Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Miért csodálkozik sok szülő,...

Miért csodálkozik sok szülő, amikor elutasítást kapnak az óvodából, hogy a 3 év alatti gyerekét nem vették fel?

Figyelt kérdés

Mostanában annyi kérdés szól arról, hogy elutasítást kaptak, és fel vannak háborodva. Mellesleg megjegyzik, hogy a gyerek csak jövőre tölti a 3. évét, mintha ez nem is számítana.

Én úgy tudom, hogy hivatalosan a szept-ig betöltött 3. év számít, bár nem mindenhol veszik ennyire szigorúan ezt a dátumot. Vagy rosszul tudom? De azért egy 2 éves gyereket miért vennének fel?

2012. jún. 12. 18:53
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:

kérdező!

szerinted, ha jan.2-án születik, akkor mit csináljak vele?

a válasz: jan. 2-án kezdi az ovit.

béna a kérdés...

2012. jún. 13. 07:46
 12/16 anonim ***** válasza:

Kedves utolsó! Ha olyan helyen laksz, ahol csak a szeptemberi, max. az októberi születésűeket veszik fel oviba, akkor nem tud menni a gyerkőc január 2-án, mert nincs évközi felvétel. Akkor marad bölcsiben még egy nevelési évet.

Szerintem a kérdező erre gondolt.

A fiam is novemberi, eszembe nem jutott, hogy ovodát nézegessünk, mert tudom, hogy nálunk is a fenti helyzet van. A böcsis csoportjában a gyerekek nov-dec-jan születésűek, így úgy ahogy vannak 12-en, mennek tovább egy évet. És max jövő szeptembertől mehet a fiam oviba majdnem 4 évesen. De jön a tesó, nem tudom, hogy így hogy bölcsiből megy, felveszik e (bár több ilyen családról tudok itt a körzetes oviban, úgyhogy reménykedem) illetve most belém állítottátok a frászt, hogy lehet, hogy kellett volna már jövőre jelentkezni? Na, ennek majd utána kérdezek, ilyenről sem hallottam.

Viszont barátnőmék kis városban élnek, ott a bölcsi rakja ki a gyerkőcöt aznap, amint betölti a 3 évet, másnaptól már ovibakell mennie. A bartátnőm lányát nem vették fel oviba, januárban tölti a 3-at. Na? Ilyenkor mi van? Bölcsiben elvileg maradhatna annak a nevelési év végéig, amikor tölti a 3-at a gyerkőc, mégis kirakják, mert ott ez a szokás. Viszont nincs elég ovihely. Vagy lesz, de berakják őket egy fele akkora terembe, mint a bölcsisterem, csak kétszer annyian vannak 25-en. Ezért írhatta a kérdező, hogy 2 éves gyereket miért oviba íratnak? Persze lehetnek olyan kisvárosok, falvak, ahol nincs bölcsi, vagy van hely az ovikban, és általában felveszik a 2,5 éveseket is.... Az a baj, hogy nagyon változó, hiába vannak rá központi szabályok.

2012. jún. 13. 11:40
 13/16 anonim ***** válasza:

Nem azért mondom, de van egy új törvény, mely 2011-es. Mi szerint a 2,5 évet betöltött szobatiszta gyermek mehet óvodába. ezt akkor hozták, amikor kitalálta az előző kormány, hogy két éves korig van gyes és utána semmi, de nem volt elég bölcsöde, hogy minden gyermeket felvegyenek. És tudtommal - de javítsatok ki, ha tévedek - ezt a törvényt nem vonták vissza azzal, hogy visszaadták a három éves gyest.

Nos nálunk úgy volt, hogy szeptember 1-től kezdődő nevelési évbe felvettek 27 gyermeket, akik folyamatosan (koruk alapján, vagy aki bölcsis volt előnyt élvezett) szoktatták be őket, tehát, aki januárban v. februárban született, az is már előtte év áprilisában be kellett, hogy iratta a gyermekét és májusban megkapta, hogy felvették-e vagy sem. Ez nem jelenti azt, hogy szeptembertől megy oviba, csak azt, hogy abban a nevelési évben kezdi az ovit. Viszont volt nálunk egy pedagógus anyuka, decemberi gyerkőccel. Nála ugye nem volt választás, vagy visszamegy szeptemberbe (alsós tanító néni), vagy csak jövő szeptemberben mehet, mert évközben nem kaphat osztályt. Tehát az ő kisfia 2,5 évesen szeptembertől jött.

Tehát tisztázzuk a kérdést, áprilisi beiratkozásnál a követekező nevelési évben betöltött 3. év (vagy 2,5 pl. faluhelyen un. minicsoport, mert ott bölcsi eleve nincs) számít.

2012. jún. 13. 12:43
 14/16 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat, nekem mindegyik hasznos volt, úgyhogy én nem pontoztam le senkit.

Mostmár világos nekem is, hogy mindenhol mások a szabályok. Eddig azt hittem, hogy csak 3. évtől lehet oviba menni, ezért is tettem fel a kérdést. (nálunk így van)

Erről az előre jelentkezésről sem tudtam.

2012. jún. 13. 12:43
 15/16 anonim ***** válasza:
Nekünk elég nagy pechünk van, mert a fiam szeptember 12-én van a szülinapja. Így persze nem vették fel, mert szept. 1-ig nem tölti be a 3-at. Egész nyáron várólistán volt, közölték, hogy majd augusztus végén tudnak valamit mondani. Akkor persze nekem kellett telefonálgatni, hogy most már csináljanak valamit. Közben szegény gyereknek meg nem is mertem nagyon mondani, hogy megy oviba, nehogy hoppon maradjon. Végül csak bekerült a legbénább csoportba (2 ellenszenves ovónénihez), és maradt 1 hetem felkészíteni a gyereket, hogy ovis lesz.
2012. jún. 13. 12:47
 16/16 anonim ***** válasza:

Aki lepontozott minket az biztos mindent jobban tud!

Miért nem lehet felfogni hogy pl nálunk is(kisváros)1 évvel előbb be kell íratni a gyerekeket.Én is beírattam a kislányomat(2010 márciusban született),mert be KELLETT íratni.És bár mehetne már szeptemberben is 2,5 évesen,én csak jövőre viszem ha betölti a 3-at.

De ezt is lelehet pontozni.Okosok.

2012. jún. 13. 16:56
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!

Adataid védelme fontos számunkra!

Mint a weboldalak többsége az interneten, honlapunk működéséhez és célzott hirdetések megjelenítéséhez mi és hirdetési partnereink is cookie-kat tárolunk az általad használt eszközön. Ahhoz, hogy ezt megtehessük, a hozzájárulásod szükséges. Erről az adatvédelmi tájékoztatónkban részletes információkhoz juthatsz, illetve bizonyos cookie-k használatával kapcsolatban további lehetőségeid vannak.