Mit csinãljak a 6 éves fiammal? Engedjek neki vagy csináljam tovább ahgy eddig?
Nálunk kicsit máshogy van, mert egyrészt kisebb a korkülönbség (3 év) másrészt lányokról van szó, de nekem az az elvem, hogy bizonyos határokon belül a nagynak is alkalmazkodnia kell. Tudom, hogy nehéz lehet nekik, főleg ha kicsit idősebb, de a kicsit sem szabad teljesen elnyomni.
Szerintem jól csinálod, hogy előre szólsz, hogy most egy kicsit nem érsz rá. Semmiképpen ne hagyj ott csapot-papot csak, hogy hozzá rohanj, mert ki fogja használni. Amit még megtehetsz, hogy a kicsire az apukája vigyáz és te elmész kettesbe valami programra a fiaddal (mozi, játszóház, játszótér) ahol csak te vagy neki.
Szerencsére nálunk nincs ilyen durva testvérféltékenység (mákom van) nem is tudom mihez kezdenék, ha ilyeneket csinálna a lányom, mert egyértelmű, hogy a fiad figyelemre vágyik. Talán a nevelési tanácsadóba is érdemes lenne elnézni hátha a szakembernek van jó tanácsa (nem kell a nevtantól félni nem csak a problémás gyerekekkel foglalkoznak, hanem ilyen esetekben is szívesen segítenek...a barátnőm a fiával fordult már hozzájuk kicsit hasonló okokból)
Kitartás!
Amit az első írt az is nagyon jó,főleg ha érdeklődik is a dolog iránt. Nálunk is sokszor a nagylány választotta ki a kicsi ruháját, a pelusozást mondjuk hamar feladta, mert utálta kivinni , de pl a kakit mindig megnézte :)
Most olvasom, hogy a közös programokon duzzog :( hát nehéz esetleg azt próbáltátok már, hogy apuka sétál a kicsivel és ti csak szimplán otthon vagytok. Nincs extra program csak sima otthonlét játszással, meseolvasással stb
Nálunk még a 12 éves lány is előadta ugyanezt. Na jó, nem rugdosta az ajtót, de ott veszekedett a nővérével, szoptatás közben jött a sürgős elintéznivalóival, stb.
Szerintem légy engedékeny. Szoptatás előtt kérdezd meg, mit szeretne enni-inni. esetleg vigye oda magának a kiválasztott finomságot, üljön mellétek, hadd érezze, hogy ő is benne van a pikszisben. Az altatásnál is felajánlhatod neki, hogy feküdjön oda ő is, és amíg csendben van, neki is mesélhetsz, énekelhetsz.
Nehéz időszak ez a 8 hónapos kor, a kicsi gondolom már mászik, egyre gyakrabban zavarja a nagy köreit.
Néha fogalmazd meg helyette, hogy utálja, hogy a kicsi miatt csendben kell lenni, nem mászhat anya ölébe, vagy ami baja éppen van. Hadd lássa, hogy ezek nem tiltott gondolatok, megérted, hogy ő most rosszul érzi magát. Persze ettől még nem bánthatja a testvérét, és nem is fogod abbahagyni a szoptatást. De együttérzel vele, és nem kell eltitkolnia, ami a lelkét nyomja.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!