Madárfóbiát, hogy kezeljem?
Kisfiam 3,5 éves és borzalmasan fél a madaraktól.Ha még fel is repül mellette vagy elrepül felette szabályosan reszketve kiabál.Régen volt egy ilyen korszak ami elmúlt egy időre de most megint kezdődik,és egyre rosszabb.Gondolkoztam rajta,hogy veszek neki egy papagájt hátha kézközelből megbarátkozik vele de az apja nem engedi!
Mit tegyek?
Én is madárfóbiás vagyok kisgyerekkorom óta, mióta csak emlékszem. Ez ugyanolyan, mint másnak a pók vagy egér (amikkel nekem semmi bajom, meg is fogom). Ez ok nélkül is kialakul, mint a fóbiák legtöbbje, NE AKARD HOZZÁSZOKTATNI a madarakhoz, mert csak mégjobban irtózni fog!
Én nem is félek, hanem ÍÍÍÍRTÓZOM attól, hogy a bőrömhöz ér a tolla, lába vagy a csőre. Képzeljetek el Velencében a Szt. Márk téren!!! 21 évesen a barátnőmet rángattam, hogy el ne merjen menni előlem, a közelembe ne engedjen galambot/más madarak és a tér szélén követtük a csoportot. Iszonyú dolog, fogalma sincs annak, aki nem madárfóbiás. Az egeret és a pókot átléped, de a madár felrepül, nekedrepül, bárhol meglep...
Már elég régi ez a kérdés, de én még csak most bukkantam rá és lehet, hogy a benne szereplő kisfiú már kigyógyult az ornitofóbiájából, de nekem, az anyukájával összefogva, kb másfél hónap alatt sikerült az éppen csak 5 éves unokámat "lebeszélni" a madárfóbiájáról.Az unokám felváltva volt nálam és a lányomnál, mert a lányom 3 műszakban dolgozott és ha dolgozni ment, akkor a gyermeket elhozta hozzám.
A "kúrát úgy kezdtük, hogy vettem kalitkával és eleséggel együtt egy Tengelic nevű madárkát (a köznyelvben stiglic).
A kisfiúnak semmit nem szóltam, csak elhelyeztem a madarat kalitkával együtt a konyhában Naponta 5-6 alkalommal, az etetés előtt a madárkát kivettem a kalitkából és vigyázva, hogy el ne repüljön, simogattam és beszéltem hozzá néhány percet. Ezután visszatettem a helyére. Eközben az unokámhoz egy szót sem szóltam, aki a lehető legmesszebbről figyelte a tevékenységemet.Csak akkor tettem említést a madárkáról, amikor a lányom hazajött, de kimondottan csak hozzá intéztem a madárral kapcsolatos szavaimat. TEHÁT AZ UNOKÁMNAK A MADÁRRÓL EGY SZÓT SEM!
éS A HATODIK NAPON LÁSS CSODÁT! aZ UNOKÁM KÉT LÉPÉSNYI KÖZELSÉGRE ODAJÖTT HOZZÁM, AMIKOR A MADÁRKÁVAL FOGLAKOZTAM! Én most sem szóltam hozzá semmit, hanem a madárkát visszatettem a helyére. és végeztem a dolgomat anélkül, hogy a madárról beszéltem volna csak egy szót is. Ugyancsak így tett a lányom is, amikor itthon volt. Három nap múlva bekövetkezett a második csoda!
Az udvarról belépve azt láttam, hogy a fiúcska a kalitkától egy lépésnyire áll és figyeli a madarat!
Legszívesebben most már biztattam volna, hogy menjen közelebb, és beszéljen a madárkához, de nem tettem, mert féltem, hogy csak ártani fogok vele.
Aznap még többször előfordult, hogy az unokám közelről figyelte a madarat és amikor az eleresztett egy-egy madár füttyöt, akkor a z én kis kincsem hangosan felkacagott!
Az eddigieken felbuzdulva, de a sikertől nem elájulva,a lányommal együtt tovább folytattuk az eddigieket, de csak még egy napig, mert nem volt rá tovább szükség. Még aznap este, amikor a lányom kivette a madarat a kelitkából. a fiam odament hozzá és meglehetősen bátortalanul, és csak harmadik nekibuzdulásra, de MEGSIMOGATTA A MADARAT!
aZÓTA SEMMI GOND! A napi simogatásokat az unokám végzi és a tenyréből eteti a madárkát
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!