok a dolguk”, mindig van valami érdekes, ami elvonhatja a figyelmüket. Nálunk ez úgy fest, hogy van állata, amiről neki kell gondoskodnia, azonban még figyelmeztetnünk kell, hogy ne felejtse el megetetni. Viszont azt lelkesen csinálja, tisztában van vele, hogy rá van utalva egy élőlény, és felelősséget vállal érte… csak néha más is közbejön. :)
Ezek az én tapasztalataim.
Még valami:
Azt tudni kell a dologhoz, hogy általában a lányok korábban érnek szociálisan, őket jobban foglalkoztatják már kiskoruktól az emberek érzelmei, a velük szemben támasztott elvárások. A lányok tehát általában jobban alkalmazkodnak, szófogadóbbak… (Azt mondják, ezért van, hogy iskolás korukban többet betegeskednek, mert túlzottan meg kívánnak felelni.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!