Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Engeded a gyermekednek azokat...

Engeded a gyermekednek azokat a meséket nézni, amiket te néztél kis korodban?

Figyelt kérdés

Most nem a magyar vagy csehszlovák rajzfilmekre, bábfilmekre gondolok, hanem inkább az amerikaiakra.

Tini nindzsa teknőcök, Balu kapitány, Kacsamesék, Tom és Jerry, Én kicsi pónim (a régi), Nils Holgersson, Foxi Maxi, Maci Laci, A Maszk, G. I. Joe, Hupikék Törpikék, Gondos Bocsok, Szellemirtók, Dini a kis dinoszaurusz.

Miért jobb szerinted, ha egy öt éves Tini nindzsa teknőcöket néz, mintha egy Éliás a kis mentőhajót?

(ezek egy része DVD-n beszerezhető, másokat meg most is vetítenek, kivétel a Gondos Bocsok és a Dino Lovagok)

2012. jún. 16. 09:13
 1/8 anonim ***** válasza:
Egyrészt hány éves a kapitány? Akarom mondani a gyerek. Ezekből azért kiszűrnék néhányat. Rengeteg régi magyar mesét meg lehet venni potom pénzért: Süsü, Mirr-Murr, Pom-pom, Futrinka utca, Mézga, Vizipók. De sok valószínűleg online is nézhető az MTV médiatárában.
2012. jún. 16. 09:21
 2/8 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem alapjában véve elcseszett ez a jó mese rossz mese felfogás. Én magmutatom a gyereknek a régi meséket is, van ami tetszik neki, van ami nem. Ugyanez van az amerikai mesékkel is. Őszintén szólva, amíg a gyereket nem a tv neveli, addig az erőszakosabb meséknek sem lesz akkora befolyásló hatása, hogy engem übereljen, hiszen egy szülő a gyereke szemében egy isten.
2012. jún. 16. 09:25
 3/8 A kérdező kommentje:
Nincs gyerek, kérdés van. Szándékosan nem hoztam fel a magyar meséket. Én ezeket kis koromban (3 éves kortól) néztem, és semmi bajom nem lett tőlük. Azért gondoltam, hogy ha majd lesz kivel újra gyerekmeséket nézni, le fogom neki vetíteni azokat is, amiket én néztem gyerekként.
2012. jún. 16. 09:57
 4/8 anonim ***** válasza:

Ezeket pl. igen: Balu kapitány, Kacsamesék, Csipet csapat, Gumimacik stb, le is töltöttem neki az összes részt.

A Tini nindzsákat, a Tom és Jerry-t és a G.I. Joe-t nem, ezeket erőszakosnak tartom. A többit nem ismerem.

Amúgy a mai mesék között is vannak tök jók.

Ja és nálunk a Pingu nagy kedvenc még, úgy kacag rajta az 5 évesem, hogy majdnem leesik közben a kanapéról :)))

2012. jún. 16. 17:16
 5/8 A kérdező kommentje:
Miért erőszakosak? Nem kötekszem, kérdezek. Ezeket az ún. erőszakos rajzfilmeket az én korosztályom nézte óvodás korában, és a többség normális felnőtt lett, sőt nem ismerek olyat, akinek rémálma lett volna mondjuk a Tom és Jerrytől.
2012. jún. 16. 18:11
 6/8 anonim ***** válasza:

felnőtt szemmel máshogy látod a meséket. Gyerekként nem érdekel, ha Tom agyonveri Jerryt, mert amúgy nem jutna eszedbe fejbeverni a kistestvéredet csak azért, mert a Tom és J-ben láttad. Gyerekként nem zavar, ha Micimackó egy értelmi fogyatékos figura és Donald kacsa beszédhibás. Jókat derülsz rajta és eszedbe sem jut az, ami felnőttként igen: a nevelő jelleg.

Mi is megnéztük az erőszakosabb meséket gyermekként. Hogy mit értünk el vele? Ugyan normális felnőttek lettünk, legalábbis én annak tartom magam, de az adrenalin tankomat már nem elégíti ki egy Klinika, hanem Vészhelyzet kell, és kedvenc filmem a Die hard kvadrilógia, aminek bizony minden egyes része 18-as karikás (ellenpélda most nem jut eszembe, de volt már olyan régebbi akciófilm, amin végiguntam magam - pl. A konvoj, Knight rider, stb). Én úgy látom, ez a "vérengzés iránti szenvedély" a gyerekkori erőszakosabb mesékkel magyarázható. Tiniként végignéztem a Sailor moon sorozat mind az 5 vagy 6 évadját, imádtam. Mégsem szeretem, ha a gyerekem Bay bladet vagy egyéb japán sorozatot néz (igaz, még csak két éves). A Boomerang összes meséjét ismeri, és szorgalmazom, hogy Disney-mesefilmeket, Hupikék törpicsekeket, Gumimacikat nézzen. Mickey egér játszótere és Thomas kisvonat most az aktuális kedvenc. Szerintem kell még eleget fegyelmezni és tiltani a meséktől később, mikor óvodai és iskolai ráhatások miatt szorgalmaz mindenféle mesenézést, most azért még elvárom, hogy megszabhassam neki, mit nézzen.

2012. jún. 19. 22:40
 7/8 anonim ***** válasza:
ja, csak még az jutott eszembe, hogy a gyártók is más kínálattal állnak elő. Aki a hupikék törpikéken nőtt fel, felnőttként a Knight ridert egy hú, de nagyon akciódús filmnek látta (mint én is). De a kínálat megváltozott, ha ma már valaki olyan filmet készít, azt a nézők uncsinak tartják. Ma már erőszakosabbak a felnőtt filmek, halomra halnak az emberek, robbannak a házak. Enne kmegfelelően agresszívebbek a mesék is. NEm tudom, érted-e mit akarok mondani. Felgyorsul a világ. 30 éve a fél utca kiszaladt, ha egy kocsi elhajtott a ház előtt, ma már nem csodálkozol, ha hazaérve nincs szabad parkolóhelyed. 25 éve a Terminator olyan erős film volt, hogy az akkori ember meg sem merte nézni. Ma már meg tudjuk nézni a Kaptárt is rezzenéstelen arccal. Változik a világ,m változnak az igények.
2012. jún. 19. 22:47
 8/8 anonim ***** válasza:

Régebben olvastam egy gyermekpszichológus írását, miszerint nincs rossz mese, csak figyelmetlen szülő. Értette ezalatt, hogy a legfontosabb megbeszélni a gyerekkel a látottakat és akkor "minden rendben" lesz.

Egyébként meg azért mert valami régi vagy klasszikus, attól még nem feltétlenül jó, pl a Piroska és a farkasban a vadász, a pozityv hős a végén felvágja afarkas hasát, köveket tesz bele, bevarrja és a kútba dobja, tiszta Fűrész az egész. Ehhez képest a mai mesék ktya fülék. Igaz, nem is az a mesék célja, mint régebben, hogy a gyerekeket legyen mivel rémiszgetni és sakkban tartani.

2012. jún. 19. 23:16

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!